3 dilim baklavayı yemek 6 dakika ama...
Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Alphan, 3 dilim baklavanın 6 dakikada yenebildiğini ancak baklavadan alınan enerjiyi harcamak için yaklaşık 2 saat aktivite yapılması gerektiğini söyledi.
Alphan, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerine 'Metabolik Sendrom' semineri verdi. Erkeklerde kilo fazlalığının kadınlarda ise obezite oranının çok yüksek olduğunu dile getiren Alphan, “Çocukluk obezitesi dünya genelinde yükseliş gösteriyor.
3 çocuktan neredeyse biri obez. Anne babada obezite varsa çocukta da obezite görülme olasılığı artıyor. Bunun yanı sıra aktivite azlığı ve enerji alımındaki dengesizlik de obezitenin artışında önemli etkenler arasında yer alıyor.” diye konuştu.
Ev dışı yemek yeme alışkanlığındaki artışın da kilo alımında önemli bir etkisi olduğunun altını çizen Alphan, şunları söyledi: “3 dilim baklava 6 dakikada yenebiliyor ancak baklavadan aldığınız enerjiyi harcamak için yaklaşık olarak 2 saat aktivite yapılması gerekiyor.
Tüketimi artırmak için hazırlanan menülerin ve tabakların boyutlarının artırılması da kilo alımında önemli bir etken. Yediklerimizin miktarları ve enerji alımıyla harcaması arasındaki dengesizlik arttıkça kilo alımı kaçınılmaz oluyor. Güne kahvaltıyla başlamak çok önemli ancak kahvaltı yapanların sayısı da oldukça az.
Metabolik sendromun ile elma tipi kilo artışının bağlantılı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alphan, “Türk kadınlarında şimdiye kadar bilinen 'armut tipi' dediğimiz daha çok kalça ve basen bölgesinde artan kilo artışında değişiklik olduğu ve
elma tipi dediğimiz karın bölgesindeki kilo artışının daha sık görülmeye başladığı araştırmalar sonucu ortaya çıktı. Türkiye'deki kadınlarda Metabolik Sendrom görülme sıklığı erkeklere kıyasla daha fazla.” açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Alphan, bel çevresinin genişliği ile tip 2 diyabet riskinin arttığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Bel çevresindeki artışın yanı sıra glikoz ve yağ metabolizmasında da sorunlar olduğu ve tip 2 diyabet riskinin arttığı bu 'kardiyovasküler risk demeti'ne 1999 yılında ‘Metabolik Sendrom’ ismi verildi.
Bel çevresi ölçümü ülkelere göre farklılık gösteriyor. Metabolik sendrom Tip 2 diyabetin haricinde kardiyovasküler hastalıkların riskini de 20 kat artırıyor. Ayrıca Metabolik Sendrom'u olan kişilerin ölüm oranının da daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
“Kilo alımının önüne geçebilmek için hastalarımıza sigarayı bırakmalarını, hayat tarzlarını değiştirmelerini, ılımlı bir kilo kaybını, fiziksel aktiviteyi artırmalarını, yüksek posalı besinler tüketmelerini, az ve sık beslenmelerini ve tuzu azaltmalarını öneriyoruz.” diyen Alphan,
hayat tarzı değişikliği yapanlarda yüzde 58 oranında tip 2 diyabet riskinin azaldığını gösteren çalışmalar olduğunu açıkladı. Alphan, hastaların hızlı kilo kaybı yaşamalarını kesinlikle istemediklerinin altını çizerek, 6-12 ayda yüzde 7 ile 10 arasında kilo kaybı yaşanması gerektiğini kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği