Hrant Dink, katledilişinin 11. yılında anıldı: O gün devlet buradaydı ama...
<video:908728>
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ailesi, dostları, meslektaşları ve yurttaşlar tarafından 11 önce vurulduğu yerde özlemle anıldı. Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, “O gün devlet buradaydı. Polisiyle, jandarmasıyla, istihbaratçısıyla devlet buradaydı. Ama Hrant Dink’in can güvenliğini sağlamak ve yaşama hakkını korumak için değil, tetikçilerin işini yaptığından emin olmak için buradaydı...” dedi.
Fotoğraflar: Kurtuluş ARI
11 yıl önce Agos gazetesinin önünde tetikçi Ogün Samast tarafından öldürülen Hrant Dink’in vurulduğu yere, güller, mumlar, Ermenice, Kürtçe ve Türkçe “Hepimiz Hrantız hepimiz Ermeniyiz” yazılı dövizler, bu hafta “Barışamadık, alışamadık” manşetiyle çıkan Agos gazetesi konuldu. Gazete binasına “Buradayız ahparig” yazılı pankart ile Dink’in fotoğrafının bulunduğu, üzerinde “Su çatlağını bulur Hrant” yazılı büyük bir pankart asıldı. ‘Hrant’ın Arkadaşları’ndan Bülent Aydın, anmanın sunuculuğunu yaptı.
Bu seneki konuşmayı Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin yaptı. Çetin, Dink’in vurulduğu gün devletin polisiyle, jandarmasıyla, istihbaratçısıyla orada olduğunu belirterek “Ama Hrant Dink’in can güvenliğini sağlamak ve yaşama hakkını korumak için değil, tetikçilerin işini yaptığından emin olmak için buradaydı... Hrant Dink cinayeti, toplumda hesap edemedikleri bir tepkiye yol açtı. ‘Artık yeter’ dedirtti.
Cenaze töreninde yüz binleri buluşturdu ve birkaç tetikçiyle kapatmak istedikleri dosyayı bir türlü kapatamıyorlar. Çünkü sizler ve bugün burada bulunamayan ama yürekleri burada olanlar, bu ülkenin yiğit ve iyi insanları, on bir yıldır soğuğa, kara, kışa, yağmura, baskıya rağmen hakikati ve adaleti talep etmekten vazgeçmediniz” diye konuştu.
Kötülüğün ayak seslerinin her geçen gün biraz daha şiddetlendiği, hayatları tümüyle tehdit ettiği günlerden geçildiğine değinen Çetin, şöyle devam etti: “Katillerin ve hırsızların değil, Ermeni komşularını her türlü tehlikeyi göze alarak koruyan Hacı Halil’lerin, Ermenilerin öldürülmesine karşı çıkan ve bunu hayatıyla ödeyen Lice Kaymakamı Hüseyin Nesimi’nin yolunda yürüyelim. Hrant Dink olalım, birleştirdiğimiz kollarımızı koskocaman açıp koca dünyayı saralım da içine sevgiyi koyalım. Dünya kurulalı beri adalet, özgürlük, eşitlik, barış için mücadele edenlerin, yaşadığı cehennemi cennete dönüştürmeye talip olanların soyundanız. Daha önce yaptık, yine yaparız.”
Kavala’dan mesaj
Kasım 2017’den bu yana tutuklu olan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, Hrant Dink’in öldürülüşünün 11. yılı nedeniyle Agos’a avukatları aracılığıyla mesaj gönderdi. Kavala mesajında, “Sevgili Hrant, Onat Kutlar’dan sonra öldürülen ikinci yakın arkadaşımsın. Senden aldıklarımız acımızı dönüştürerek vicdanımızın yapı taşlarını tahkim etti. Bunlar için, bunların verdiği direnme gücü için sana teşekkür ederiz” dedi.
Ankara'da da anıldı
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink için Ankara’da İnsan Hakları Derneği önünde anma yapıldı. Anmada, Hrank Dink’in katillerinin bilindiği ve dava sürecinde mücadeleye devam edileceği vurgusu yapıldı.
19 Ocak 2007 yılında Agos gazetesi önünde katledilen Hrant Dink için İnsan Hakları Derneği önünde anma yapıldı. Anmaya, CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ile HDP Mardin milletvekili Mithat Sancar da katıldı. Basın açıklamasının ardından konuşan Sancar, “Hrant cinayeti yargı süreçleriyle aydınlatılmadı, aydınlatamaz da zaten. Çünkü devlete egemen olan pek çok güç, bir noktada ortaklaşıyorlar, başka konularda farklı davransalar da. Yapmamız gereken bir yandan yargı sürecinin peşini bırakmamaktır. Onun vasiyetinin gereklerini yerine getirmek bizim vicdani, siyasi, insani, ahlaki borcumuzdur” ifalerini kullandı.
Hakverdi ise “Hrant ülkesini çok severdi ve asla ülkesini emperyalistlere şikâyet etmedi, onlara ‘Sizin Ermeni soykırımı demeniz veya dememeniz, bunu tanımanız veya tanımamanız bizim için beş para etmez’ diyordu. ‘Bu sorunu çözecek Anadolu halklarının kendisidir’ diyordu. ‘Bu kadim topraklarda yaşayanlardır’ diyordu. Hrant’ın katillerini biz biliyoruz ve katillerinin yargılanma mücadelesinde de üzerime ne düşüyorsa savaşmaya devam edeceğiz” dedi.
Kılıçdaroğlu’ndan mesaj
Kılıçdaroğlu, Twitter’daki hesabından, gazeteci Hrant Dink suikastının 11’inci yılı dolayısıyla paylaşımda bulundu. Kemal Kılıçdaroğlu, “Yıllar boyu hoşgörü ile yoğrulmuş bu coğrafyada nefrete asla yer vermemeliyiz. 11 yıl önce bir suikasta kurban giden gazeteci Hrant Dink’i saygıyla anıyorum” ifadesini kullandı.
Doğduğu yerde anma
Agos Gazetesi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 11. yıldönümünde memleketi Malatya’da doğduğu evin bulunduğu Salköprü Mahallesi Boncuklu Sokak’ta anıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şubesi öncülüğünde düzenlenen anmaya KESK’e bağlı sendikalar da destek verdi. İHD Malatya Şube Başkanı Gönül Öztürkoğlu, “Hrant Dink bu coğrafyada söylemlerinden, kimliğinden ve sisteme karşı duruşundan dolayı sistem tarafından her fırsatta ölümle tehdit edildi. Maalesef tehditlerin önüne geçilemediği için katledildi. Dink’in öldürülmesinin ardından geçen 11 yıla rağmen sorumlular hâlâ ortaya çıkarılamamıştır. İnsan hakları savunucuları olarak, cezasızlık politikasına ‘hayır’ diyoruz” dedi. Anma etkinliğinde bir konuşma yapan Ermeni cemaati mensuplarından Hüsamettin Kurultay, “Enkaz halindeki Hrant’ın doğduğu bu evin yerine Hrant Dink Kültürevi yapılması Türkiyemize kazandırır” dedi. Konuşmaların ardından Dink’in doğduğu evin enkazının bulunduğu alana karanfiller ve Dink’in fotoğrafları bırakıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği