Türkiye'nin zor yılı: 2017... Bir yılda neler yaşadık?
1 Ocak 2017'ye Türkiye IŞİD üyesi saldırganın kanlı eylemiyle girdi. İstanbul’un gözde eğlence mekanlarından Ortaköy’deki Reina 01.15 sıralarında silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda 16'sı yabancı uyruklu 39 kişi yaşamını yitirdi. 1983 doğumlu saldırganın Özbekistanlı Abdülkadir Masharipov olduğu belirlendi ve Esenyurt'a düzenlenen operasyonla yakalandı. Soruşturmanın ardından Masharipov ile 56 şüpheli hakkında dava açıldı. İstanbul 27’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada Masharipov susma hakkında kullandı.
5 Ocak İzmir Adliyesi önüne bomba yüklü araçla terör saldırısı gerçekleştirildi. Saldırgan C Kapısı ile hakim ve savcı araçlarına ayrılan otoparka girmek istedi. Burada görevli trafik polisi Fethi Sekin’in izin vermemesi üzerine araçtan inip koşarak uzaklaşan saldırganlardan biri, elindeki düzenekle, LPG’li olduğu belirtilen geldikleri araçtaki bombayı infilak ettirdi. Aracın LPG tankı da havaya uçtu. İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi’nde motosikletli ’Şahinler Timi’nde görevli polis Fethi Sekin, mermisi bitine kadar çatıştı. Sekin, teröristlerden birini öldürdü, kendisi de şehit oldu.
10 Ocak İstanbul ve İzmir'deki saldırının ardından Gaziantep'te İncilipınar Mahallesi'nde bulunan Emniyet Müdürlüğü önündeki Hizmet Binası araç giriş kontrol bölümündeki polis noktasına silahlı saldırıda bulunuldu. Çıkan silahlı çatışmada teröristlerden biri öldürüldü.
16 Ocak ACT Havayollarına ait Boeing 747-400 tipi Türk kargo uçağı, Bişkek Havalimanına inişi sırasında binaların üzerine düştü. Kazada 6'sı çocuk 37 kişi yaşamını yitirdi, 4'ü ağır 6 kişi de yaralandı. Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Muhammetkaly Abulgaziev 'Uçak pilot hatası nedeniyle düştü' iddiasında bulunurken; ACT 'Düşme sebebi teknik değil' dedi.
20 Ocak Meclis, Anayasa Değişiklik Teklifi'nin ikinci tur oylamasında tarihinde görülmemiş bir eyleme ve kadın milletvekilleri arasında kavgaya sahne oldu. Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, TBMM Genel Kurulu’nda kendisini Meclis kürsüsündeki mikrofona kelepçelemesinin ardından gergin anlar yaşandı. AKP ile HDP'li kadın milletvekilleri arasındaki tartışma da büyüdü ve arbede çıktı. AKP'li Gökçen Özdoğan Enç, HDP milletvekillerine tekme atarken Leyla Birlik ve Burcu Çelik ile saç saça kavgaya girişti. Kargaşada CHP’li Şafak Pavey sırtüstü yere düştü. Kol protezi çıkan Pavey’i yerden partili arkadaşları kaldırdı. Arbedede göğsüne darbe alan HDP’li Başkanvekili Pervin Buldan da rahatsızlandı.Arbede sırasında kameralara da yansıyan AK PArtili Gökçen Özdoğan Enç'in durumu dikkat çekici bulundu. Enç, Anayasa değişiklik teklifinin 8. maddesinin oylamasına sedyeyle getirilirken, Meclis'te muhalefetten tepki gördü.
20 Ocak "Cumhurbaşkanı'na hakaret" ve "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret" iddialarıyla tutuklanan Gazeteci Hüsnü Mahalli 5,5 haftanın sonunda İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildi.
20 Ocak Mersin’in Tarsus ilçesi 82 Evler mahallesinde, MİT ve Özel Harekât polislerinin gözetiminde kazı yapıldığı gündeme geldi. 1 yıl süren gizemli kazı çalışmaları 3 Kasım 2017 tarihinde ani bir kararla bitirildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden Mersin İl Kültür Müdürlüğü kazıyla ilgili açıklama yaptı. Kazı çalışmalarında 1 adet bronz sikke, kırık sütun parçası, etütlük durumda seramik parçaları haricinde envanterlik nitelikte taşınır- taşınmaz kültür varlığına rastlandığı bildirildi.
2 Şubat, Giresun’un Aksu mahallesinde apartmanına güvenlik kamerasına yerleştirdikten sonra İstanbul’a giden bir kişi, görüntüleri izlerken ilginç bir olayla karşılaştı. Giresun Belediyesi’nde işçi olarak çalışan Bülent Kalpatçıoğlu, soğuk nedeniyle apartmanın giriş bölümünde kendini koruyan köpeğin yanına giderek yem verdi. Köpeğin soğuktan üşüdüğünü gören Kalpatçıoğlu, dayanamayarak montunu çıkardı. Soğuktan üşüyen köpeğin üzerine montunu örten belediye işçisi, bir süre köpeğin başında durduktan sonra yanından ayrıldı. Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu da, belediye işçisi Kalpatçıoğlu’na göstermiş olduğu ilgiden dolayı teşekkür belgesi verdi.
3 Şubat, Beyaz eşya ve elektrikli ev aletlerinde ÖTV'nin sıfır, mobilyalarda KDV'nin yüzde 8 olarak uygulanması yapıldı. Bu uygulama daha sonra 30 Eylül'e kadar uzatıldı.
11 Şubat, MHP Genel Başkanlığına adaylığını açıkladıktan sonra partiden ihraç edilen Meral Akşener’in Çanakkale Kolin Otel’de düzenleyeceği konferans polis ve otel yönetiminin engeline takıldı. Üçüncü havalimanı ortaklarından Kolin şirketine ait otelde düzenlenen konferansın yapılacağı salonun ışıkları söndürüldü, seyircilerden önce salona çevik kuvvet girdi. Akşener, cep telefonu ışıklarının aydınlattığı salonda megafonla konuşma yaptı.
11 Şubat, Milli Piyango, şans oyunları ve at yarışlarının devredildiği Varlık Fonu'na kamunun devleri de aktarıldı. Başta Ziraat Bankası olmak üzere, Borsa İstanbul gibi kuruluşlar Varlık Fonu'na devredildi.
12 Şubat, Ankara Haymana Nuri Bektaş Anadolu Lisesi'ne 2014 yılında atanan okul müdürü S.K. hakkında erkek öğrencilere okulun pansiyonunda cinsel taciz ve cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla soruşturma açıldı. Başlatılan soruşturmanın, doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı’nca görevlendirilen müfettişler eliyle yürütüldüğü ortaya çıktı. Konu kapsamında BİMER’e başvuran öğrenci sayısının 100 civarında olduğu öne sürüldü. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan şüpheli okul müdürü S.K., soruşturmayı yürüten savcının itirazı üzerine tutuklandı.
15 Şubat, Beykoz'da düştüğü 61 metrelik kuyudan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve birçok kurum ile kuruluşun destek verdiği 11 günlük çalışmayla kurtarılan "Kuyu" adlı köpek, Beykoz İtfaiyesi'ne teslim edildi. Kuyu köpeği köşe yazarı Ömer Gedik sahiplendi.
17 Şubat, Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'nde hakim ve savcı lojmanlarının yakınında PKK'liler bombalı araçla saldırı gerçekleştirildi. Yapılan açıklamaya göre, saldırıda zabıt katibinin oğlu 11 yaşındaki Ahmet Oktay Günak ve mahalle bekçisi İbrahim Kete şehit oldu, 17 kişi yaralandı. Saldırıyla ilgili olarak bu sabah yeni bir gelişme yaşandı. Şanlıurfa ve Mardin'de 26 kişi gözaltına alındı.
18 Şubat,''Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas yaptıklarına ilişkin, haklarında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunan, eski hakim Dursun Ali Gündoğdu ile eski savcılar Adnan Çimen ve Sadrettin Sarıkaya bir evde yakalanda. Sorgusu yapılan 3 şüpheli çıkarıldıkları hakimlikçe 20 Şubat'ta tutuklandı.
'Futbolda şike' soruşturmasında 'kumpas' kurduğu iddiasıyla haklarında 35 yıldan 85 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 15'i tutuklu 108 sanık, yarın Silivri'de hakim karşısına çıkacak.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fuzuli Aydoğdu tarafından hazırlanan 434 sayfalık iddianamede bir numaralı sanık olarak Fethullah Gülen yer alıyor.
İddianamede, Gülen'in yanı sıra eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube müdürleri Mutlu Ekizoğlu, Nazmi Ardıç, kapatılan Zaman gazetesinin Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, kapatılan Samanyolu Yayın Grubu'nun Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, avukatlar Halil İbrahim Koca ve Orhan Erdemli, kapatılan Taraf gazetesinin yazarı Mehmet Baransu, iş adamı İhsan Kalkavan, Prof. Dr. Suat Yıldırım, kapatılan Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan, kapatılan Zaman gazetesinin Haber Müdürü Muhammed Fatih Uğur'un da aralarında bulunduğu 15'i tutuklu 108 sanık bulunuyor.
28 Şubat, Gazetemize yönelik el bombalı saldırı ve Danıştay saldırısı sanığı Erhan Timuroğlu, kız kardeşi Ceylan Timuroğlu’nu öldürdü. Firari Timuroğlu 260 gün sonra yakalandı. Timuroğlu'nun firari olduğu dönemde bir işadamının evini ve ofisini kurşunladığı belirlendi.
19 Şubat, Futbolda Şike Kumpası' iddianamesi kabul edildi. Davanın İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yapılan duruşma salonunda görülmesine karar verildi. İddianamede, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Eskişehirspor Kulübü Başkanı Halil Ünal, Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz, eski Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener, Fenerbahçe Kulübü Yöneticileri Osman Murat Özaydınlı, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu ve Antalyaspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay'ın da aralarında bulunduğu 74 kişi müşteki olarak yer alıyor. Davanın görülmesine devam ediliyor.
1 Mart, Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde denizde fenalaşan dalgıcı, suya atlayan Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım Kurtardı.
4 Mart, Hatay'ın Samandağ İlçesi'ne Suriye savaş uçağı düştü. Savaş uçağının pilotu paraşütün yaklaşık 500 metre uzağında bitkin halde bulundu. Suriye'ye ait savaş uçağının pilotu Mehmet Sufhan'ın tutuklanmasına karar verildi. Hakkında açılan dava kapsamında Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı. 13 Ekim'de de tahliyesine karar verildi.
10 Mart, İstanbul Büyükçekmece'de Eczacıbaşı grubuna ait helikopter düştü. Büyükçekmece'deki helikopter kazasında 7 kişi öldü. Büyükçekmece'de düşen helikopterde 2 pilot, 4 yabancı ve 1 Türk yolcunun bulunduğu kaydedildi.
13 Mart, Bahçelievler'de 24 yaşındaki Müzeyyen Telli ’nin uyuşturucu satıcılarının açtığı ateş sonucu öldü. Başlatılan soruşturmada, Telli'yi öldüren silahı ateşleyen Ümit Y. 15 Mart'ta, otogarda yakalandı. Toplamda 8 şüpheli gözaltına alındı.
16 Mart, 1915 Çanakkale Köprüsü dahil Malkara-Çanakkale Otoyol kesimi sözleşmesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Güney Kore Cumhuriyeti Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang'ın katılımıyla imzalandı.
17 Mart, Dilek Doğan’ı Armutlu’da ailesiyle birlikte yaşadığı evde silahıyla vurarak öldüren özel harekat polisi Yüksel Moğultay’ın tutuksuz yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, Yüksel Moğultay'a iyi hal indirimi yaparak 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
20 Mart, Rize'nin Pazar ilçesinde Fen Lisesi'nde yaşanan dehşet herkesi şoke etti... 16 yaşındaki lise 1 öğrencisi, arkadaşı Emir Taş'ı boynundan bıçakladı, ardından kendini ağır şekilde yaraladı. Emir Taş kurtarılamadı. B.K. tedavi altında. B.K.'nın bir gün önce sosyal medyadan 'Yarın okulda sınavlar iptal olacak' diye yazdığı ortaya çıktı. 16 yaşındaki öğrencinin korku filmi serisi Testere'nin ve 'testere' oyununun bağımlısı olduğu belirtdi. Arkadaşının boğazını kesen B.K 31 Mart tarihinde tutuklandı.
21 Mart, Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın Samsun Emniyeti'nde çekilen fotoğrafıyla ilgili 8 yıl sonra harekete geçildi. İstanbul, Ankara, Sakarya, Kırıkkale, Elazıp ve Samsun'da operasyon yapıldı.
Subay Murat Bayrak, 1. Sınıf Emniyet Müdür Yakup Kurtaran, Emniyet Amiri Yakup Kurtaran, Emniyet Amiri Ahmet Çetiner, Astsubay Yüksek Avan ve Birol Ustaoğlu ile gazeteci Muhammer Ay ve emekli Subay Atilla Güçlüoğülu ve ihraç edilen 3. Sınıf Emniyet Müdürü Metin Baltayı hakkında gözaltı kararı verildi.
27 Mart, Derik Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk suikastının perde arkasını çözmek için kamera kayıtları saniye saniye tarandı. Patlamadan 10 saniye sonra tuvalet camından fırlatılan eldivenin içinden çıkan tek bir kılın DNA haritası ise düğümü çözdü.
30 Mart, 24 Ağustos 2016’da başladı ve 7 ayın sonunda Ankara istediği hedeflere ulaşamadan harekâta son verdi. Harekâtta 71 Türk askeri şehit olurken, Suriyeli muhaliflerin kayıp sayısı ise 600 olarak açıklandı.
1 Nisan, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin iddianamenin tamamlanarak mahkemeye gönderdi. İddianamede 1 numaralı şüpheli olarak Fetullah Gülen yer aldı. Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin iddianamede, bir orgeneral, altı tümgeneral, 18 tuğgeneral, 22 albay, 26 yarbay, 33 binbaşı, 56 yüzbaşı, 62 üsteğmen, 115 teğmen, 131 astsubay ve bir uzman çavuş olmak üzere toplam 481 şüpheli bulunuyor. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki duruşmanın 17 Kasım'da götülen davasında 13 sanığın tahliyesine karar verildi. Davaya devam ediliyor.
3 Nisan, Başbakanlık tarafından 2005'te yılın öğretmeni seçilen bir kadının, 19 yıl sahte diplomayla öğretmenlik yaptığı ortaya çıktı. Kadının öğretmen olan eşi de, gerçeği 19 yıl sonra öğrendi. 45 yaşındaki Rukiye G.S. hakkında, 'resmi belgede sahtecilik' ve 'nitelikli dolandırıcılık' iddiasıyla 4 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada mahkeme 21 Kasım'da kararını açıkladı. Mahkeme heyeti inandırıcı delil elde edilemediği ve üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle daha önce ihraç edilen Rukiye G. S.'nin beraatına karar verdi.
4 Nisan,Gazetemizin yazar ve yöneticilerine yönelik yürütülen soruşturma yaklaşık 5 ay sonra tamamlandı. Gazetenin yöneticisi ve yazarı olan aralarında Can Dündar, Ahmet Şık, Kadri Gürsel ve Hikmet Çetinkaya'nın da aralarında olduğu 19 isim "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" ile suçlandı, hapis cezası talep edildi. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamaya devam ediyor.
9 Nisan, Cumhuriyet muhabiri Ahmet Şık’ın tutukluluğunun 100’üncü gününde yapılan ‘100 Adım Yürüyüşü’yle tutuklu gazetecilere özgürlük istendi. Beyoğlu Tünel’de bir araya gelen aralarında gazeteci, siyasetçi ve yazarların bulunduğu grup, ‘100 gündür tutuklu… Ahmet Şık’a özgürlük’ ve ‘Gazetecilere özgürlük’ yazılı pankartlar açtı. Gruptakiler sıklıkla ‘Susma haykır, özgür basın haktır’, ‘Özgür Basın Susturulamaz’ ve ‘Ahmet çıkacak yine yazacak’ sloganları atarak Taksim Meydanı’na doğru 100 adım yürüdü.
11 Nisan, Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesi Emek Caddesi’nde bulunan Emniyet Müdürlüğü Ek Binası’nda şiddetli bir patlama meydana geldi. Yerleşkenin içinde bulunan atölyede polis panzerinin tamiri sırasında meydana geldiği belirtilen patlamada 1 sivil personel yaşamını yitirdi, 1'i ağır 4 yaralı hastaneye kaldırıldı. Patlamanın şiddetiyle çevrede bulunan birçok ev ve işyeri hasar görürken hafif yaralanan kişiler de ayakta tedavi gördü. Akşam saatlerinde ise hastaneden bir acı haber daha geldi. Yaralılardan sivil memur Cengiz Tekin ve polis memuru Burhan Mercan doktorların tüm çabalarına rağmen kurtarılamayarak şehit oldu.
14 Nisan, 'FETÖ'nün darbe girişimine iştirak eden medya unsurları soruşturması' kapsamında haklarında dava açılan Yazar Ahmet Altan, kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan ve Gazeteci Nazlı Ilıcak'ın da aralarında bulunduğu 17 sanık hakkında iddianame kabul edildi. Davanın İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verildi. "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçundan müebbet hapisleri istenen gazeteciler hakkında kararın ise 12 Şubat 2018'de açıklanması bekleniyor.
16 Nisan, 'Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi'ne geçiş için öngörülen Anayasa değişiklikleri TBMM'nin ardından referandumda halk tarafından da onaylandı. 25 milyon 157 bin 463 seçmen "evet", 23 milyon 779 bin 141 seçmen "hayır" oyu kullandı. Referandumda kullanılan mühürsüz oy pusulası ve zarfları Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) tarafından geçerli kabul edildi. CHP, bu kararına itiraz etti. YSK, CHP'nin referandum iptali başvurusunu 1'e karşı 10 oyla reddetti. İç hukuk yollarının tükenmesinin ardından CHP itirasını AİHM'e taşıdı. Bu konuda karar 30 Nisan'da verildi. CHP tarafından yapılan başvuru AİHM’nin çoğunluk oyuyla reddedildi. Kararın nihai olduğu belirtildi. 2 Mayıs tarihinde Partili Cumhurbaşkanı dönemi başladı.
18 Nisan, Tunceli'de 7'si polis memuru, 1 hakim, 1 astsubay ve 3 mürettebat olduğu referandumda görev yapan personeli taşıyan helikopter düştü. Helikopter 2500 metre yüksekliğe düştü ve 12 şehit verildi. Kazanın kötü hava şartları nedeniyle olduğu açıklandı.
26 Nisan, Belçika’daki ağabeyinin yanına müzik eğitimi almak için gitmek isteyen genç kemancı Barış Yazgı vize alamayınca mültecilerle birlikte botla Ege denizine açılmış, Midilli açıklarında batan botta hayatını kaybetmişti.
25 Nisan, Türk Silahlı Kuvvetleri Irak'ın kuzeyinde bulunan Sincar Dağı ile Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan Karaçok Dağı bölgelerinde bulunan terör örgütü PKK'ya ait hedeflere hava harekatı düzenlendiğini açıkladı.
30 Nisan, İstanbul Sarıyer'de düzenlenen silahlı saldırıda GEM TV'nin sahibi İran uyruklu İngiliz vatandaşı Saeed Karimian öldürüldü. Karimian'ın, dizi ve prodüksiyonlar nedeniyle başka medya şirketlerine yüklü miktarda borcu olduğu belirtilirken, medya patronunun yakınları, Karimian'ın İran tarafından tehdit edildiğini öne sürdü. Karimian'ın öldürülmesine ilişkin BBC'ye konuşan yakını, medya patronunun üç aydır İran tarafından tehdit edildiğini ve bu yüzden İstanbul'u terk edip, Londra'ya dönmeyi planladığını söyledi.
4 Mayıs, Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde zırhlı polis panzeri, Mesut Yıldırım’ın evine çarparak içeri girdi. Girdiği odanın karşı tarafına kadar giden polis panzeri, duvar ve kolonları yıkarken, içerde yatakta uyuyan 7 yaşındaki Muhammet ve 6 yaşındaki Furkan kardeşlerin ölümlerine neden oldu.Olayla ilgili savcılık soruşturma başlattı ve iddianeme hazırladı. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı, tarafından hazırlanan iddianamede zırhlı aracın sürücüsü tutuklu polis memuru Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden ‘Taksirle ölüme neden olma’ suçundan 2 yıldan 15’er yıl hapis cezası istendi. Muhammet ve 6 yaşındaki kardeşi Furkan Yıldırım’ın ölümüne neden iki polis 17 Ekim günü hakim karşısına çıktı.
10 Mayıs, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in içinde olduğu makam aracına kamyon çarptı. Kazada, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper ve şoförünün öldüğü belirlenirken, bir korumasının ise ağır yaralandığı öğrenildi. Kazadan sonra kaçan kamyon şoförü yakalanarak gözaltına alındı.
10 Mayıs, Antalya'da uzun yıllar siyaset yapan ve bazı sivil toplum örgütlerinde görev olan Ali Ulvi Büyüknohutçu ile eşi Aysin Büyüknohutçu, Finike ilçesindeki dağ evinde öldürülmüş olarak bulundu. Çiftinin cinayet şüphelisi 31 yaşındaki Ali Yumaç 11 Mayıs'ta yakalandı. Yumaç'ın sorgusunda cinayeti para için işlediğini itiraf ettiği bildirildi. Katil zanlısı çiftin 2 bin lirasını gaspettiğini söyledi. Yamuç, tutuklu olduğu Alanya L Tipi Cezaevi’nde 20 Eylül'de ölü bulundu.
12 Mayıs, Cumhuriyet gazetesi internet sitesinin genel yayın yönetmeni Oğuz Güven, hakkında Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in trafik kazasında ölümüyle ilgili bir sistemde 55 saniye kalan ve silinen tweet nedeniyle gözaltına alındı. Oğuz Güven "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 15 Mayıs'ta tutuklandı. Oğuz Güven tutuklanmasının ardından yakınlarıyla vedalaştığı sırada, "Bu çürümüşlüğün karşısında yapacak bir şey yok" dedi. Güven hakkında iddianame 8 Haziran'da tamamlandı. 14 Haziran tarihinde Güven'in tahliyesine karar verildi. 21 Kasım tarihinde de Güven dava nedeniyle 3 yıl 1 ay hapse çarptırıldı.
12 Mayıs, MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili görüntülere ilişkin davada, hakkında 25 yıl hapis cezası verilen CHP milletvekili Enis Berberoğlu tutuklandı. İstanbul 14. Ağır Ceza mahkemesi, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nu gazetemizde yayımlanan MİT TIR’ları haberleri nedeniyle 25 yıl hapis cezasına mahkûm ettiği hükmü, “sırrın daha önce ifşa edildiğinin kabulü halinde casusluk suçunun unsurlarının oluşmayacağı” gerekçesiyle bozan istinaf Mahkemesi’nin kararını açıkça “tanımayarak” iade etti. Mahkeme, istinaf’ı yasaya aykırı karar almak ve mahkeme bağımsızlığına müdahale etmekle suçladı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez, bir alt mahkeme, üst mahkemenin kararını yok saymış oldu. İki mahkeme arasındaki hukuki tartışma bu defa da İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2.Ceza Dairesi'ne taşındı. Daire dosya üzerinde yaptığı incelemede Berberoğlu'nun tutukluluk haline devam kararı vererek duruşma tarihi olarak 1 Aralık 2017'yi belirlendi. Davanın kapalı görülmesine karar verilen duruşmada Berberoğlu'nun müebbet hapsi istendi. Bir sonraki duruşmanın 16 Ocak'a ertelendiği öğrenildi.
13 Mayıs, İzmir’in Buca ilçesinden Anneler Günü kapsamında düzenlenen günübirlik gezi için Muğla’nın Marmaris ilçesine giden kadın ve çocukların bulunduğu tur midibüsü virajı alamayarak uçuruma yuvarlandı. Midibüste bulunan 24 kişi yaşamını yitirdi.
17 Mayıs, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun başkan ve üyeleri belli oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan 685 sayılı KHK ile kurulan ve 22 Mayıs'ta göreve başlayan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna, bugüne kadar 102.432 başvuru yapıldı. Başvurularla ilgili henüz karar çıkmadı.
21 Mayıs, 15 Temmuz darbe girişimi ana iddianamesi tamamlandı. Yurtta Sulh Cihanda Sulh konseyinde yer alan isimler belli oldu. 2 bin 518 sayfadan oluşan 15 Temmuz darbe girişimi ana davasında örgüt lideri Fetullah Gülen. Darbenin beyin takımının 1 numaralı ismi ise Akın Öztürk. Yurtta Sulh Konseyi üyesi olduğu belirtilen 38 isim arasında en bombası da AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli'nin kardeşi Mehmet Dişli. Milli Savunma Bakanlığı’nda görevliyken adları atama listesinde yer aldığı için tutuklanan ve meslekten ihraç edilen davanın sanıklarından eski Tuğgeneraller Murat Yaygın ve Celalettin Çoban ile Tuğgamiral Ercan İnceoğlu hakkında Ankara 19. Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü celsesinde üç general 15 Kasım tarihinde tahliye edildi. Yargılamaya devam ediliyor.
29 Mayıs, Yeni Akit gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Kadir Demirel, damadı Cemil Yavuz Karanfil’in kızı Esma Karanfil’i dövmesi üzerine evlerine gitti. Demirel, damadı ile aralarında yaşanan kavgada bıçaklanarak öldürüldü. Olay sırasında Esma Karanfil de bıçakla ağır yaralandı. Olayın ardından kaçarak izini kaybettiren damat Cemil Yavuz Karanfil 11 Eylül'de Birinci Kordon’da yeşil alanda çimlerin üzerinde otururken yakalandı.
1 Haziran, Şırnak Kato Dağı’ında PKK’lı teröristlere yönelik başlatılan operasyonu sürdüren askerlerin bulunduğu helikopter düştü. Kazada operasyonları yöneten Tümgeneral Aydoğan Aydın ile 12 asker şehit oldu.
1 Haziran, Yalova'nın Çınarcık ilçesi Koru beldesi Atakent Mahallesi'ndeki kalıcı konutların önünde bulunan çocuk parkından dün öğle saatlerinde kaçırılan 5 yaşındaki Eylül U. isimli kız çocuğu ölü bulundu. Kızı Bonzai bağımlısı M.Ş.A adlı şahsın çocuk parkından kaçırdıktan sonra tecavüz edip öldürdüğü ortaya çıktı. Çocuğun cesedi bir valiz içinde bulundu.
9 Haziran, Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın FETÖ soruşturmasında tutuklanan damadı Ekrem Yeter 4 gün tutukluluğun ardından tahliye edildi. Yeter'in avukatları 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin tutuklama kararına itiraz etti. İtiraz üzerine dosyayı görüşen Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği, Yeter'in tahliyesine karar verdi. Yeter, yurtdışına çıkış yasağı konularak, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda 'Doçent' olarak görev yapan Yeter, Kanun Hükmünde Kararname ile meslekten ihraç edilmişti. 12 Temmuz'da Yeter hakkında FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis istendi ve iddianame Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Yargılaması devam ediyor.
9 Haziran, Batman'ın Kozluk İlçesi'nde silahlı saldırı sonucu müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın'ın şehit edildi. Gerçekleşen saldırının hemen ardından soruşturma başlatıldı. Olaya bağlantılı olduğu belirlenen 9 kişi tutuklandı.
12 Haziran, İzmir'in Ödemiş ilçesinde, evlerinin önündeki parkta oyharken kaybolan ve dedesinin cep telefonuna gelen "Polise haber vermeyin. Torununu öldürürüz" yazılı mesajdan kaçırıldığı belirlenen 10 yaşındaki Ceylin Atik'in cesedi bulundu. Minik Ceylin'i polis ekipleri her yerde ararken, minik kızın ailesinin karşısındaki evden ihbar alındı. 10 yaşındaki Ceylin Atik, kaybolduktan 3 gün sonra komşusunun evinde ölü bulundu.
13 Haziran, Ercan Kızılateş İstanbul Pendik’te üniversite öğrencisi Asena Melisa Sağlam’a ‘şort giydiği’ bahanesiyle minibüste saldırdı. Mahkemeden serbest bırakıldı. Kızılateş, "Vergi Kanunu'na muhalefet" suçundan kesinleşmiş cezası bulunduğu için cezaevine gönderilmişti. Savcılığın itirazı üzerine 22 Haziran 2017 tarihinde yeniden hakim huzuruna çıkarılan Kızılateş, bu kez Sağlam'a saldırı suçundan da tutuklandı. Soruşturmayı yürüten İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Yıldız, hazırladığı iddianamede, Ercan Kızılateş'in, yukarıda belirtilen suçlardan 4 yıldan 11 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılamasının yapılması istendi. Yargılama sonunda Kızılateş, ‘sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel saldırı’ suçundan bir yıl sekiz ay, ‘cebir kullanarak inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme’ suçundan bir yıl sekiz ay olmak üzere toplamda üç yıl dört ay hapis cezasına mahkum edildi. 86 gün cezaevinde yatan Kızılateş, cezasının kalan son bir yıl 10 ay 17 gününde ya Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün belirleyeceği kamu yararına olan bir işte çalışacak ya da haftanın belirli gün veya günlerinde karakola giderek imza atmasına karar verildi.
17 Haziran, FETÖ/PDY'nin mülkiye yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianameyi kabul eden İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılan eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın tutuklandı. 70 gün sonra tahliye edildi. Ancak iddianamenin kabul kararından sonra tekrar tutuklandı. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu karşısında bulunan salond görülen duruşmada Çapkın, FETÖ'cü polislerin kendisini sırtından vurduğunu söyledi.
18 Haziran, 1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası’nda 731 asker zehirlendi. Olayın akabinde yemek şirketinden 21 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Yemek şirketiyle sözleşmenin feshedildi. Olayın araştırılmasına yönelik öneri AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi.
23 Haziran, Akyazı İlçesi'nde aqua parkta havuzda yüzen Gökay Yıldırım, Nurullah Ünlütürk ve Mert Kalıç adlı 3 çocuk, akıma kapıldı. İşletme sahibi Mehmet Kaya ile oğlu Kadir Kaya da suda çırpınan çocukları kurtarmak için suya atladı. 5 kişi akıma kapılırken, görevliler elektriği kesti. Bu sırada havuzun kenarında metal aksamlara dokunan 2 kişi de akıma kapılınca kendilerini geri çekerek canlarını kurtardı. Havuzun akım rölesi olmadığı ortaya çıktı.
4 Temmuz 2017
Partili HSK’den yargıda kıyım
Üyelerini Erdoğan’ın belirlediği HSK, ilk kararnamesinde Yargıçlar Sendikası’nın üyelerini sürdü, sosyal demokratları ve milliyetçileri tenzili rütbeye uğrattı.
5 Temmuz 2017
Büyükada’daki bir seminer sırasında dokuz insan hakları savunucusu gözaltına alındı.Erdoğan "Acaba Büyükada’daki bir otelde niçin toplanmışlardı. 15 Temmuz’un devamı niyetinde bir toplantı için bir araya gelmişlerdi" açıklamasını yaptı.
Gözaltılarla ilgili Avrupa Birliği (AB) sözcülüğü “Türkiye’deki birçok gazeteci, insan hakları savunucusu ve muhalefete mensup isimlerin gözaltına alınması, endişe verici bir eğilimin devamı niteliğindedir” açıklamasını yaptı..
Gözaltına alınan hak savunucuarından günlerce haber alınamadı.
üyükada’da gözaltına alınan 10 insan hakları savuncusu için uluslararası aktivistler harekete geçti. Aktivistler, 30’dan fazla ülkede, Türkiye büyükelçiliklerinin önünde protesto gösterisi yaptı. Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, “Onlar parmaklıklar ardındayken, onlar için biz yürüyeceğiz, onlar için biz konuşacağız” açıklamasında bulundu.
Büyükada'da toplantı sırasında gözaltına alınan hak savunucularından 6'sı silahlı terör örgütüne yardım ettikleri iddiasıyla tutuklandı. Ne soruşturma savcısı Can Tuncay, ne de tutuklayan Sulh Ceza Yargıcı Kudret Köse bu örgütün hangisi olduğunu belirtmedi.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç'ın da şüpheli olarak eklendiği iddianamede, Kılıç'ın örgüt üyeliğinden, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser, Yurttaşlık Derneği üyeleri Özlem Dalkıran ve Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu üyesi İlknur Üstün, insan hakları aktivistleri Ali Gharavi ve Peter Steudtner, İnsan Hakları Gündemi Derneği üyeleri Günal Kurşun ve Veli Acu, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği'nden Nejat Taştan ile HAK İnisiyatifi'nden Şeyhmus Özbekli'nin ise örgüte üye olmadan yardım etme suçundan 15 yıla kadar hapis cezası ise cezalandırılmaları talep edildi.
7 Temmuz 2017
-Selahattin Demirtaş kelepçeyi reddettiği için duruşmaya getirilmedi
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek duruşmaya getirilmedi. HDP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, Demirtaş'ın kelepçe takmayı reddettiği için duruşmaya gelmeyi kabul etmediği belirtildi. Demirtaş'ın SEGBİS'le ifade vermeyi reddettmesinin ardından avukatlar ve izleyiciler salonu terk etti. Duruşma 24 Kasım tarihine ertelendi.
9 Temmuz 2017
-Kılıçdaroğlu Adalet Mitingi'nde yüzbinlere seslendi: Bu daha ilk adım!
Provokasyon söylentileri ve ulaşımdaki engellemelere karşın Türkiye tarihinin en büyük mitingi Maltepe’de yapıldı. İki milyonu aşkın yurttaş “Hak, hukuk, adalet” sloganıyla miting alanında yer aldı. Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü’nün son gününde üç kilometre yürüyerek miting alanına ulaştı. 10 maddelik “acil çağrı” metnini yurttaşların onayına sunan CHP lideri, adalet arayışının süreceğini ilan ederek “Mahkemeler bağımsız değilse, TBMM’nin yetkileri gasp edilmişse, basın susturulmuşsa adalet arayışımızın tek yeri sokaktır” diye konuştu.
11 Temmuz 2017
-15 Temmuz'da muhalefetsiz anma
15 Temmuz'un 1. yıldönümünde TBMM’nin bombalandığı saatte Meclis’te etkinlik düzenlenecek. Cumhurbaşkanlığı himayesindeki programa, Meclis’in iki partisi CHP ve HDP çağrılmadı.
12 Temmuz 2017
-İntikam raporu
Darbe Komisyonu’nun açıklanan taslak raporuna yapılan eklemede CHP’nin FETÖ ile amaç birliği içinde olduğu ve cesaretlendirdiği suçlaması yer aldı.
13 Temmuz 2017
-Yeni ‘paralel’e vize
FETÖ’nün darbe girişimini araştıran komisyonun AKP’li üyeleri rapordan cemaatlerin denetlenmesi önerisini son anda çıkardı.
15 Temmuz 2017
-Muhalefet korkusu
Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın da katıldığı oturumda 15 Temmuz’a ilişkin ihmalleri anlatınca gece yapacağı konuşma iptal edildi. Gece yapılacak etkinliğe Kılıçdaroğlu önce davet edilmemiş, uygulamaya CHP’den gelen tepki üzerine davet ve konuşma hakkı programa eklenmişti. Özel oturum sırasında Erdoğan dışında tüm liderlerin konuşması programdan çıkartılınca CHP lideri programa katılmama kararı aldı.
16 Temmuz 2017
-Küresel Sanayi İşçileri Sendikaları endişeli: Hak gaspında en kötü ülke
Küresel Sanayi İşçileri Sendikası Avrupa Genel Sekreteri Luc Triangle, “Türkiye’de çok farklı kesimler baskı altında. Cumhuriyet gazetesi de bunlardan biri. Muhaliflere baskı artıyor. Bizim kafamızdaki soru, sıranın ne zaman sendikalara geleceği yönünde” dedi. Triangle, Türkiye’de yaşanan hak ihlallerinin Avrupa’da başka bir ülkede yaşanmadığını söyledi.
17 Temmuz 2017
-10 hak savunucusundan 6'sı olmayan örgüte yardımdan tutuklandı
Büyükada'da toplantı sırasında gözaltına alınan hak savunucularından 6'sı silahlı terör örgütüne yardım ettikleri iddiasıyla tutuklandı. Ne soruşturma savcısı Can Tuncay, ne de tutuklayan Sulh Ceza Yargıcı Kudret Köse bu örgütün hangisi olduğunu belirtmedi.
20 temmuz 2017
-Almanya'dan çok sert açıklamalar... Türkiye ile ilişkilere bu şekilde devam edemeyiz
Alman vatandaşı aktivisit Peter Steudtner'in Büyükada'da gözaltına alınması ve hangisi olduğu belirtilmeyen 'silahlı terör örgütüne yardım etme' suçlamasıyla tutuklanmasının ardından iki ülke arasında gerginlik tırmanıyor. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, "Türkiye'ye çok sabır gösterdik, ilişkilere bu şekilde devam edemeyiz" dedi.
22 Temmuz 2017
-MEB’den İslama yeni şart: Cihat
Milli Eğitim Bakanlığı, aylardır bekletilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ilköğretim ve liselere yönelik müfredat taslağını açıkladı. Bakanlık, ilkokul 4. sınıftan başlayarak lise sona kadar zorunlu olan ders kapsamında skandal değişiklikler yaparak Mustafa Kemal Atatürk’e ilişkin bütün bölümleri ve Atatürk’ün adını müfredattan çıkarttı.
23 Temmuz 2017
-Sokakta işkence... Nuriye ve Semih'e destek eyleminde polis kol kırdı
Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya açlık grevlerinin 137. gününde destek olmak için Ankara’da toplanmak isteyen yüzlerce kişiye polis Kızılay’da sert müdahale etti. Onlarca kişiyi darp ederek 61 kişiyi gözaltına alan polis, yurttaşlara gaz bombası, basınçlı su, cop, kalkan, yumruk ve tekmelerle saldırdı. Bir eylemcinin kolu kırılırken, polis gözaltına alınanları yerde ters kelepçeyle bekletti ve yerlerde sürükledi.
24 Temmuz 2017
-Hukuk dersi... Cumhuriyet iddianamesi ilk duruşmada çürütüldü
Gazetemizin yayın politikasının suçlama konusu edildiği dava kapsamında Cumhuriyet’in 11’i tutuklu 17 yazar, çizer, muhabir, avukat ve yöneticisi, sansürün kaldırılışı nedeniyle Basın Bayramı olarak kabul edilen bugün ilk kez hâkim karşısına çıktı. Cumhuriyetçilerin yargılandığı ilk duruşmaya Akın Atalay, Kadri Gürsel ve Musa Kart’ın iddianamenin hukuksuzluğunu gözler önüne seren çarpıcı savunmaları damga vurdu.
26 Temmuz 2017
-Ahmet Şık’tan tarihi savunma: Benim bayrağın arkasına gizleyecek bir suçum, dinin arkasına gizleyecek bir günahım yok
"Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla tutuklanan gazetemiz yönetici, yazar, muhabir ve avukatları hakkındaki dava, gözaltılardan 9 ay, iddianamenin hazırlanmasından 3 ay sonra önceki gün başladı. Davanın 3'üncü duruşması bugün görüldü. Ahmet Şık savunmasında "Benim bayrağın arkasına gizleyecek bir suçum, dinin arkasına gizleyecek bir günahım yok" dedi.
10 Ağustos 2017
-İbiş’in barışa kini bitmiyor
KHK ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ihraç edilen ‘Barış Akademisyeni’ Cenk Yiğiter, üniversite sınavında AÜ İletişim Fakültesi’ni kazandı. Sonuçların açıklandığı gün AÜ Rektörü Erkan İbiş bir yönetmelik çıkartarak, öğrenci kaydı için “Herhangi bir nedenle kamu görevinden çıkarılmamış olması gerekir” koşulu getirdi.
12 Ağustos 2017
-Türkiye şehit Eren Bülbül'e ağladı
Trabzon'un Maçka ilçesinde 16 yaşındaki Eren Bülbül PKK'lıların yerini güvenlik güçlerine gösterirken PKK'lılar tarafından şehit edildi. Eren'in şehit edilmesi Türkiye'yi yasa boğdu.Eren’in acılı annesi Ayşe Bülbül, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anne Bülbül, “Eren’in oraya götürülmesi ihmaldir. Eren’in oraya neden götürüldüğünün cevabını istiyorum. Yetkililer sorsun, soruştursun” dedi.
16 Ağustos 2017
-9 saat servis aracında unutulan 3 yaşındaki Alperen yaşamını yitirdi... Servis korsan çıktı
İzmir'in Çiğli İlçesi'nde, kreşe giden 3 yaşındaki Alperen Şahin, uyuduğu okul servisinde unutulunca havasızlıktan yaşamını yitirdi. Olayla ilgili gözaltına alınan servis şoförü tutuklandı.
-21 Ağustos 2017
Eski Sivas Ülkü Ocakları Başkanı Oğuz Bulut'a çocuk istismarından suçüstü
Sosyal medyada büyük tepki çeken görüntüler üzerine Sedat Peker, 18 Temmuz tarihli "Geçmişte tanışıklığımız olan şahısla gördüğüm lüzum üzerine, tüm arkadaşlığımızı bitirdiğimi dostlarıma bildiririm" twitter mesajını yeniden paylaştı
22 Ağustos 2017
Stadlarında İzmir Marşı söylenmemesiyle öğünen ve Nuri ile Semih'e "terörist" diyen Atiker Konyaspor Başkanı Ahmet Şan ByLock'tan gözaltına alındı.
‘Bir tek bizim stadımızda İzmir Marşı okunmuyor’ diyerek taraftarına teşekkür eden ve KHK ile işleri ellerinden alınan Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’ya ‘terörist’ diyen Konyaspor Başkanı Ahmet ŞanFETÖ/PDY üyesi olmak suçundan gözaltına alındı. Hakim karşısına çıkan Atiker Konyaspor eski Başkanı Ahmet Şan'ın telefonunda 'ByLock' bulundu.
Şan, istifasının ardından düzenlediği basın toplantısında ise 'ByLock' kullandığı ileri sürülen telefonun 11 yıl genel müdürlüğünü yaptığı Kombassan Holding'e bağlı Kompen şirketine ait olduğunu belirterek, ''Hakkımda soruşturma olduğunu ve 2015 yılı haziran ayına kadar çalıştığım şirket üzerinde kayıtlı olan bir telefonda 2014 yılı Eylül ayında 3 haftalık bir sürede ByLock girişi tespit edildiği iddiasını o an orada öğrendim. " dedi.
Ahmet Şan hakkında 'ByLock'u kullandığı iddiasıyla iddianame hazırlandı. Şan'ın, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan 18 sayfalık iddianame 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.Şan Atiker Konyaspor başkanlığı görevinden istifa etti.
23 Ağustos 2017
Memura 'Helal' sefalet
Memur-Sen, 20 milyon kişiyi daha da yoksullaştıracak toplusözleşmenin altına imza attı. Yıllardır kadro bekleyen 4-B’li sözleşmeli ve 4-C’li geçici personel yine hayal kırıklığına uğradı.Memur-Sen yemekhanelerde helal gıda sertifikalı ürün kullanılması ve hac izni verilmesi taleplerinde ise ‘başarılı’ oldu.
24 Ağustos 2017
Dava dosyası ortada kaldı... 'Kimse Selahattin Demirtaş'ı yargılamak istemiyor'
Hakkında yürütülen soruşturmalar kapsamında 3 Kasım 2016 tarihinde tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, 'Terör örgütü kurma, yönetme', 'örgüt propagandası', 'suç ve suçluyu övme' iddialarıyla 142 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı ana davasının dosyası, mahkemeler arasındaki uyuşmazlık nedeniyle ortada kaldı. Demirtaş'ın Avukatı Mahsuni Karaman, dava dosyasının sahipsiz bırakılarak ortada kaldığını ifade "Kimse Demirtaş'ı yargılamak istemiyor. Çünkü vebali ağırdır" dedi.
26 Ağustos 2017
İlk hedef: Hak hukuk, adalet
Gelibolu’da toplanan Adalet Kurultayı’nın açılışını yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Kimliğimiz, siyasi görüşümüz ne olursa olsun adalet istiyoruz. İlk hedefimiz, hak, hukuk ve adalettir” dedi.
30 Ağustos 2017
Bağımsız yargı! Erdoğan'ın önünde eğilen AYM Başkanı
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın 30 Ağustos resepsiyonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'huzuruna' çıktığı sırada çekilen fotoğraf uzun süre tartışmalara sebep oldu.
Zühtü Arslan kandisini,
"Bir kere o fotoğraf gerçeği yansıtmıyor. Üzerinde çalışılmış, kadraj oyunu ile manipülasyonun çirkin bir örneği. Peki, gerçek nedir diye sorarsanız, biz 31 Ağustos itibari ile o görüntüleri web sayfasına koyduk. O videoyu izlediğinizde zaten normal bir tokalaşma olduğunu ama o fotoğrafın dediğim gibi üzerinde çalışılmış bir kare olduğunu anlarsınız" sözleriyle savundu.
8 Eylül 2017
Abi’ye 95 yıl hapis cezası
Washington Hatti’nın yayınladığı belgeye göre, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan ile Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan hakkında resmi olarak bir tutuklama kararı Jüri tarafından onaylandı.
ABD’de yargılanan Rıza Sarraf davasında hakkında tutuklama kararı çıkarılan dönemin bakanlarından “Abi” kod adlı Zafer Çağlayan’a istenen cezanın en az 95 yıl olduğu ortaya çıktı! Cumhuriyet’in ulaştığı belgelere göre savcılık “banka yolsuzlukları iddiasını her işlem için zincirleme olarak kabul ederse” istenecek cezanın toplamı 100 yılı bile geçebilir.
11 Eylül 2017
Cumhuriyet Gazetesi susturma davasının 2.duruşması yapıldı
Cumhuriyet davasının ikinci duruşmasında savunma yapan Cumhuriyet gazetesi yazar ve yömeticileri, ilk duruşmada olduğu gibi iddianamedeki skandalları ifşa etti. İlk duruşmada çöken iddianameye ve tanıkların ifadelerine rağmen mahkeme Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Ahmet Şık ve Emre İper'in tutukluluğunun devamına karar verdi.
14 Eylül 2017
Zekeriya Öz'ün 17-25 Aralık sanığına resmen çöktüğü ortaya çıktı. 24 daire, tay tüyünden mont
Şişli'de belediye görevlilerinin dikkati sayesinde eski savcı ve FETÖ firarisi Zekeriya Öz'ün avukatının üzerine görünen iki dairenin darbe girişimi sonrası başkasına devredilmesi önlendi. Mecidiyeköy'deki 24 ofisi Zekeriya Öz’ün avukatı Aktaş’a devreden isme ulaşıldı. Ofisleri devreden kişinin 17/25 Aralık Büyük Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonlarında gözaltına alınan işadamı Osman Ağca olduğu ileri sürüldü.
İstanbul'un en değerli yerleşim bölgelerinden Zincirlikuyu'da bulunan 14 bin 760 metrekarelik yeşil alan 2010 yılında imara açıldı. Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı (BJK) Fikret Orman, Metin Esin ve Mehmet Emin Armutçuoğlu ortaklığı tarafından kurulan Esin Yapı, Şişli Belediyesi'nden satın aldıkları araziye 90 milyon dolar yatırımla 44 katlı İstanbloom adlı projeyi dikti.
15 Eylül 2017
Erdoğan FETÖ’den 30 yıl hapsi istenen AKP’li başkana ödül verdi
Erdoğan’ın AKP’li belediye başkanlarıyla Ankara’da yaptığı toplantıda bir skandal yaşandığı ortaya çıktı.Erdoğan, başarılı başkanları plaketle ödüllendirdi. FETÖ’den yargılanan Yalova Subaşı Belde Belediye Başkanı Volkan Yılmaz da plaket alanlar arasındaydı.
15 Eylül 2017
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ben TEOG olayını istemiyorum, kaldırılması lazım
Canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ' Ben TEOG olayını yanlış buluyorum. TEOG kaldırılmalı' dedi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Erdoğan'In açıklamasından 2 gün sonra taksi durağı ziyaretinde TEOG'un kaldırılacağını açıkladı.
Karar uzun süre tartışıldı. İmam Hatiplerin önünü açmak için yapıldığı eleştirilerinin ardından AKP hükümeti, TEOG'un yapılmayacağını, öğrencilerin adrese dayalı okullara yerleştirileceğini ve "nitelikli" okulların sınavla alacağını açıkladı.
18 Eylül 2017
Ensar sevdası talana döndü
Adı Karaman’daki çocuk taciziyle duyulan Ensar Vakfı, son üç yılda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ihya edildi. Maltepe’den Çatalca’ya kadar kamuya ait dokuz bina ve arsa, Ensar Vakfı’na bırakıldı. Vakfa verilen en büyük alan ise Yenikapı’daki 18 dönümlük arazi oldu. Sadece, Yenikapı miting alanının yanındaki bu alanın değeri 371 milyon TL.
22 Eylül 2017
İBB Başkanı Kadir Topbaş istifa etti
İBB Başkanı Kadir Topbaş,uzun süren tartışmaların ardından AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın isteğiyle düzenlediği basın toplantısında istifa ettiğini açıkladı. Topbaş açıklamalarından "Ben bugün itibarıyla buradaki belediye başkanlık görevimden ayrıldım, istifa ettim. Ama asla siyasi partimle bir bağ eksikliğim yok. Şu anda partimin bir üyesiyim" dedi.
25 Eylül 2017
Hukuk işkencesi... 1 tahliye, 4 esaret
Cumhuriyet Davası’nın 3. duruşmasına yine hukuk skandalları damga vurdu. Tanıklar iddiaları çürütecek ifadeler verdi. Daha ilk günden çöken iddianameye rağmen savcı, beş Cumhuriyet gazetesi çalışanının tutukluluğunu istedi. Mahkeme hiçbir hukuki dayanak olmaksızın Akın Atalay, Murat Sabuncu, Ahmet Şık ve Emre İper’in 31 Ekim’e kadar tutukluluğunun devamına karar verdi.
Aydınlık’ta köşe yazan ve Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyonları ‘FETÖ’cü oldukları iddiasıyla destekleyen ve duruşmada tanık sıfatı ile dinlenen Rıza Zelyut’un, cemaatten aldığı ödül ile Fethullah Gülen'e övgü yazısı tartışma konusu oldu. Zelyut, 2011 yılında Güneş gazetesinde yazdığı bir yazısında “En büyük milliyetçi Fethullah Gülen” ifadelerini kullanmıştı.Bu yazıyı cemaatin kendisine zorla yazdırdığını savundu.
25 Eylül 2017
Cumhuriyet’i susturma operasyonu sonrası 330 gündür tutukluk olan Cumhuriyet gazetesi Yayın danışmanı KAdri Gürsel tahliye edildi.Gürsel'i cezaevi önünde ailesi, yakınları, çalışma arkadaşları ve milletvekillerinin bulunduğu kalabalık karşıladı.
Kadri Gürsel, tahliye sonrası şöyle konuştu:
"Öncelikle tüm dostlarıma, meslektaşlarıma, Cumhuriyet çalışanlarına, dışarıdaki gazetecilere, avukatların girişimi olan Adalet Nöbeti'ne, Cumhuriyet Platformu'na, tüm uluslararası ve ulusal basın örgütlerine, bize bu dava ve tutukluluğumuz sürecinde verdikleri destekten ötürü çok teşekkür ediyorum. Bize bir kez daha dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiler."
28 Eylül 2017
"Benim adım Emrah Serbes, sonumda 'T' yok, bundan sonra sonumda hiçbir şey yok"
İzmir - Aydın Otoyolu'nda, 22 Eylül'de, 59 yaşındaki Ayhan Özçelik ve kızı 16 yaşındaki Zeynep Özçelik yaşamlarını yitirdiği kazaya kendisinin kullandığı aracın neden olduğunu itiraf ederek, Torbalı Adliyesi'ne gelerek teslim olan 'Behzat Ç.'nin senaristi, yazar Emrah Serbes, önce Cumhuriyet savcısına ifade verdi. Serbes ardından, tutuklanması talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Hakim karşısına çıkan Serbes, tutuklandı.
Emrah Serbes hakkında Torbalı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma sonrasında hazırlanan fezleke, İzmir'de iddianameye dönüştürüldü. Serbes, bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmaktan 22.5 yıla kadar hapis cezası istendi.
1 Ekim 2017
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis’i parti lideri olarak açtı, TBMM Başkanı CHP’yi yok saydı.
Yasama yılının açılışına HDP katılmadı. Açılış konuşmasını çok partili hayata geçilmesinden bu yana ilk kez bir parti lideri yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP’lilerin özel oturuma katılmamasıyla ilgili sorular üzerine “Onların yeri Kandil biliyorsunuz” dedi.
Yeni yasama yılının açılışının ardından Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın makamında; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Aslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ile bazı bakan ve milletvekillerinin katılımıyla yaklaşık 20 dakika süren bir görüşme gerçekleşti. Makamdaki toplantıya Kılıçdaroğlu çağırılmadı. İsmail Kahraman skandalı "bir kopukluk oldu" sözleriyle açıkladı.
4 Ekim 2017
'Kumpas belgesi Yazıcı’daydı'
CHP’li Deniz Baykal ile bazı MHP’li milletvekillerine kurulan ve kamuoyunda “FETÖ’nün kaset kumpası” olarak bilinen soruşturmanın iddianamesinde çok önemli bir ayrıntı yer aldı.. Baykal’la birlikte 24 mağdur arasında yer alan isimlerden dönemin Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Aydın Deliktaşlı, FETÖ’nün kurduğu kaset kumpasının ardından 2008 yılında resen emekli edildi. Deliktaşlı ifadesinde, “kumpas fotoğrafının 2008 yılı Ağustos ayında dönemin Başbakan Yardımcısı, şimdinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’dan sonra AKP’nin en güçlü ismi Hayati Yazıcı tarafından makam odasında genel müdürüne gösterildiğini ve Yazıcı’nın emriyle emekli edildiğini” söyledi. Deliktaşlı kendisine kurulan kumpasın gerekçesini ise ifadesinde, “Ben iddia edilen bu görüntünün bir örgüt faaliyeti kapsamında birilerinin menfaatleri, çıkarları veya beklentilerini karşılamamış olduğum için ve bu nedenlerle kendi beklenti ve taleplerini karşılayabilmek amacıyla şahsıma yönelik bir kumpas kurularak elde edildiğini ve kullanıldığını düşünüyorum” sözleriyle açıkladı.
23 Ekim 2017
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe istifa etti
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından istifası istenen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yıldırım İlçesi'ne bağlı Bağlaraltı Siteler Köprüsü'nün açılış töreninde konuştu. Altepe, "Allah'a şükür yolsuzlukla anılmadık. Partimiz ve liderimizle ters düşmeyeceğiz. Bu şartlarda hizmet etme şansım kalmadı. Alnımız ak, başımız dik" ifadelerini kullanarak" istifa ettiğini açıkladı.
30 Ekim 2017
Ahmet Edip Uğur 'Tehdit edildim' dedi... Hem başkanlıktan, hem de AKP'den istifa etti
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından istifası istenen AKP'li Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur gözyaşlarına boğularak hem AKP'den hem de belediye başkanlığı görevinden istifa etti. Uğur, "Yolsuzluğunuz yok, FETÖ bağlantınız yok fakat ailenize, evinize kadar ulaşan baskılar, tehdide varan müdahaleler var. Bu katlanılacak bir durum olmanın ötesine geçmiştir. AK Parti'de siyaset yapma imkanımız ortadan kalkmıştır" diye konuştu.
6 Kasım 2017
Paradise Papers'tan Başbakan Binali Yıldırım ve oğulları çıktı
Malta’da Binali Yıldırım’ın oğullarının 5, dayısının 2, yeğeninin yöneticisi olduğu 4 şirket olduğu ortaya çıktı. Belgelere göre Yıldırım’ın oğulları Bülent ve Erkam’ın Malta’daki şirketleri: Hawke Bay Marine Co Ltd., Black Eagle Marine Co Ltd., South Seas Shipping N.V., Dertel Shipping Limited ve Nova Warrior Limited.
07 Kasım 2017 08:00
Off Shore kardeşler... Paradise Papers kayıtlarından damat Albayrak ve ağabeyi de çıktı
Paradise Papers belgelerinde Enerji Bakanı Berat Albayrak ve ağabeyi Serhat Albayrak'ın da adının geçtiği öne sürüldü. Paradise Papers (Cennet Belgeleri) olarak adlandırılan milyonlarca yeni belge, dünyanın en güçlü ve zenginlerinin vergi cennetlerindeki yatırımlarına ilişkin sırları açığa çıkarmıştı. Cumhuriyet gazetesinden Pelin Ünker'in haberine göre, Paradise Papers belgelerinde AKP Genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak ve ağabeyi Serhat Albayrak’ın da isminin geçtiği orata çıktı. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor.
21 KAsım 2017
Cumhuriyet.com.tr'nin Genel Yayın YönetmeniOğuz Güven'e, 'tweet' davasında 3 yıl 1 ay hapis cezası verildi
Trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in ölümüne ilişkin atılan tweet nedeniyle yargılanan cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven'e 3 yıl 1 ay hapis cezası verildi. 55 saniye içinde silinen tweet nedeniyle Oğuz Güven 1 ay tutuklu kalmıştı.
Sadece 55 saniye yayında kalan bir tweet nedeniyle 1 ay cezaevinde yatan ve 3 yıl 1 ay hapis cezası verilen Oğuz Güven cezayı,"Çok açık söyleyeyim, bu ülkenin ne hale geldiğini, benim bir tweetten dolayı üç yıl bir ay ceza aldığımı, 80 milyonluk ülkenin belki 70’i bilmiyor, haberi bile yok" sözleriyle değerlendirdi.
27 KAsım 2017
Rasim Ozan Kütahyalı'dan canlı yayında ahlaksız sözler: Kusturmalı Boşnak saksosu
Melih Gökçek'e ait Beyaz TV ekranlarında yayınlanan Beyaz Futbol programında Rasim Ozan Kütahyalı kendisine yapılan şaka sonrasında akıllara durgunluk veren bir söz söyledi. Kütahyalı kendisine yapılan şakayı "Kusturmalı Boşnak saksosu" olarak nitelendirdi. Kütahyalı'nın bu sözleri büyük tepki çekti. Boşnak kökenli MHP millevekili Saffet Sancaklı, Kütahyalı'ya "şerefsiz oğlu şerefsiz" diyerek tepki gösterdi. Rasim Ozan'ın Beyaz tv'deki işine ve Sabah gazetesindeki yazılarına son verildi.
28 Kasım 2017
Erdoğan'ın "Hayırsever işadamı" dediği Rıza Sarraf ABD'de sanıkken tanık oldu, Türkiye'deki rüşvet çarkını anlattı
Kara Para ve İran Ambargosunu delme suçundan ABD'de tutuklanan Rıza Sarraf tanık oldu... Uzun süre Türk avukatlarının bile görüşemediği Sarraf Mahkemeye çıkarıldı... Türkiye'de AKP'li bakanlar Zafer Çağlayan ve Egemen ağış ve Muammer Güler ile olan ilişkilerini anlattı. Zafer Çağlayan'a 50 milyon avro rüşvet verdiğini söyleyen Sarraf, para transferi için Çalık Holding'e ait ve Aktif Bank ile görüşmesi için aracılığı Egemen Bağış'ın yaptığını söyledi. Muammer Güler'in oğlu ile görüşmelerini ve ödediği 100 bin doları itiraf etti. Sarraf Çağlayan'ın onayı ile yaptıkları bütün işlemlerden Tayyip Erdoğan'ın bilgisi olduğunu söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği