Anadolu'nun saklı tatlısı: Höşmerim tarifi

Anadolu'nun saklı tatlısı: Höşmerim tarifi

4.06.2025 14:13:00
Güncellenme:
Haber Merkezi
Takip Et:
Anadolu'nun saklı tatlısı: Höşmerim tarifi

Balıkesir ve çevresinde nesiller boyu yapılan höşmerim, peynirin tatlıya dönüştüğü eşsiz bir Anadolu mirası. Az malzemeyle büyük lezzet yaratan bu tarif, kökleri Osmanlı’ya uzanan geleneksel bir tatlıyı günümüze taşıyor. İşte höşmerimin tarihçesi ve evde adım adım yapımı…

İçinde ne şerbet var ne de yoğun krema, ama lezzetiyle gönülleri fethediyor. Höşmerim, özellikle Balıkesir mutfağının simgesi olmuş, hafif ama doyurucu bir tatlı. Peynirin, irmik ve şekerle buluşup tatlıya dönüştüğü bu tarifin ardında ise yüzyıllık bir hikâye var. Osmanlı döneminden bu yana düğünlerde, bayramlarda ve misafir sofralarında başköşeye oturan höşmerim, artık evde de kolayca hazırlanabiliyor. İşte o tarif...

HÖŞMERİM TARİFİ

Malzemeler:

  • 500 gram taze tuzsuz lor peyniri
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı vanilin (isteğe bağlı)
  • Üzeri için: Toz Antep fıstığı veya ceviz

Yapılışı:

  1. Geniş tabanlı bir tencerede tereyağını eritin.
  2. Üzerine irmiği ekleyip rengi dönene kadar kısık ateşte kavurun.
  3. Kavrulan irmiğe lor peynirini ekleyin ve sürekli karıştırarak karışıma yedirin.
  4. Ardından şekeri ekleyin, karıştırmaya devam edin. Tatlı koyulaşmaya başlayacak.
  5. Dilerseniz vanilini ekleyip ocağı kapatın.
  6. Sıcak ya da ılık şekilde tabaklara alın. Üzerine fıstık veya ceviz serpip servis edin.