Osmanlı’dan Günümüze Gelen Safranlı Tatlı: Zerde tarifi

Osmanlı’dan Günümüze Gelen Safranlı Tatlı: Zerde tarifi

23.08.2025 17:28:00
Güncellenme:
Haber Merkezi
Takip Et:
Osmanlı’dan Günümüze Gelen Safranlı Tatlı: Zerde tarifi

Osmanlı saray mutfağından günümüze taşınan zerde, safran ve pirincin buluşmasıyla ortaya çıkan hafif ve aromatik bir tatlı. Bayramlarda, düğünlerde ve özel günlerde sofraların renkli konuğu olmuştur.

Türk mutfağının en farklı tatlılarından biri olan zerde, pirinçle hazırlanıp safranla rengini alan şerbetli bir lezzettir. Osmanlı döneminde özellikle kutlamaların vazgeçilmez tatlısı olan zerde, bugün Anadolu’nun bazı bölgelerinde hâlâ özel günlerde yapılır. Görünümüyle aşureyi andırsa da, daha hafif yapısıyla farklı bir deneyim sunar.

ZERDE TARİFİ

Malzemeler

  • Yarım su bardağı pirinç
  • 5 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta (biraz suyla açılmış)
  • 1 çay kaşığı safran (veya 1 tatlı kaşığı zerdeçal)
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1 yemek kaşığı gülsuyu (isteğe bağlı)

Yapılışı

  1. Pirinci yıkayın ve 3 bardak suda haşlayın.
  2. Ayrı bir kapta safranı ılık suda bekletin, rengini bırakmasını sağlayın.
  3. Pirinçler pişince kalan suyu ve şekeri ekleyin, kaynatın.
  4. Nişastayı ekleyerek kıvam almasını sağlayın.
  5. Safranlı suyu, kuş üzümü ve çam fıstığını ekleyin, karıştırın.
  6. Kaselere paylaştırın, soğuduktan sonra üzerini fıstıkla süsleyin.