'1 Mayıs'ta emekçilere kapalı kalacak!'
Taksim Yayalaştırma Projesi olarak sunulan proje hakkında konuşan TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Afet Komitesi Sekreteri, meydanın 1 Mayıs kutlamalarında emekçilere kapalı olacağı uyarısında bulundu.
Projenin detaylarıyla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Mücella Yapıcı, Taksim meydanı konusundaki siyasal çatışmanın uzun süredir devam ettiğini anımsatarak “Taksim Meydanı Cumhuriyet tarihinin bir planlama ürünüdür. İlk kez 1928’de Cumhuriyet Anıtı’nın açılmasıyla Taksim Meydanı şekillenmeye başlamıştır” dedi. Taksim Meydanı’nın en önemli kurucu öğeleri arasında Gezi Parkı, AKM ve tarihi Taksim su Maksemi’nin geldiğini anlatan Yapıcı, Taksim meydanının yalnızca Cumhuriyet alanı değil, 1 Mayıs ve 1969 öğrenci olaylarının ardından Türkiye’nin demokrasi alanı olarak da anılmaya başladığını, meydanın Cumhuriyetçi, ilerici, sosyalist ve emekçi kesimlerce önemli simgesel alanlardan biri haline geldiğini ifade etti.
“Tartışmalar siyasaldır”
1980’lerden sonra iktidara gelen hükümetlerin Taksim Meydanı’nı ideolojik kapışmaya girdiğini ve Taksim’de cami yapma fikrinin uzun süre toplumun ve kentin gündemini oyaladığını kaydeden Yapıcı, zaman zaman Taksim’e cami yapma fikrinin ve plan değişikliğinin yapıldığını ancak bunun gerçekleştirilemediğini anlattı.
Yapıcı, Güzelleştirme Derneği, Şehir Plancıları Odası’nın, Ayazpaşa Derneği’nin ve Beyoğlu Belediye Başkanlığı’nın itirazları gözönünde bulundurulmadan askıya çıkarılan Taksim Yayalaştırma Projesi’nin Taksim Meydanı’nı kullanılmaz hale getireceğini söyledi.
Yapıcı, “Proje Taksim’deki herşeyi yer altına alıyor. Taksim’in üzerinde kimse kalmıyor. Burada cami alanını görüyoruz. Artık Taksim’de yürünemeyecek, bütün İstanbul’un trafiği bir dehlizde olacak. Bugüne dek İstanbul’da yapılan ve birçok vadiyi yok eden bütün geçitler ve tüneller deprem bahanesiyle ihalesiz yapılmıştır, bu plan da ihalesiz yapılmıştır, buldozerlerin taşınması an meselesidir. Tarihsel eserleri barındıran önemli bir bölgede, rant projelerine Taksim alet olmamalıdır” dedi.
Taksim Platformu’ndan Prof. Dr. Betül Tanbay ise “Ortada alay edilmeye varılacak kadar hukuku dinlememe var. Aslında şehirli olarak şehirde yaşam hakkımızı istiyoruz, müzakere yapılmasını istiyoruz” dedi.
İBB Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan önceki gün yaptığı değerlendirmede sözkonusu projeyi onaylamadıklarını belirterek, “biz yayalaştırmaya ‘evet’, cami kışla ve dev tüneller inşa edelmesine ‘hayır’ diyoruz. Hukuki yollara başvuracağız” demişti.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!