''1001 İcat'' sergisi New York'da

İslam medeniyetinin bilim ve teknolojiye yaptığı katkıları anlatan ''1001 İcat'' sergisi, izlenime sunulmak üzere New York Hall of Science Müzesi yetkililerine teslim edildi.

''1001 İcat'' sergisi New York'da
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.10.2010 - 06:27

Sultanahmet'te açık kaldığı süre içinde 350 bin kişi tarafından ziyaret edilen serginin 5 Ekim tarihinden sonraki durağı, New York olacak. Avrupa'nın ''Karanlık Çağ'' diye adlandırdığı dönemi yaşarken İspanya'dan Çin'e uzanan İslam medeniyetinin ''Altın Çağını'' yaşadığı 7-17. yüzyıl arasındaki bin yıllık tarihi süreçte bilim ve teknolojik gelişmelerin aktarıldığı ''1001 İcat'' sergisinin İstanbul'daki başarısı dolayısıyla gala gecesi düzenlendi.

Gecede konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, izlenime sunulan serginin müthiş olduğunu belirterek, ''Bu sergi, bazı komplekslerden sıyrılmamız adına önemli bir organizasyondur'' dedi. Bilim tarihinde az bilinen ya da bilinmeyen Müslüman ve Türk bilim adamlarının icatlarının sergilenerek, İslam kültürünün derinliğinin ortaya konulduğunu ifade eden Topbaş, sergiyle batılı toplumların Müslümanlara karşı ön yargılarını azaltmanın amaçlandığını kaydetti.Topbaş, bugün tıp alanında halen kullanılan bazı aletlerin geçmişte Müslüman ve Türk bilim adamlarınca icat edildiğini ifade ederek, bugüne kadar bu katkıların inkar edildiğine dikkati çekti.

Müslümanların da tarihte başka milletlerin icatlarını kullandıklarını belirten Topbaş, ''Müslümanlar bu icatları kullanırken kaynak göstermişlerdir. Ancak batılılar bizim icatlarımızı kendileri icat etmiş gibi davranmışlardır'' diye konuştu. Sergiyi Türkiye'ye getiren BM Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa da batılıların Müslümanların önemli icatlar yaptığını bilmediklerini, bu sergiyi gezdikten sonra onların bakış açısının büyük ölçüde değişeceği kanaatinde olduğunu söyledi.

Bilim Teknoloji ve Medeniyet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Salim Al-Hassani ise bugün burada bulunmaktan onur duyduğunu vurgulayarak, ''Bu sergi eğitimsel, eğlendirici ve bilimsel bir şovdu. Modern teknoloji ve interaktif teknikleri kullanarak gençleri bilgilendirme yolunu seçtik'' dedi. Hayatının büyük bir kısmını bu sergiye adadığını bildiren Al-Hassani, Türkiye'de kültürel faaliyetlere sahip çıkılması konusunda büyük bir potansiyel gördüğünü kaydetti.
Serginin adının ''1001 Gece Masalları''ndan esinlendiğini söyleyen Al-Hassani, ''Avrupalıların aşina olduklarından bu isme çabuk alışacaklarını ve kültürümüzü hafızalarında tutabileceklerini düşündük'' dedi.

Gecede, Prof. Dr. Karlığa ve Prof. Dr. Al-Hassani, sergiyi New York Hall of Science Müzesi Başkanı Dr. Margaret Honey'e teslim etti. Çok sayıda davetlinin katıldığı gecede, Sultanahmet Meydanı'na kurulan vinçle 60 metreye kadar yükseltilen ''Dinner in sky'' adlı platformla Hezarfen Çelebi'nin 300 yıl önce yaptığı uçuş keyfi davetlilere yaşatıldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler