142 yeni Halk Ekmek Büfesi teklifi kabul edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) yeni Halk Ekmek büfeleri açmasını daha önce engelleyen AKP Grubu, işletme hakkının yalnızca şehit yakınları, gazi ve yüzde 40 ve üzeri engellilere verilmesi “kayıt ve şartıyla” yeni Halk Ekmek büfelerinin açılmasına onay verdi. 142 yeni Halk Ekmek büfesi açılması teklifi oy birliği ile kabul edildi.

Yayınlanma: 14.01.2021 - 22:46
142 yeni Halk Ekmek Büfesi teklifi kabul edildi
Abone Ol google-news

İBB Meclisi İstanbul’un 142 ayrı noktasına açılması planlanan yeni Halk Ekmek büfeleriyle ilgili teklifi görüştü. Hazırlanan teklifte şöyle denildi:

“Halk Ekmek olarak yaşanan yoğun talebin karşılanması için yeni büfelerin açılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Ekli listede adresleri bulunan 142 adet nokta için ihtiyaç sahipleri olan üçüncü kişiler tarafından çalıştırılmak üzere yeni Halk Ekmek büfe yerlerinin İstanbul Halk Ekmek AŞ’ye tahsisi konusunda yetki verilmesi hususundaki teklifimizin gündeme alınarak teklif karar olarak oylanmasını arz ederiz.”

İBB Meclisi'nde çoğunluğu elinde bulunduran AKP Grubu, teklifi geldiği şekliyle değil, değiştirerek kabul etti.

AKP GRUBU ŞART KOŞTU

AKP Grubu'nun yeni Halk Ekmeak büfelerinin açılmasıyla ilgili kayıt ve şartı şöyle:

“Halk Ekmek büfelerini işletme hakkı yalnızca; şehit yakınlarına (üçüncü dereceye kadar), gazilere, yüzde 40 ve üzeri engellilere verilmesi. Büfelerde İstanbul Halk Ekmek AŞ tarafından üretilen ürünler, Hamidiye AŞ ve Belbim AŞ tarafından üretilen ürünler dışında ürün satışı yapılmaması. Halk Ekmek İstanbul halkı için daha ulaşılabilir olmasının sağlanması amacıyla, talep eden tüm bakkallara Halk Ekmek satışı yetkisi verilmesi.”

"DAR GELİRLİ DUL VE YETİMLERDE BÜFE AÇABİLSİN"

AKP’nin koyduğu şartlarla ilgili konuşan İYİ Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan, her büfe için şehit yakını, gazi ve yüzde 40 ve üzeri engellinin talipli çıkmaması durumlarının olabileceğini söyledi. Özkan Halk Ekmek büfelerinden dar gelirli ailelerinin yanı sıra dul ve yetimlerin de faydalanmasını istedi. Özkan “Halk Ekmek büfelerin gelirleri çok düşük. 3 bin lira civarında bir gelirleri var. O yüzden başında duracak adam bulmak zor. AK Parti döneminde 2 şehit ailesine verilmiş, geri kalanı engelli vatandaşlara verilmiş. Demek istediğim gelir seviyesi düşük olduğu için pozitif ayrımcılık yapmak adına bizim de bir teklifimiz olacak. Dar gelirli aileler dul ve yetimlerin de bu kapsama dahil edilmesi kıymetli olacaktır” dedi.

"KADINLAR BU GRUPTA GÖRMEDİ"

CHP Meclis Üyesi Filiz Öztürk Çelik de söz alarak “Komisyon üyesi Muhammet beye 'Madem dezavantajlı gruplara ayrıcalık yapıyorsunuz kadınları da bu gruba katalım' dedik. Ama kendisi kadınları bu grupta görmedi. Ben bu tekliften şunu anlıyorum Muhammet bey Halk Ekmek yememiş, bakkallarda ve talep edilen yerlerde Halk Ekmek zaten satılıyor. Ama kendisi bir haber, bu durumda siyasi şov yapıyor. Muhammet bey her şeyde sorun çıkartıyor. Şimdi de ilçe belediyelere de sorulmasını ekledi. Sekreterinin yeri değişiyor sorun, 'Halk Ekmek büfeleri' diyoruz sorun. Evet bunu oy birliği ile geçireceğiz ama bunları da vatandaşlarımız bilsin” diye konuştu.

AKP'li Muhammet Kaynar “Yoksul halk büfelerde ekmeğe ulaşacak. En fazla büfe Kadıköy’de gözüküyor. Listeye göre halkın oturduğu yerler değil. Ağırlıklı olarak ticaret yapılan yerler. Asıl maksadınız halka ekmek ulaştırmak değil büfecilik yapmak. Mobil araçların asıl kiralama sebebi Ekrem İmamoğlu’nun şov yapacak olması” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan da “Şehit yakınları ve gazilerimiz çok değerli tabiİ ki. Gelir seviyeleri düşük olduğu için büfe işletmesi verilecek dul ve yetimler de eklensin. Kadın cinayetlerinin arttığı İstanbul'da bu çok değerli” önerisinde bulundu. Özkan'ın teklifi kabul edildi.

Tartışmaların ardından 142 yeni Halk Ekmek büfesinin açılması oybirliği ile kabul edildi. Karar göre yeni büfeler; şehit yakınlarına (eşi ve ikinci derece yakını), gazilere, yüzde 40 ve üzeri raporu olan engellilere, dul ve yetimlere verilecek.

Bu kişiler dışındaki kişilere devir yasağı konulması kaydıyla geçen mart ayında onay verilen 117 adet Halk Ekmek büfesine ek olarak 142 yeni Halk Ekmek büfesi açma yetkisinin İstanbul Halk Ekmek AŞ'ye verilmesi uygun bulundu.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler