15 kişi gözaltına alındı

TEKGIDA-İŞ Başkanı Mustafa Türkel eylem planını açıkladıktan sonra TEKEL işçilerinden dağılmalarını istedi. Karara itiraz eden gruplar ile sendika arasında arbede çıktı. Tek-Gıda İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, bir iş merkezine sığındı. Olaylar nedeniyle 15 kişi gözaltına alındı.

Yayınlanma: 02.04.2010 - 06:22
Abone Ol google-news

Polisin sabah saatlerinde 20 kişilik gruba yönelik biber gazlı müdahalesi sert tepkilere neden oldu. Müdahale sırasında fenalık geçiren bir kişi, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Sakarya Caddesi'nin Mithatpaşa Caddesi çıkışında oturma eylemine başlayan işçilerin yanına gelen TEKGIDA-İŞ Başkanı Mustafa Türkel dün işçilere yapılan müdahaleyi kınayarak konuşmasına başladı.

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Türkel, "Başbakan Erdoğan 'Türkiye'de işler tam da iyi gidiyordu. Bu TEKEL İşçileri nerden çıktı' dedi. Sayın Başbakan yaptıklarının ya farkında değil ya da yapmak istediklerinin işaretni veriyor. İşler iyi gidiyorsa neden işsizlik, yoksulluk var? Biz meşruiyet içinde mücadelemizi devam ettiriyoruz. Biz buradan açıklamamızı yaparak ayrılmamıza kolaylık sağlanmazsa biz buradan ayrılamamayı değerlendireceğiz. Bu sefer de tüm Türkiye'den arkadaşları buraya çağırmak zorunda kalacağız. Bunun sorumlusu Tek-Gıda İş olmayacaktır. Şu an Ankara'da bin 800 TEKEL işçisi var. Konfederasyon önündeki yasal demokratik hakkımıza engel olurlarsa Sayın Başbakan gereğini düşünsün" diye konuştu.

80 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca ihtilal dönemlerinde bile işçilerin Türk-İş binasına girilmesine engel olunmadığını hatırlatan Türkel, "Bu polisin işi değil. Eğer Türk-İş'ten bir yönetici, Emniyetten, Hükümetten böyle bir talepte bulunmuşsa emniyet bunu açıklamak zorunda" diye konuştu.

Türkel, gazetecilerin "Çadır kuracak mısınız" sorusu üzerine, "Çadır da kurarız, baraka da kurarız. TEKEL işçileri bu kez çoluk çocuk gelir, hiç gitmeyiz Ankara'dan" dedi.
 

Eylem takvimi

Bu arada Mustafa Türkel 2 Mayıs'ta 2 bin kişi geleceklerini ve 2 gece kalacaklarını belirterek şöyle devam etti:

"3 Haziran'da 3 bin kişiyle 3 gece kalacağız. 4 Temmuz'da 4 bin kişiyle 4 gece kalacağız. Eğer 1 Ağustos'a kadar yargıdan 4/C ile ilgili bir karar çıkmazsa ya da hükümet tarafından yeni bir düzenleme yapılmazsa, 1 Ağustos'ta tüm Türkiye'den çoluk çocuk geri dönmemek üzere Ankara'ya geleceğiz. Özlük haklarıyla diğer kuruluşlara geçmek dışında hiçbir alternatifi kabul etmeyeceğiz."

Bu arada Mithatpaşa Caddesi'nden geçen ve TEKEL işçilerinin oturma eylemini gören bazı araçların şoförleri de korna çalarak, eyleme destek verdi.

 

Türkel, iş merkezine sığındı

TEKEL işçilerinin eylem planının açıklanmasından sonra işçilerin dağılmasını isteyen TEKGIDA-İŞ Başkanı Mustafa Türkel ile karara itiraz eden gruplar arasında gerginlik çıktı. Bu sırada zor anlar yaşayan Türkel yakınlardaki bir iş merkezine sığınarak kurtuldu.

Türk-İş Genel Merkezi'nin önündeki polis barıkatının aşılarak bina önünde açıklama yapılmasını isteyen gruplar, Türkel'in "Eylemimiz sona ermiştir. Artık evlerinize dönebilirsiniz" açıklamasına sert tepki gösterdi. Bunun üzerine sendika yöneticileri ve TEKEL eylemine destek veren işçi grubu arasında arbede çıktı.

Çevik kuvvet polislerinin geçişe izin vermemesi ve müdahale edileceği açıklamaları üzerine ortalık bir anda karıştı. Bu sırada zor anlar yaşayan TEKGIDA-İŞ Başkanı Mustafa Türkel, yakınlardaki bir iş ahına sığınarak arbededen kurtuldu.

TEKGIDA-İŞ Başkanı Mustafa Türkel'in "Eylem bitti. Evlerimize dönebiliriz" açıklamasına rağmen dağılmak istemeyen gruba polis müdahale etti. Bayındır Sokak'ta biber gazı ve su sıkarak müdahale eden çevik kuvvet ekipleriyle eylemci grup arasında zaman zaman çatışma yaşandı.

 

15 kişinin gözaltına alındı

TEKEL işçilerine destek amacıyla çeşitli gruplar tarafından gerçekleştirilen ve polisin müdahalesiyle son bulan eylemde 15 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bayındır Sokak'ta basın açıklaması yapan grubun polis ikazına rağmen dağılmayarak polise karşılık vermesi üzerine çevik kuvvet polislerinin göstericilere müdahalesinin ardından ara sokaklara kaçan eylemciler zaman zaman polise taş attı.

Olaylar sırasında, eylemcilerden 15'i gözaltına alınarak ifadeleri alınmak üzere Ankara Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Olayların sona ermesinin ardından, yaya trafiğine kapatılan Sakarya Caddesi'ne açılan sokaklardaki polis barikatları kaldırılarak yayaların girişlerine izin verildi.
Bölgede, güvenlik önlemlerinin bir süre daha devam edeceği belirtildi.

Bu arada, Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, eylemde görev yapan emniyet görevlilerine telsiz anonsuyla teşekkür etti.

 

Polisten TEKEL savunması

Ankara Emniyet Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada, TEKEL işçilerinin olmadığı toplulukların çıkardığı olaylarda, 2 kişinin göz altına alındığını belirterek, dün akşam saatlerinde de 600-800 TEKEL işçisiyle uç ideolojik örgütlenmelere mensup ve öğrenci gruplarının yer aldığı bin 500 kişiye TEKGIDA-İŞ Başkanı Türkel'in kanunsuz eylem için toplanan kalabalığa konuşma yaptığını ifade etti.

Açıklamada, bugün Türk-İş Genel Merkezi önüne gitmek isteyen TEKEL işçileri ve uç ideolojik örgütlenmelerin içinde bulunduğu grubun güvenli bir mesafeye alındığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Mustafa Türkel'le yapılan görüşmede, mevcut topluluğa hakim olduğunu, herhangi bir sorun olmayacağını, kendisine gösterilecek Türk-İş'e yakın bir yerde basın açıklaması yaparak, topluluğu dağıtacağını ifade etmesi üzerine, Mustafa Türkel öncülüğünde topluluk, Bayındır Sokak üzerine, Türk-İş binasına güvenli bir mesafede kurulan Çevik kuvvet barikatının önüne alınmıştır. Türkel, konuşmasını tamamlayıp, alandan ayrılmak istediği sırada, topluluğun içerisinde bulunan, uç ideolojik örgütlenmelere mensup şahıslar ve yine ideolojik yaklaşımla hareket eden bazı işçiler, Türk-İş önüne gitmek istedikleri, yasağa uymayacakları, kendilerini kimsenin engelleyemeyeceği gibi söylemlerle arbede yaratarak, birkaç kez denenmesine rağmen, Mustafa Türkel'in bulunduğu alandan çıkmasına izin venmemişler. 30 dakika sonra Türkel, polis görevlileri refakatinde polis barikatının bulunduğu yerden çıkarılabilmiştir."

Açıklamada, ikazlara uymayan göstericileri dağıtmak için usulüne uygun zor kullanıldığı belirtilerek, dağılmayan, aktif ve pasif direnişte bulunan ve görevli polis memurlarına mukavemet eden, saldırıda bulunan 15 göstericinin yakalandığı kaydedildi.

 

İzmir'den destek

İzmir'de TEKEL işçilerine destek veren bir grup lise öğrencisi, kendilerini İzmir Ticaret Borsası kapısına zincirledi. Grup daha sonra,TEKEL ve TARİŞ işçilerine destek veren sloganlar attı.
Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine gelen güvenlik güçleri, 4'ü kız 10 göstericiyi, bağlı bulundukları zincirleri keserek gözaltına aldı.

 

 İlgili haberler için tıklayınız:

'Gücünüz TEKEL işçisine mi yetiyor?'

"Kendimi coplanmış gibi hissediyorum"

"TEKEL işçisine uygulanan tutumun hukuksal dayanağı yok"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler