"150 bine çıkması lazım"

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kamuya alınması planlanan memur sayısıyla ilgili, ''67 bin asla yeterli bir sayı değil, en az 150 bine çıkması lazım'' dedi.

Yayınlanma: 21.04.2010 - 19:54
Abone Ol google-news

Gündoğdu, Yalova'da Eğitim-Bir-Sen İl Temsilciliği tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, kamuya alınacak 67 bin memur sayısının yetersiz olduğunu söyledi.
Atamanın yerinde, fakat geç kalmış bir uygulama olduğunu ifade eden Gündoğdu, şöyle konuştu:

''Yerinde, çünkü gerçekten memur açığı var. Bugün sadece Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, 130 bin öğretmen açığı var. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ebe, hemşire, teknisyen, laborant ve sağlık memuru açığı an az 65 bin. Böyle bir açığın olduğu kayıtlardan anlaşılıyor. 12-13 yıldır Milli Eğitim Bakanlığına hiç hizmetli alınmadığını hesaba katarsak en az 50 bin hizmetliye ihtiyaç var. Nereden baksanız 10 binin üzerinde imama ihtiyacınız var. Dolayısıyla Türkiye'nin bu hizmetleri, kadrolu asaletle yürütmek için yetiştirilmiş personele ihtiyacı var. Bu ihtiyaç karşılanmadığı için Milli Eğitimde ders boş geçmesin mantığıyla vekil, ücretli, pedagojik formasyonu olmayan 500-600 TL'ye muhtaç olan arkadaşlarımızın istihdam edildiği eğreti bir yapı var.''

Gündoğdu, memur alımını iki açıdan önemsediğini dile getirerek, şöyle devam etti:
''Bir, yüzde 14'e çıkmış işsizliği önlemede devletin öncülük etmesi; iki, istihdam edileceklerin geldiği yerde hizmet açığını giderme boyutuyla bunu önemsiyorum. Avrupa ile Türkiye'yi kıyasladığımızda yüzde 23-24 memur açığının ülkemizde var olduğunu somut verilerle görmek mümkün. En azından OECD ülkelerinin ortalamasıyla kıyasladığımızda bir tarafta 30 kişiye 1 memur, diğer tarafta 20 kişiye bir memur düşüyor.''

Alınacak memur sayısının yetersiz olduğunu ileri süren Gündoğdu, alınacak 67 bin kişinin 40 bininin öğretmen, 20 bininin polis, 7 bininin üniversite için planlandığını, bu sayının yeterli olmadığını, en az 150 bine çıkması gerektiğini savundu.

40 BİN YENİ ÖĞRETMEN ALINACAK
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler