18. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali başlıyor

Dünyanın önde gelen festivalleri arasında yer alan Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali başlıyor.

Yayınlanma: 29.04.2011 - 09:16
Abone Ol google-news

Aspendos Antik Tiyatrosu’nun tarihi atmosferinde gerçekleşen ve bu yıl 18’ncisi düzenlenecek festivalin açılışı Carmen operası ile yapılacak. 9 Haziran -2 Temmuz 2011 tarihleri arasında gerçekleşecek festival süresince 2 yabancı konuğun yer aldığı  8 farklı eser, sanatseverlerin karşısında olacak. Bu yılda güçlü bir içeriğe sahip festivalin sürprizlerinden biri de Viyana Filarmoni Orkestrası’nın sahne alacak olması.

21 Haziran Salı günü gerçekleşecek  konserde Viyana Filarmoni Orkestrası’nı dünyaca ünlü şef Zubin Mehta yönetecek ve Daniel Barenboim solist olarak sahne alacak. Avrupa’nın saygın kuruluşları arasında olan Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA) kabul edilen Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali’nin biletleri ise Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin gişelerinde ve internet sitesinde satışa sunuldu.


Festival efsane  “CARMEN”  ile başlıyor

18. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali bu yıl İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği Carmen Operası ile açılıyor. 9 Haziran Perşembe günü saat 21.00’de Aspendos Antik Tiyatro’da sahnelenecek G. Bizet’in 4 perdelik opera eseri olan Carmen’de; aşk, ihanet ve tutku temaları işleniyor. Librettosu Meilhac ve Halévy tarafından yazılan eserde, Don Jose’nin Carmen’e olan aşkı, sadece kendini değil çevresindekileri de bu ateşe sürüklüyor. Carmen’in dizginlemekten asla vazgeçmediği özgür ruhu ölümü bile göze almaktan çekinmiyor. Sonunda sıradan bir asker olan Don Jose, kıskançlığın bir karabasan gibi üzerine çökmesiyle katile dönüşüyor.


Yunan mitolojisinden etkileyici bir eser; “MEDEA”

Festivalin etkileyici eserlerinden bir diğeri ise Antalya Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek olan Medea Operası… Prömiyeri Aspendos Antik Tiyatro’da gerçekleşecek olan Luigi Cherubini’nin eseri Medea, 13 Haziran Pazartesi günü saat 21.00’de sahnelenecek. Yunan mitolojisinin ilgi çekici öykülerinden biri olan Medea, altın postun aranması hikayesini konu alıyor.
 

Verdi’nin güçlü eseri “OTELLO”

Festivalde bu yıl yer alacak ilgi çekici eserlerden biri de; İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği Otello Operası… Verdi’nin en güzel eseri olarak kabul edilen Otello, 16 Haziran Perşembe günü saat 21.00’de Aspendos Antik Tiyatrosu’nda sahnelenecek.

Librettosu Arrigo Boito tarafından yazılan bu 4 perdelik eser, ünlü İngiliz oyun yazarı William Shakespeare'in Otello oyunundan uyarlanarak hazırlanmıştır.  Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa’nın hayatı bale sahnesinde… “BARBAROS” Çağdaş dans ve drama projesi “Barbaros”, 20 Haziran Pazartesi günü saat 21.00’de Aspendos Antik Tiyatrosu’nda sahnelenecek.

Beyhan Murphy’nin koreografisi, Mercan Dede’nin müzikleriyle sahneye taşınan Barbaros, Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa’nın hayatını ve 16. yüzyılda Akdeniz’deki Türk akıncılığını çağdaş dans ve tiyatro üslubuyla anlatıyor. Eser, özgün tasarımlı çağdaş bir dans draması olmasının ötesinde; müzik, görsel tasarım gibi sanatın farklı dallarını çağdaş bir platformda Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri dansçılarından oluşturulan kalabalık bir sanatçı grubuyla izleyiciyle buluşturuyor.


Festivalin bu yılki sürprizi “Viyana filarmoni orkestrası"

18. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali bu yıl unutulmaz bir konsere ev sahipliği yapacak. Dünyanın en iyi senfonik müzik topluluğu olarak bilinen Viyana Filarmoni Orkestrası 125 kişilik bir ekiple, 21 Haziran Salı günü saat 21.30’da Aspendos’ta sanatseverlere muhteşem bir müzik şöleni yaşatacak. 1842 yılında besteci Carl Otto Nicolai tarafından kurulan orkestra,  günümüzde de başarısını ve ününü korumayı sürdürüyor.

Dünyanın en ünlü orkestra şefi Zubin Mehta yönetimindeki Viyana Filarmoni Orkestrası, festivalin en özel gecesi sayılan bu konserde; Stravinsky  ‘Symphony in three movements‘, Ludwig van Beethoven ‘Piyano Konçertosu No:3‘ ve Richard Strauss ‘Don Kişot’ adlı eserleri seslendirilecek. Yine dünyaca ünlü orkestra şefi Daniel Barenboim ise bu kez solist piyanist olarak konserde sahne alarak Zubin Mehta ile birlikte muhteşem bir buluşmaya imza atacak.


Tüm dünyanın en sevilen operası; “Saraydan kız kaçırma"

Mozart’ın Osmanlıları konu alan ünlü operası Saraydan Kız Kaçırma, bu yıl Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneleniyor. Mozart‘ın kariyerinin doruk noktasında bestelediği eser, tüm dünyada müthiş bir başarı yakalamıştır. 23 Haziran Perşembe günü saat 21.00’de Aspendos’ta sahnelenecek eser, izleyiciyi büyülü bir atmosferde tarih yolculuğuna çıkarıyor.

Eser; Belmonte adlı İspanyol soylusunun, uşağı Pedrillo ile birlikte, sevgilisi Konstanze'yi ve onun İngiliz hizmettarı Blonde'yi tutsak olarak bulundukları Selim Paşa’nın Akdeniz kıyılarında bulunan sarayından ve Paşa'nın harem bekçisi olan Osmin’in elinden kurtarmak için yaptığı girişimleri konu alıyor. “KUĞU GÖLÜ” ile Aspendos’ta görsel şölen yaşanacak

Dünyada en çok sahnelenen balelerden biri olan Kuğu Gölü Balesi, bu yıl festivalde izleyicilere muhteşem bir görsel şölen yaşatacak. P.İ.Çaykovski’nin ünlü eseri 29 Haziran Çarşamba günü saat 21.00’de antik tiyatroda izleyicilerle buluşacak. Türkiye’de 6 şehirde bulunan Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri sanatçılarının bir araya gelmesiyle oluşan görkemli bir topluluk tarafından sahnelenecek esere, İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşlik edecek. Eserin konusu; büyücü Rodhart tarafından kuğuya dönüştürülen Prenses Odette sadece geceleri kısa bir süre insana dönüşür. Sonra tekrar güzel bir kuğu olur. Bir gün Prens Siegfried bu kuğuyu takip eder ve gizemi öğrenir. Prensese aşık olur ve büyüyü bozar.


Kapanış “TOSCA” Operası ile

Festivalin bu yılki son yabancı konuk topluluğu; Abay Kazakistan Akademik Devlet Opera ve Balesi… Festivalin kapanış temsilini gerçekleştirecek olan topluluk, 2 Temmuz Cumartesi günü saat 21.00’de Tosca Operası ile sanatseverlerin karşısında olacak. G.Puccini‘nin bestelediği 3 perdelik opera eserinin librettosu ise Luigi Illica ve Giuseppe Giacosa tarafından yazıldı. Eser, müzikal anlamdaki başarısının yanı sıra güçlü konusu ile de izleyiciyi çekmeyi başarıyor.


Festival Biletleri Satışa Sunuldu

9 Haziran - 2 Temmuz 2011 tarihleri arasında Aspendos Antik Tiyatrosu’nda gerçekleşecek festivalin biletleri ise 20 Nisan tarihi itibariyle satışa sunuldu. Biletler Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun Devlet Opera ve Balesi gişelerinden ya da www.dobgm.gov.tr internet adresinden temin edilebilir. Bu yıl yapılacak tüm temsillerin bilet fiyatları antik tiyatrodaki blok sıralarına göre belirlendi. Viyana Filarmoni Orkestrası’nın bilet fiyatları 100TL - 250TL arasında değişirken, diğer bütün temsillerin bilet fiyatları 30TL – 60TL arasında ücretlendirildi. 21.30’da başlayacak Viyana Filarmoni Orkestrası Konseri dışındaki tüm temsiller saat 21.00’de başlayacaktır.


Aspendos Antik Tiyatrosu

Antalya’nın doğal güzellikleri ve beraberinde sanatın dil, din, ırk ve sınır tanımayan yapısı ile 18. yaşını kutlayan Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, bu yıl da ülkemizin uluslararası tanıtımına önemli katkılarda bulunuyor. Türkiye’nin gözde turistik bölgelerinden Antalya’da bulunan 2000 yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu,  yalnız Anadolu’nun değil, tüm Avrupa ve Kuzey Afrika Roma tiyatroları içinde dünyanın en iyi korunmuş antik tiyatrosu olmasıyla ve olağanüstü akustiği ile ünlüdür.
Opera ve bale sanatlarının, Aspendos gibi tarihi iki bin yıl öncesine dayanan bir antik tiyatroda yapılıyor olması Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali’ne ayrı bir anlam kazandırmaktadır. İlk yıllardan itibaren izleyicilerinin % 80’ini yabancı turistlerin oluşturduğu festival, her yıl artan seyircisi ile tarihin, müziğin ve pek çok ulustan insanın bir araya geldiği görsel bir şölen haline dönüşmüştür.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler