18. Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, kamu hizmetiyle ağız ve diş sağlığı sınırlandırılarak, hekim ve hasta ilişkisinin olumsuz etkilendiğini söyledi.

18. Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.05.2011 - 14:27

TDB'nin düzenlediği 18. Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi Meslek Sempozyumu'nun basın toplantısı Ramada Otel'de yapıldı.

Prof. Dr. Taner Yücel, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinin, sağlığa ayırdığı payın Türkiye'dekinin neredeyse iki katı olduğunu belirterek, Sosyal Güvenlik Kurumunun, 2008 yılında yaptığı sağlık harcamalarından yüzde 2,5'i, 2009 yılında yüzde 2'sinin ağız diş sağlığına ayrıldığını kaydetti.

Bu oranların, kamunun ihtiyaçlarını karşılamadığını ifade eden Yücel, Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan ağız ve diş sağlığı merkezlerinin arttığını, yaklaşık 6 bin diş hekiminin bu merkezlerde istihdam edildiğini ve tüm diş hekimlerinin yüzde 50'sinin istihdam edilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Yücel, Birlik olarak ağız ve diş sağlığı politikasının kamu ve özel ayrımı yapılmadan gerçekleştirilmesini istediklerini anlatarak, ''Orta Avrupa ülkelerinde ağış diş sağlığı hizmetleri özel olarak verilmektedir. Türkiye'de bu hizmetin oranı yaklaşık yüzde 60'tır.

Sağlık Bakanlığına bağlı merkezlerin sayılarının artması, bu merkezlerde çalışan diş hekimlerinin de sorunlarını beraberinde getirmektedir. Sürekli kadrolu halde değiller. Diş hekimleri hasta yüküyle karşı karşıya kalmaktadır'' dedi.

Yurttaşa verilen hizmetin niteliğinin sorgulanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yücel, ''Kamu hizmetiyle ağız diş sağlığı sınırlandırılarak, hekim ve hasta ilişkisi olumsuz etkilenmesine neden olunuyor. Halkın, sadece kamudan hizmet almaya zorlanması hem diş hekiminin hem de halkın sorunlarının artmasına neden olacak'' diye konuştu.

Prof. Dr. Yücel, kamu hizmetinin alınması konusunda bugünkü durumun başarı olarak görülebileceğini ifade ederek, 70 milyon insanın diş sağlığı hizmetini bu merkezlerden almaya zorlanmasıyla kalitenin düşeceğini, randevu için sıra bekleneceğini ve protez hizmetlerinin ihale yoluyla alınması nedeniyle düşecek fiyatların kaliteyi olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Sağlık Bakanlığına bağlı hekimlerin ağız ve diş sağlığına ilişkin yaptığı işlemlere işaret eden Yücel, 2009 yılında 4 milyon dolgu yapılığını ancak ihtiyacın, 247 milyon olduğunu, yürütülen bu politika ile halkın diş sağlığı ihtiyacının karşılanamayacağını kaydetti.

Öğretim üyelerinin performans sistemiyle karşı karşıya bırakıldığını ve öğrencilerin nitelikli eğitim alma hakkının olumsuz etkilendiğini belirten Prof. Dr. Yücel, son bir yılda 10 yeni fakülte açıldığını ve bu konuda bazı kaygılarının bulunduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Taner Yücel, 26 Mayıs Perşembe günü saat 18.30'da ''Dişini göster'' sloganıyla Galata Köprüsü'nde sorunlarını dile getireceklerini anlatarak, bu eylemi, köprüleri atmamak anlamında özellikle Galata Köprüsü'nde planladıklarını söyledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler