2013 enflasyon hedefi yüzde 5

Merkez Bankası, orta vadeli enflasyon hedefinin yüzde 5 olarak korunacağına vurgularken, bu doğrultuda, 2011 ve 2012 yılları için enflasyon hedeflerinin daha önce yüzde 5.5 ve yüzde 5 olarak açıklandığını, 2013 yılı hedefinin ise OVP hazırlık sürecinde yine Hükümet ile varılan mutabakata paralel olarak yüzde 5 olarak belirlendiğini açıkladı.

2013 enflasyon hedefi yüzde 5
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.12.2010 - 10:20

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2011 Yılı Para ve Kur Politikası'nı açıkladı. Merkez Bankası binasında gerçekleştirilen toplantıda açıklanan Para ve Kur Politikası'na göre orta vadeli enflasyon hedefi yüzde 5 olarak korunacak.

Hedef değişken olarak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)'nin 12 aylık değisimiyle hesaplanan yıl sonu enflasyon oranları esas alınacak, enflasyon hedefleri Hükümet'le birlikte nokta hedef olarak belirlenmeye devam edecek. Bu doğrultuda, 2011 ve 2012 yılları için enflasyon hedefleri daha önce yüzde 5.5 ve yüzde 5 olarak açıklanırken, 2013 yılı hedefi ise OVP hazırlık sürecinde yine Hükümet ile varılan mutabakata paralel olarak yüzde 5 olarak belirlendi. İktisadi birimlerin sözleşme ve planlarında bu hedefi referans almasının, enflasyondaki katılığı azaltarak toplumsal refahı destekleyeceğini söyleyen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, uzun vadede ise yapısal dönüşüm, yakınsama ve reform süreci tamamlandıkça daha düşük enflasyon oranlarının hedeflenmesi mümkün olabileceğini vurguladı.
 

2011'de hesap verme yükümlülüğün uygulanma biçiminde değişiklik olmayacak

Para ve Kur Politikası'na göre, 2011 yılında hesap verme yükümlülüğünün uygulanma biçiminde değişiklik olmayacak. Enflasyon hedeflerinin yıl sonları için belirlendiğinden, Merkez Bankası'nın, sadece ilgili yılın sonunda enflasyonun hedeften belirgin olarak sapması durumunda Hükümet'e açık mektup yazacak. Enflasyon Raporu da hesap verme sorumluluğunun pekiştirilmesi açısından destekleyici bir işlev görmeye devam edecek. Bu çerçevede, enflasyonun yıl içinde de üçer aylık dönemlerin sonu itibarıyla yıl sonu hedefinden 2 yüzdelik puandan fazla farklılaşması durumunda, sapmaya yol açan nedenler ile hedefe ulaşılması için alınan ve alınması gereken önlemler Enflasyon Raporu aracılığıyla kamuoyuna açıklanacak.

 

Günlük döviz alım miktarı 50 milyon dolara çıkacak

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2011 Yılı Para ve Kur Politikası'nı açıkladı. Konuşmasında dalgalı kur rejimi uygulanıyor olsa da Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerde güçlü döviz rezerv pozisyonuna sahip olmanın karşılaşılabilecek iç ve dış şokların olumsuz etkilerinin giderilmesine ve ülkeye duyulan güvenin artırılmasına büyük katkı sağlanacağını vurgulayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bu nedenle, döviz arzının döviz talebine kıyasla arttığı dönemlerde Merkez Bankası'nın rezerv biriktirme amaçlı döviz alım ihaleleri gerçeklestirdiğini anımsattı. Merkez Bankası'nın döviz alımlarını, döviz piyasasındaki arz ve talep koşullarını mümkün olduğunca az etkilemeye özen göstererek, kuralları önceden açıklanmış şeffaf ihaleler aracılığıyla gerçekleştirdiğine işaret eden Yılmaz, ihalelerin esas olarak açıklanan program çerçevesinde yürütülmesinin hedeflense de, döviz arzına ilişkin öngörülerin dışında önemli gelişmeler olması durumunda önceden duyurularak ihale programlarında değişikliklerin yapılabildiğini belirtti.
 

"Akımların değişkenliğine karşı daha esnek olmak amaçlandı"

Yılmaz, bu çerçevede 2010 yılına ilişkin para ve kur politikası duyurusunda döviz alım ihalelerine, günlük 30 milyon doları ihale ve 30 milyon doları opsiyon olmak üzere en fazla 60 milyon dolar olarak devam edileceğinin açıklandığını ifade eden Yılmaz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Ancak, Türkiye'ye yönelik sermaye girişlerinin istikrarlı bir şekilde güçlenmesi üzerine, rezerv birikiminin hızlandırılması amacıyla 3 Ağustos 2010 tarihinden itibaren başlamak üzere ihalelerde alımı yapılacak tutar, günlük 40 milyon doları ihale ve 40 milyon doları opsiyon hakkı olmak üzere en fazla 80 milyon dolarına yükseltti. Daha sonra ise, içinde bulunduğumuz olağanüstü dönemde küresel piyasaların görünümünün ve risk iştahının çok hızlı değişimler gösterebildiği ve bu durumun Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarını büyük miktarlarda dalgalandırabildiği dikkate alınarak, döviz alım ihalelerinde daha esnek bir yönteme geçilmiştir. Bu değişiklikle, bir taraftan döviz rezervlerini kuvvetlendirmek için ülkemize yönelik sermaye akımlarından daha etkin bir şekilde faydalanmak, diğer taraftan akımların değişkenliğine karşı daha esnek olabilmek amaçlanmıştır."
 

"Bankanın opsiyon hakkı olmayacak"

Merkez Bankası'nın 2011 yılında daha önce açıkladığı üzere esnek döviz alım ihale yöntemi aracılığıyla döviz rezervi biriktirmeye devam edeceğine işaret eden Yılmaz, "Ancak, bu yeni yöntemin rezerv birikimi açısından döviz arzının döviz talebine kıyasla arttığı dönemlerde yeterli esnekliği sağladığı dikkate alınarak, 3 Ocak 2011 tarihinden itibaren gerçeklestirilecek düzenli ihalelerde bankaların opsiyon hakkı olmayacaktır. Diğer taraftan, opsiyon uygulamasının sona erdirilmesiyle Merkez Bankası'nın döviz alımlarının belirgin sekilde hız kesmemesi için günlük ihale alım tutarı 40 milyon dolarından 50 milyon dolarına yükselecektir" dedi.
 

"İlave alımlar haftanın ilk iş gününde saat 11.00'de ilan edilecek"

2011 yılı para ve kur politikasına göre bu yöntemin genel esasları şöyle olacak:
Günlük döviz alım ihalelerinde, tutar değiştirilmediği sürece, 2011 yılı basından itibaren 50 milyon dolar alınacak. Ancak, uluslararası piyasa gelişmelerine bağlı olarak yurt içine sermaye akısının güçlü seyretmesi durumunda döviz alımlarını hızlandırabilmek amacıyla Merkez Bankası düzenli döviz alım ihalelerinde alımı yapılan tutarı artırabilecek.
Döviz alımlarının hızlandırılmasına karar verilmesi durumunda herhangi bir hafta içerisinde, düzenli döviz alım ihalelerinin dışında ilave alımı yapılabilecek en fazla tutar haftanın ilk iş gününde saat 11.00'de ilan edilecek. İlave alım yapılabileceği ilan edilen tutarın, içinde bulunulan günde ne kadarının alınacağı saat 13.30'da ilan edilecek.

 

"Önceden duyurularak ihale tutarında her iki yönde değişiklik yapılabilecek"

İlave alım yapılmasına karar verilmeyen günlerde sadece düzenli döviz alım ihalesi gerçekleştirilecek. Bir başka ifadeyle ihalede 50 milyon dolar alınacak. Ancak, döviz arz ve talep kosulları yakından takip edilerek öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda düzenli ihale tutarında önceden duyurularak her iki yönde de değişiklik yapılabilecek. Ayrıca, döviz likidite koşullarında önemli farklılaşmalar görülürse döviz alım ihalelerine kısa ya da uzun süreli olarak ara verilebilecek.


"MB 2010'da satım yapmadı"

Bu arada, döviz rezerv birikiminin hızlandırılması amacıyla daha esnek bir döviz alım ihale yönteminin benimsenmesinin ardından döviz alımlarının hızlandığı ve 2010 yılı içinde döviz alım ihaleleri yoluyla alımı yapılan toplam döviz tutarı 15 Aralık 2010 tarihi itibarıyla 14.1 milyar dolara ulaştığı belirlendi. Merkez Bankası 2010 yılında döviz piyasasında satım yönünde işlem gerçekleştirmedi.

 

Kararlar yayınlanacak

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2011 Yılı Para ve Kur Politikası'nı bugün Merkez Bankası binasında açıkladı. 2011 Yılı Para ve Kur Politikası'na göre 2011 yılı için para politikası kararı duyurusunun yayımlanma saati halen saat 19.00 olarak uygulanıyorken, saat 14.00 olarak belirlendi. Duyurunun İngilizce çevirisi yine aynı gün yayımlanacak. Kurul'un ayrıntılı değerlendirmelerini içeren toplantı özeti ise toplantıyı takip eden 5 iş günü içinde Merkez Bankası İnternet sayfasında İngilizce çevirisiyle birlikte yayımlanacak. Enflasyon Raporu yılda dört defa yayımlanmaya devam edecek. Rapor'un kamuoyuna tanıtımı, basın toplantısı yoluyla yapılması sürdürülecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler