25 bin lirayı cebe indirdiler
Umut Oran açıkladı, Enerji Bakanlığı “Maden İşleri” çiftliğe dönmüş.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, son yıllarda giderek artan biçimde kanayan yaraya dönüşen madenlerin, her türlü bürokratik ve denetim mekanizmasının başında bulunan Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nde (MİGEM) yaşanan usulsüzlük iddialarını TBMM’ye taşıdı.
Umut Oran, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a, “MİGEM Daire Başkanları hiç sahaya, araziye denetime gitmediği halde gitmiş gibi göstererek yılda 18-25 bin TL harcırah aldıkları doğru mudur? Yılın 50 haftasını denetimde geçirmiş görünen daire başkanları kalan 2 haftada mı bakanlık görevlerini yürütüyor? Devlet memurunun iki katı miktarla, her denetimde 350-500 TL arasında harcırah parası alan teftişe neden hep aynı isimler çıkıyor? Denetim yapmadığı halde denetimcilerin yanında ‘eşlikçi’ olarak görevlendirilmiş gibi görünüp harcırah alan müşavirler kimlerdir? Çay içmeyi bırakın, denetlenen maden sahibi denetçinin her masrafını karşılıyor?” diye sordu.
MİGEM DAİRE BAŞKANLARI HARCIRAH KUYRUĞUNDA!
CHP’li Umut Oran, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şok iddiaları gündeme getirdi.,
İşte yanıt bekleyen o iddialar:
Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) Daire Başkanlarının hiçbir zaman saha denetimine gitmediği halde denetime gidenleri denetledikleri gerekçesiyle harcırah aldıkları bilgisi doğru mudur? Sırf bu amaçla yayınlanan iç genelge hangi üst amirin imzasını taşımaktadır? Saha denetimi harcırahı alan MİGEM Daire Başkanları, sahada hangi denetimleri yapmışlardır, harcırah alan daire başkanlarının her birisinin bu göreve geldiklerinden bu yana aldıkları harcırah toplamı nedir, nerede hangi tarihlerde denetim yapmışlardır?
MEMURUN İKİ KATI HARCIRAH
Maden işlerinde arazi denetimine giden personelin Maden Kanunundan gelen bir hakla, normal devlet memuru harcırahının iki katını aldığı doğru mudur? MİGEM Personelinden olup da 2013 yılında saha denetimlerine gidenlere ödenen toplam harcırah miktarı kaç TL’dir, bunların isimleri nedir?
HEP AYNI, USLU İSİMLER Mİ DENETİME GİDİYOR?
MİGEM’de saha denetimine gönderilenlerin genellikle her şeye ‘uygundur’ diyen, maden işletme sahibinin eksikliklerini görmezden gelen, iktidara yakın isimleri koruyup gözetenler arasından seçildiği ve bu isimlerin her hafta denetime gittiği duyumu doğru mudur?
KİM BU ‘EŞLİKÇİ’LER?
Perşembe günü çıkan ‘olur’un ardından bu denetimlerin Cuma, cumartesi, Pazar, pazartesi günleri yapıldığı ve bakanlık müfettişleri, hukuk müşavirleri vb. bazı çalışanların da Genel Müdür vekilinin oluruyla bu kişilere ‘eşlik’ ettikleri doğru mudur? Eşlik’çilere neden izin verilmektedir, denetimi yapanlar dışında bunlar ne iş yapmaktadır? Bu eşlikçilere ne kadar harcırah ödenmektedir?
DENETİME ÇIKMAK İÇİN TORPİL GEREKİYOR
Her hukuk müşaviri ve her bakanlık çalışanının arazi denetimlerine gidemediği, bunu yapabilmek için sizin torpil yapmanız gerektiği iddiası doğru mudur?
HER DENETİME 500 TL
Bakanlık personelinin evinin otobüs terminaline (AŞTİ) uzaklığına göre değişen taksi ücretiyle birlikte her arazi görevi, denetim için 350-500 TL arasında harcırah aldığı bilgisi doğru mudur?
YILDA 18-25 BİN TL HARCIRAH
Yılın 50 haftası boyunca arazi görevine, denetime giden, bilirkişilik yapan daire başkanı, personel olduğu, yılda 18-25 bin TL harcırah alanlar bulunduğu bilgisi doğru mudur? Yıllık maaşı kadar harcırah alan daire başkanları bulunduğu bilgisi doru mudur? MİGEM Daire başkanlarının her birisinin 2013 yılı boyunca aldığı arazi görevi, denetim dolayısıyla aldığı harcırahların her birisinin toplamı ne kadardır? Hangi daire başkanı ne kadar harcırah almıştır?
DAİRE BAŞKANI SADECE 2 HAFTA MI BAKANLIKTA KALIYOR?
Bir yılın 50 haftası boyunca dış görevde olan birisi sadece kalan 2 haftada mı makamında bakanlık işlerini, asli görevini takip etmektedir?
ÇAY DIŞINDA BÜTÜN MASRAFLAR MI KARŞILANIYOR?
Arazi görevlerinde, maden görevlerinde denetime gidenlerin “çay içmenin dışında” tüm masraflarının teftişi yapılan, denetlenen madenin sahibi tarafından karşılandığı iddiası doğru mudur? Bunu önleyen mevzuatınız, uygulamanız var mıdır, bu konuda ceza alan herhangi bir personeliniz var mıdır?
ÖZGEÇMİŞİ BİLE YOK
Maden İşleri Genel Müdür Yardımcılarının özgeçmişleri web sitesinde bulunmasına rağmen genel müdür vekili Sadi Civelekoğlu’nun ki neden yok? Sadi Civelekoğlu kamu ve özel sektördeki mesleki geçmişi nedir, eğitim durumu nedir? MİGEM gibi önemli bir kurum neden vekâletle yönetilmektedir? Bugünkü MİGEM Daire Başkanlarının özgeçmişleri ve mesleki deneyimleri nedir?
SINAVSIZ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNÜN YOLU DAİRE BAŞKANLIĞINDAN GEÇİYOR!
Şube müdürü olabilmek var olan sınav koşulunu aşabilmek için bazı isimlerin önce daire başkanı olarak atandıkları, 50-60 gün sonra ise ailevi nedenler gerekçesiyle daire başkanlığı yapamayacaklarını öne süren bu kişilerin aslı şube müdürü olarak atandıkları doğru mudur? Bu şekilde atanan ancak ailevi vb. gerekçelerle bu görevi sürdüremeyeceğini beyan ederek bir alt makam olan şube müdürlüğüne, koordinatörlüğe atanmış olan kişi sayısı toplam kaçtır, bunlar kimlerdir?
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği