36 akademisyenden kriz kitabı

Küresel ekonomik krizle ilgili, 12 ülkeden 36 akademisyen bir araya gelerek ''World Financial Crisis: Causes, Consequences Ways of Overcoming'' adlı kitabı hazırladı.

36 akademisyenden kriz kitabı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.12.2009 - 10:27

Küresel ekonomik krizle ilgili, 12 ülkeden 36 akademisyenin makalelerinin yer aldığı ''World Financial Crisis: Causes, Consequences Ways of Overcoming'' adlı kitabın ''Türkiye'' bölümünü hazırlayan Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Ağca, küresel ekonomik krizin, dünyadaki seyrinin tersine Türkiye'de bankacılık sektörünü değil, küçük ölçekli, finansal açıdan zayıf işletmeleri etkilediğini belirtti.

Doç. Dr. Ağca, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada yaşanan son küresel krizle ilgili 12 ülkeden 36 akademisyenin, kendi ülkelerinde krizin etkileri ve alınan önlemler konusunda yazılarının yer aldığı uluslararası bir kitap hazırlandığını belirtti.

Kitabın Türkiye bölümünün, kendisinin yanı sıra DPÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden araştırma görevlisi Hüseyin Önder ve Kütahya Meslek Yüksekokulu'ndan öğretim görevlisi Şerife Önder tarafından kaleme alındığını ifade eden Doç. Dr. Ağca, ABD ve diğer bazı ülkelerin aksine Türkiye'de, krizin bankacılık sektörünü çok fazla etkilemediğini kaydetti.

Türkiye'de bankaların karlılıklarını, çok az bir düşüş olsa da sürdürdüklerine işaret eden Doç. Dr. Ağca, şöyle devam etti:

''Türkiye'de 2001 yılında yaşanan kriz nedeniyle bankacılık sektöründe ciddi düzenlemelere gidilerek sektör kuvvetlendirilmişti. Son küresel ekonomik krizde de bankaların aldıkları bazı ek önlemler sayesinde Türk bankacılık sektörü, krizden diğer ülkelere göre daha az etkilendi. Türkiye'de faaliyet gösteren bankaların 2008 yıllık ve 2009 altı aylık bilançolarına bakıldığında çoğu kar açıkladı. Ülkemizde özellikle dış ortaklıkları bulunan bankalar bir ara telaşa düştü. Bu süreçte bazı bankalar daha önce verdikleri kredilerin bir kısmını süreleri dolmadan çağırma yoluna gitti. Bankaların kendilerini korumak için aldıkları bu önlem, banka kredisi kullanarak faaliyetlerini sürdüren işletmeleri önemli ölçüde etkiledi. Küresel kriz dünyadaki seyrinin tersine ülkemizde bankacılık sektörünü değil, küçük ölçekli, finansal açıdan zayıf işletmeleri vurdu.''

 

''Otomotiv sektörü krizi daha fazla hissetti"

Doç. Dr. Ağca, Türkiye'de küresel ekonomik krizin etkilerini, otomotiv gibi yüksek fiyatlı ürün ihraç eden işletmelerin daha fazla hissettiğini bildirdi.

Temel ihtiyaç maddelerine dönük sektörler gibi bazı sektörlerde krizin olumsuz etkilerinin korkulandan daha düşük olduğunu öne süren Doç. Dr. Ağca, şunları kaydetti:

''Bu süreçte devlet, belli sektörler için ÖTV gibi vergi gelirlerinin bir kısmından vazgeçerek krizin etkisini gidermeye çalıştı. Ayrıca çeşitli kredi paketleriyle de yangının büyümesini önlemek istedi. Bu açıdan bakıldığında devletin soğukkanlı davrandığını, üzerine düşeni yapmaya çalıştığını ve bazı açılardan oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Elbette ki her zaman, yapılanlardan daha iyisinin yapılabileceğini ispatlamak mümkündür.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler