3G'yi herkes kazandı
Cep telefonundan görüntülü haberleşme olanağı sağlayacak 3G için yapılan ihalede üç operatör yarıştı. Sonuç olarak A lisansını 358 milyon Avro'luk teklifle Turkcell kazandı. B lisansını kurayla Vodafone alırken, C lisansı da Avea'da kaldı. Toplam ihale tutarı 2 milyar YTL'yi buldu.
Cep telefonu kullanıcılarına yeni olanaklar sunacak Üçüncü Nesil Mobil Haberleşme Sistemi’nin (3G) kurulmasını öngören ihalede üç operatör yarıştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) yapılan ihalede lisans bedelleri bant genişliğine göre belirlendi. En geniş frekans bandını içeren A lisansı asgari 285 milyon Avro’dan satışa çıkarıldı.
Lisans için kapalı zarfla Vodafone 298 milyon Avro, Turkcell 287 milyon Avro, Avea 285 milyon Avro verdi. Vodafone açık arttırmadan çekilme kararı aldı. Daha sonra yapılan açık arttırmada Avea 348 milyon Avro verirken Turkcell 358 milyon Avro teklifiyle ihaleyi kazandı. Turkcell iptal edilen önceki ihalede A lisansına 321 milyon Avro teklif vermişti.
B lisansı için asgari tutar 250 milyon Avro olarak belirlendi. Kapalı zarfla Vodafone ve Avea 250 milyon Avro teklif etti. Her iki operatör de sözlü teklife katılmadı. İhale komisyonu B lisansı ihalesinin kurayla sonuçlanacağını açıkladı ve ihaleyi Vodafone kazandı.
İhaleye 3 operatör katıldığı için son yetkilendirme lisansının verildiği C lisansında sadece Avea kaldı. Avea bu lisans için asgari tutar olan 214 milyon Avro teklif etti. 3G kurulmasına ilişkin D tipi lisans ihalesi katılımcı olmadığı için iptal edildi. İhalede verilen teklifler toplam olarak KDV dahil 1 milyar 970 milyon YTL’yi buldu.
Gray: Ülkeye bağlıyız
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Ian Gray de, uluslararası faaliyet gösteren şirketlerinin tecrübelerini Türkiye’ye aktaracaklarını belirterek “İhalede verdiğimiz teklif, Türk Lirası olarak KDV dahil 600 milyon YTL civarında. Bu, çok önemli çünkü uluslararası bir şirket olarak Türkiye’ye ne kadar bağlı olduğumuzu ortaya koyuyor” dedi.
Türktan: C istiyorduk
Avea İcra Kurulu Başkanı Cüneyt Türktan ise, zorladıklarını ve belirli rakamlara kadar yükseldiklerini belirterek şunları söyledi: “Amacımız C lisansını almaktı. Çok mutluyuz. Lisans anlaşmaları onaylandıktan sonra en kısa sürede hizmete gireceğiz. Zaten altyapı yatırımlarımızı yapmaya başlamıştık.”
İhalede verdikleri fiyatın KDV dahil 512 milyon YTL olduğunu dile getiren Türktan, haziran ayının ardından hizmet vermeye başlamayı hedeflediklerini ifade etti.
Ciliv: Hizmet haziranda başlayacak
Turkcell İcra Kurulu Başkanı Süreyya Ciliv, en geniş bandı aldıklarını hatırlatarak, “Kriz olmasına rağmen KDV’sini de eklerseniz bu teklif 858 milyon YTL’dir. Bu banttan müşterilerimize en iyi hizmeti sunacağız. Bu frekansı kullanma hakkını alırken 1 milyar YTL’ye yakın bir kaynak yaratmak önemli” dedi. Turkcell’in haziran veya temmuz ayında 3G hizmeti sunmasını öngördüklerini belirten Ciliv, ihale şartnamesine göre parayı peşin ödeyeceklerini kaydetti.
Süreç nasıl işleyecek?
İhalenin tamamlanmasının ardından taslak imtiyaz sözleşmesi hazırlanacak. Aralık ortasında görüş için Danıştay’a gönderilmesi beklenen taslak sözleşmenin, Danıştay’dan en çok 2 ay içinde gönderilmesi gerekiyor. Taslak imtiyaz sözleşmesinin 2009 Şubat sonunda BTK’ye gelmesi durumunda, sözleşmenin mart başında imzalanması bekleniyor.
Operatörler, yasal düzenleme uyarınca sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren en erken 3 ay sonra bu hizmeti sunmaya başlayabilecek. Bu nedenle 3G hizmetleri, bu sürecin yaşanması halinde gelecek yıl hazirandan itibaren verilecek. İhalede lisans alan şirketler, gelecek 20 yıl içinde üretilecek yeni nesil mobil sistem lisanslarını da almış olacak. Bu lisanslar için tekrar ihaleye girmelerine gerek kalmayacak.
3G ne getirecek?
* Kablosuz ve mobil ortamda internete hızlı ve kaliteli şekilde ulaşmak mümkün olacak.
* Mobil televizyon hizmeti ve mobil telefondan görüntülü görüşmek de mümkün olabilecek.
* 3G teknolojisi ile sunulan görüntülü görüşme, görüntülü haber, cep telefonunda televizyon / canlı yayın seyredilmesine izin verirken mobil ödeme kartı, daha gelişmiş mobil ofis hizmetleri, hastalıkların uzaktan teşhis edilmesini sağlayacak.
* Hastayı uzaktan izleme ve erken müdahaleye olanak tanıyacak. Sağlık servisleri, mobil eğitim hizmetleri, daha gelişmiş m-devlet hizmetleri, akıllı ev gibi uygulamaların, dünyada 3G abonelerinin sayısını 2008’de yüzde 64 arttırması öngörülüyor.
* 3G’nin sağlayacağı hız; bugünkünden onlarca kat daha fazla olacak. Örnekleyecek olursak; bugün bir mobil cihazla 700 MB bir DivX sinema filmi, bugün kullandığımız teknolojinin hızıyla ancak 6.5 saatte indirilirken 3G ile yaklaşık 13 dakikada indirilecek.
* A tipi lisans 45Mhz, B tipi lisans 35Mhz ve C tipi lisans 30Mhz frekansta iletişime olanak tanıyor. Frekanslar arasındaki en büyük fark, bir baz istasyonundan eşzamanlı olarak 3G hizmetlerinden yararlanabilecek abone sayısı.
* B ve C lisanslarına sahip operatörler, daha az aboneye aynı kalitedeki hizmeti sağlayabilecekler. A tipi lisans 6 şeritli bir veri otobanına benzetilecek olursa, B tipi lisans 4, C tipi lisans ise 2 şeritli bir otoban olarak düşünülebilir.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'