4 AKP önerisine ret

AKP'li milletvekilleri Nursuna Memecan ve Şaban Dişli'nin, raporun tutuklu gazetecilerle ilgili maddelere ilişkin verdiği değişiklik önerileri çoğunlukla reddedildi.

4 AKP önerisine ret
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.01.2013 - 08:49

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) yarın oylanacak olan ve Türkiye’nin ağır bir dille eleştirildiği, “Avrupa’da Medyanın Özgürlüğü’nün Durumu” raporunun değiştirilmesi için AKP’li milletvekillerinin gösterdiği çaba boşa çıktı. AKP’li milletvekilleri Nursuna Memecan ve Şaban Dişli’nin, raporun tutuklu gazeteciler, Türk Ceza Yasası’nın 301. maddesi, internet sitelerinin yasaklanması ve seçimlerde medyanın iktidar ve muhalefete eşit yer vermediği yönündeki maddelere ilişkin verdiği değişiklik önerileri çoğunlukla reddedildi.

AKPM’nin kış dönemi oturumlarının dünkü bölümünde, Kültür, Bilim, Eğitim ve Medya Raportörü, Muhafazakâr Avrupa Halk Partisi üyesi İsveçli Mats Johansson’un kaleme aldığı “Avrupa’da Medyanın Özgürlüğünün Durumu” raporu ilgili komisyonda görüşüldü. Değişiklik önerilerinin ele alındığı toplantıda AKP’li Memecan ve Dişli, Türkiye’nin sert bir dille eleştirildiği raporu yumuşatmaya çalıştı ancak başarılı olamadı. Edinilen bilgilere göre, Memecan ve Dişli’nin verdiği beş değişiklik önerisinden dördü reddedildi.

‘Terörist gazeteci’ye ret

Memecan ve Dişli ilk olarak raporun tutuklu gazetecilere ilişkin bölümünün değiştirilmesini istedi. Raporda yer alan, “Türkiye’nin, halen dünyanın en çok tutuklu gazetecisi olan ülke olduğu tahmin ediliyor” ifadesinin yanı sıra AGİT’in Medya Özgürlüğü Temsilcisi’nin raporuna atıfla Nisan 2012 itibarıyla 95 gazetecinin cezaevinde olduğu saptamasının çıkarılarak yerine, gazetecililik faaliyeti nedeni ile değil, terör örgütüne üye oldukları suçlamasıyla gazetecilerin cezaevinde olduğu ifadesinin konulmasını isteyen Memecan ve Dişli’nin değişlik önerisi reddedildi. Memecan ve Dişli, bu önergelerine gerekçe olarak Faysal Tunç, Mustafa Gök ve Erdal Süsem’in durumlarını örnek gösterdi ancak komisyon başkanı Johansson, bu gerekçeleri kabul etmedi.

AKPli milletvekilleri ikinci olarak raporun giriş bölümünde yer alan ve 301. maddenin acilen kaldırılmasını isteyen bölümün, “AKPM, Türk hükümetinin 301. maddenin kaldırılmasına ilişkin çabalarının devam etmesini ister” şeklinde değiştirilmesini önerdiler. Bu öneri de kabul görmedi.

Üçüncü olarak, AKP’li milletvekilleri, raporun Türkiye paragrafının son maddesinde yer alan ve 2008 ile 2010 yılları arasında Türkiye’de beş civarındaki internet sitesinin terör gerekçe gösterilip kapatıldığı yönündeki maddesinin değiştirilmesi için de önerge verdiler. Dişli ve Memecan, raporun ilgili maddesinin, “Türkiye’de internet ortamında, hükümet aleyhine yapılan haberlerden ötürü kapatılan site yoktur. İnternet ortamında baskı söz konusu değildir” yönünde değiştirilmesini istediler. Bu madde de yine komisyon üyelerinin çoğunluğu tarafından reddedildi.

AKP’li milletvekillerinin, seçimlerden önce medyanın iktidar ve muhalefete eşit biçimde yaklaştığı yönündeki önerisi de kabul görmedi.

Memecan ve Dişli’nin kabul gören tek önergesi, Ergenekon davasının tanımlanması konusunda oldu. Raporda, sözde Ergenekon komplosu olarak yer alan ifade, AKP’li milletvekillerinin önergesiyle “AKPM, yüksek orandaki davaları anlamakta güçlük çekiyor” şeklinde değiştirildi ve bu paragrafın içine, “Ergenekon suç örgütü” ifadesi konuldu.

Rapor yarın, AKPM’nin öğleden sonraki oturumunda görüşülüp oylanacak. AKPM kulislerinde, raporun Avrupa’daki medyanın durumundan çok Türkiye odaklı olarak hazırlandığı belirtiliyor. Johansson’un Türkiye’deki ifade özgürlüğü konusunda AKP’ye yönelik eleştirel tutumunda, AB Komisyonu’nun eski Ankara Temsilcisi Marc Pierini’nin Carnegie Europe için hazırladığı “Türkiye’de Basın Özgürlüğü” başlıklı raporunun etkisi olduğu belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler