47. Altın Portakal Film Festivali

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, Türk Sineması ve dünya sinemasının arşivinde saklı kalmış, kaldıkları tozlu raflardan yıllar sonra çıkarılıp restore edilen, sinemanın ilk dönem örneklerinden dört film izleyiciyle buluşturulacak.

Yayınlanma: 06.09.2010 - 15:08
Abone Ol google-news

Antalya Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk Sineması ve dünya sinemasının arşivinde saklı kalmış, kaldıkları tozlu raflardan yıllar sonra çıkarılıp restore edilen, sinemanın ilk dönem örneklerinden dört film izleyiciyle buluşturulacak. Festivalde, İstanbul'da çekilen ilk yabancı film olma özelliğini taşıyan "Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği" adlı film çekiminden 93 yıl sonra Türkiye'de ilk defa festivalde gösterilecek. Baba Zula bir ilki gerçekleştirerek, sessiz filme gösterimi sırasında, canlı performansı ile eşlik edecek. Sirkeci Paşa'nın oğlu Ahmet ve güzeller güzeli Enis Hanım'ın İstanbul'da başlarından geçen dramatik aşk öyküsünü anlatan sessiz filmin başrollerinde Avusturyalı oyuncular Lily Marischka ve Georg Reimer Hahn var.

Bir diğer film ise "Kara Lale Bayramı" olacak. Türk sinemasına önemli katkılar yapan yönetmen, oyuncu ve yapımcı Muhsin Ertuğrul'un 1918-1921 yılları arasında Almanya ve Rusya'da çektiği söylenen filmlerin bugüne kadar bir- iki fotoğrafı dışında herhangi bir kaydı bulunmadığına yer verilen açıklamada, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin uzun araştırmalar sonunda; yönetmenin 1918 yılında (26 yaşındayken) çektiği Kara Lale Bayramı'nın (Das Fest Der Schwarzen Tulpe) Flamanca arayazılı bilinen tek kopyasını Hollanda Eye Film Enstitüsü arşivinde bulduğu ve filmi, Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında izleyiciler ile buluşturacağı kaydedildi.

Sinema dünyasının uzun yıllardır peşinde olduğu ve artık hiç bir kopyasının var olmadığına inandığı 1922 yapımlı film ''Beyond The Rocks'' da festivalde gösterilecek. Filmin, başyapıt kabul edilmemesine rağmen başrollerinde Rudolph Valentino ve Gloria Swanson'un oynaması nedeniyle merak edildiği ve arandığı vurgulandı.

"Kadın Charlie Chaplin" olarak isimlendirilen Mabel Normand'ın oynadığı ve kayıp olan 1918 yapımı "The Floor Below" da, sinema tarihinin tozlu raflarından çıkarak festivalde izleyiciyle buluşacak. Tıpkı "Beyond The Rocks" gibi kayıp olduğuna inanılan bu filmin, Hollandalı bir koleksiyoncunun arşivinde, ölümünden sonra bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, Hollanda Eye Film Enstitüsü'nün desteğiyle gerçekleştirilen gösterimlerle, arşiv çalışmalarının paylaşımına dikkat çekmeye çalışan Altın Portakal'ın, "Arşivciler Kara Kutularını Açacak" adlı açık oturumla da konuyu tartışmaya açacağı ifade edildi. Açık oturumun birinci bölümünde, arşivcilik bilgi ve belgeyi saklamak mı, paylaşmak mı, gösterimi yapılmayacaksa arşivciliğin gereği tartışılırken; ikinci bölümünde Türk sinemasında arşivciliğin durumunun gözler önüne serileceği kaydedilen açıklamada, Alican Sekmeç, Agah Özgüç, Hollanda Eye Film Enstitüsü'nden Elif Röngen Kaynakçı, Kurtuluş Kayalı, Safa Önal, Hüseyin Çimrin, Vadullah Taş, Prof. Dr. Suat Gezgin'in açık oturuma konuşmacı olarak katılacakları bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler