5 asırlık çanaklar bulundu

Van Kalesi höyüğündeki kazı çalışmalarında, 15 ve 16. yüzyıllara ait çanaklar bulundu.

Yayınlanma: 16.08.2011 - 11:05
Abone Ol google-news

Kazı Heyeti Başkanı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar, gazetecilere yaptığı açıklamada, kazıların, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle İstanbul Ünversitesince yapıldığını belirterek, bu yıl kazı çalışmalarının, ikinci sezonunu gerçekleştirdiklerini söyledi.

Konyar, yaklaşık 45 kişilik bilim heyeti ve 60 kişilik öğrenci grubuyla çalışmaları yürüttüklerini ifade etti. Eski Van şehrini bir bütün olarak düşünmek gerektiğine işaret eden Konyar, kalenin güney kısmındaki kazıların, Van Müze Müdürlüğünce yürütüldüğünü anlattı. Van Valisi Münir Karaloğlu'nun kültürel yapının ayağa kaldırılması konusundaki gayretlerine dikkati çeken Konyar, ''Bu, Van için büyük bir şans'' dedi.

Kendi kazı ekibinin de kuzey bölümdeki höyükte çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Konyar, şunları kaydetti:
''Bu yıl kazı yaptığımız bölgelerde, 15. ve 16. yüzyıla ait daha çok İran etkili kültürel yapılanmayla karşılaştık. Kalenin çevresindeki alanların, hizmet alanları olarak kullanıldığı anlaşılıyor. Birçok tandır ve bu tandırlarla ilişkili yemek yapılan mutfaklar ve bunlara ait donanımlar bulunuyor. 15. ve 16. yüzyıl dönemine ait oldukça nadide ve yine elit bir tabakaya ait çanak çömlekler bulduk. İran etkili çanak çömlek kültürüne ait özel parçaları tüm haliyle ortaya çıkardık.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler