63. Türkiye Jeoloji Kurultayı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden aramalarının ''ön inceleme, ön arama, genel arama ve detay arama'' olmak üzere 4 temel üzerine oturtulacağını ve bu dönemlerden geçemeyen arama ruhsatı sahibinin ruhsatının elinden alınacağını bildirdi.
Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen, ''63. Türkiye Jeoloji Kurultayı'' Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü konferans salonunda başladı.
Kurultayın açılışında konuşan Bakan Yıldız, dünyada madencilikle önemli gelişmeler olduğunu ve dünyadaki maden cirosunun 350 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Türkiye'de madencilik konusunda 2004 yılında çıkartılan yasa tasarısının kanunlaşmasıyla beraber arama ruhsatı konusunda önemli bir artış meydana geldiğini belirten Yıldız, fakat arama ruhsatı sayısının çok olmasının aramaların çok olması anlamına gelmediğini, hatta arama ruhsatı konusunda oluşan enflasyonun giderilmesi için şu anda bir düzenleme yapıldığını bildirdi.
Maden Yasası değişikliğinin TBMM alt komisyonunda görüşülmeye başlandığını belirten Yıldız, şöyle konuştu:
''Hem mali, hem teknik, hem de proje detayı açısından hiçbir yeterlik kriter olmaksızın yapılan arama müracaatları sayısı kendi ayak bağımız oldu ve bir enflasyon oluştu. Şu anda buna bir kriter getiriyoruz. Ön inceleme raporu istiyoruz, maden arama projesi istiyoruz ve arama konusunda yeterlilikle alakalı 4 tane temel dönem oluşturuyoruz. Ön inceleme 2 ay, ön arama 1 yıl, genel arama 2 yıl ve detay arama da 3 yıl olmak üzere. Bütün bu safhalarda ön alacak bulunacak jeoloji mühendislerinin ön almasıyla ilgili bir düzenleme yapıyoruz.''
"Arama platformu ve gemileri yerli tersanelerde yapılsın"
Madencilikte arama faaliyetlerinin önemine dikkat çeken Enerji Bakanı, bu çerçevede Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı Müsteşarlığı vasıtasıyla yaklaşık 50-60 milyon dolarlık, 2 boyutlu sismik arama gemisi alınacağını açıkladı.
Geçen Cumartesi günü Tuzla tersanelerinde bir açılış yaptıklarını ve tersanede Meksika'ya arama faaliyetlerinde bulunması için bir gemi yapılarak gönderildiğini gördüğünü belirten Yıldız, TPAO'nun da yabancılara şirketlere yaptırdığı platformların yerli şirketler tarafından da yapılabileceği konusunda bir gündem oluşturduklarını kaydetti.
Bakan Yıldız, ''Bu hafta içerisinde inşallah tersanelerden arkadaşlarımız gelecekler. Hem özel sektör, hem de kamunun katılımıyla bu konu görüşülecek. Khow how hizmetlerinin alınması ve danışmanlık firmalarıyla beraber hem platform, hem de sismik çalışmalarda bulunabilecek gemilerin mutlaka Türkiye tarafından yapılabilmesi lazım'' diye konuştu.
Meksika'daki uluslararası enerji forumu
Konuşması öncesinde basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Enerji Bakanı Yıldız, geçen hafta Meksika'da katıldığı Uluslararası Enerji Forumu'nda hangi konuların görüşüldüğü yönündeki sorular üzerine, söz konusu forumun 65 ülkeden enerji bakanların ve üst düzey temsilcilerin katıldığı, son derece önemli bir etkinlik olduğunu söyledi.
Forumda, global ekonomik krizden sonra dünya enerji sektörü nereye gidiyor, yatırımlar zamanında ve yeterince yapılabiliyor mu, yoksa önümüzdeki dönemde dünyayı tehdit edecek unsurlar var mı gibi konuların enine boyuna tartışıldığını belirten Taner Yıldız, kendisinin de Türkiye'nin uluslararası enerji alanındaki fonksiyonu ve etkinliği konusunda iki konuşma yaptığını bildirdi.
Bakan Yıldız, ''Üretici ülkelerin yatırımlarını yapmada daha bir organize olabilmelerini temin etmek gerektiği, tüketici ülkelerin de tüketim eğrilerini bir an önce üreticilere iletmeleri lazım geldiği, petrol ve doğal gazın 2030 yılına kadar yine aktif olarak ön planda bulunacağı üzerinde bir mutabakata varıldı'' dedi.
Bakan Yıldız, Türkiye'nin de Uluslararası Enerji Forumu sekretaryasında bulunmak istediğini de ilgililere ilettiklerini kaydetti.
ABD Seyahati
Enerji Bakanı Yıldız, konuyla ilgili bir soru üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte ABD'ye gideceğini ve Nükleer Güvenlik Zirvesine katılacağını bildirdi.
Toplantının önemli gündem maddelerinden birinin İran olacağının belirtilmesi üzerine Yıldız, ''Bu konuyla alakalı sayın Başbakanımızın açıklamalarını bir kez daha tekrar etmek isterim; biz özellikle bunun bir silah olarak kullanılmasının söz konusu olamayacağını, bu tür ortamlarda ve dünyanın hiçbir yerinde bu tür silahlanmaya sıcak bakılmadığını söylüyoruz. Bölgemizi ve uluslararası platformu tehdit eden her unsuru normalde sıcak karşılanamayacağını bir kez daha orada belirteceğiz. Ama bu ülkelerin bir istisnası olmadığını da bir kez daha belirteceğiz'' dedi.
Önümüzdeki dönem bir de Rusya seyahatinin olacağının hatırlatılması üzerine Yıldız, tarihi kesinleşmemekle birlikte önümüzdeki dönem Rusya Federasyonu'na gideceğini belirterek, ''Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Mayıs ayında Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesinde bir kısım konuların olgunlaşması lazım. Bu konuları değerlendiriyoruz. İnşallah bu konuda iyi bir noktaya geleceğimizi belirtmek istiyorum'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması