AB hükümet ve devlet başkanları toplanıyor
Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, küresel finansal sistemin tamiri için, 15 Kasım'da Washington'da gerçekleştirilecek uluslararası zirveyle ilgili yaklaşımlarını netleştirmek için yarın Brüksel'de toplanacak. Zirvede, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yeniden yapılandırılacak IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kurumların ağırlığının artırılması konusunda destek araması bekleniyor.
Avurpa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, küresel finansal sistemin tamiri için, 15 Kasım'da Washington'da yapılacak zirveyle ilgili görüşmek üzeere yarın Bürüksel'de toplanacaklar.
AB ekonomi ve maliye bakanlarının 4 Kasım'daki toplantısında küresel finansal sistemin yeniden yapılandırılmasında ''şeffaflık ve sorumluluk ilkelerinin sitemin kalbine yerleştirilmesi, uygun düzenleme ve denetlemenin yapılması, küresel finansal sistemin istikrarını sağlama görevinde en büyük rolün, Uluslararası Para Fonu'na (IMF) verilmesi ve gelişen ekonomilerin sürece dahil edilmesi'' konusunda uzlaşma sağlanmıştı.
Buna göre bankalar, kredi derecelendirme kuruluşları ve yeni finansal enstrüman piyasalarının şeffaflığının artırılarak daha sıkı denetlenmesi, Çin, Hindistan, Rusya ve Brezilya başta olmak üzere dünya ekonomisindeki payını son yıllarda oldukça artırarak gelişmesini sürdüren ülkelere küresel finans kurum ve forumlarında daha fazla söz hakkı tanınması öngörülüyor.
AB ülkeleri arasındaki temel görüş ayrılıkları ise gelecekteki küresel mali krizlere nasıl ele alınacağı ve küresel düzenleme-denetlemenin içeriğinde yaşanıyor.
Almanya, AB dönem başkanı Fransa'nın yeni küresel ekonomik krizlerle mücadelenin ''uluslararası koordinasyonla'' yapılmasına itiraz ederken İskandinav ülkeleri, piyasaların aşırı düzenlenerek bürokrasinin artırılmasına karşı çıkıyor.
Zirvede, yeniden yapılandırılacak IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kurumların muhtemel yeni düzenleme ve denetleme kurumlarıyla birlikte küresel ekonomi üzerinde ağırlığının artırılması konusunda destek arayacak Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ısrarlı olması halinde, Almanya başta olmak üzere yetki ve sorumluluklarını devretmek istemeyen ülkelerin vetosuyla karşılaşacağı belirtiliyor.
Bretton Woods II
Sarkozy, yeni küresel ekonomik düzeni savunduğu son açıklamalarında, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından ABD önderliğinde ve doların hakimiyetinde şekillenen Bretton Woods ekonomik düzeninin ''Bretton Woods II'' ile değiştirilmesi gerektiğini belirterek ''21'inci yüzyılın ekonomisinin 20'nci yüzyılın araçlarıyla yönetilemeyeceğini'' öne sürüyor.
Bretton Woods sisteminde altına endekslediği doları rezerv para haline getiren ABD, 35 dolar getiren herkese 1 ons altın taahhüt ediyordu.
ABD'nin altın karşılığı bulunmadığı halde, Vietnam savaşının maliyetini dolar basarak dünyaya yüklediği, Fransa'nın elindeki dolarların karşılığını ısrarla talep etmesiyle ortaya çıktı.
ABD bunun üzerine 15 Ağustos 1971'de doların doğrudan altına konvertibilitesini kaldırdığını açıkladı. Buna rağmen ilerleyen yıllarda doların rezerv para hakimiyeti devam ederken ABD, yeni para bastıkça dünyadaki tüm dolar sahiplerini dolaylı vergilendirme imtiyazını korudu.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!