Abbas'ın seçim kararına tepki
Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Filistin'de genel seçimlerle başkanlık seçimlerinin 24 Ocak 2010'da yapılmasına ilişkin kararı imzalamasının ardından, Hamas'tan karara tepkiler yağdı.
Hamas, genel olarak kararı, "ulusal birlik görüşmelerine vurulan bir darbe ve Filistinliler arasındaki bölünmeyi derinleştirecek bir karar" olarak nitelendirdi.
Gazze'deki Hamas liderlerinden İsmail Rıdvan, Abbas'ın bu kararı Amerika'nın "talimatları" doğrultusunda aldığını öne sürerek, kararın işgale hizmet edeceğini savundu.
İsmail Rıdvan, hem Abbas'ın bu konuda yasal yetkisinin bulunmadığını öne sürdü, hem de seçim yapılacaksa, mutlaka gruplar arasında ulusal uzlaşma sağlanarak yapılması gerektiğini ifade etti.
Obama ile görüşme sonra
Hamas sözcülerinden Sami Ebu Zühri de kararı "iç barışa büyük bir darbe" sözleriyle değerlendirdi.
Ebu Zühri, Abbas'ın dün öğleden sonra ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından böyle bir kararı açıklamasının, bazı şeylerin dış güçler tarafından planlanıp yürürlüğe konulduğunu gösterdiğini" savundu. Sami Ebu Zühri, "Seçimler olursa ancak Batı Şeria'da olur, bu da Filistin halkına karşı cinayet anlamına gelir" dedi.
Hamas'tan yapılan açıklamada da Abbas'ın kararı reddedildi. Açıklamada, "Abbas'ın kararı geçersizdir" denilerek, buna gerekçe olarak "Abbas'ın başkanlık süresinin geçen ocak ayında sona ermesi" gösterildi. Açıklamada, "Meşruluğunu yitirmiş bir kişinin Filistin halkının geleceğini etkileyecek bir karara imza atması doğru değildir" ifadesi kullanıldı.
Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas hükümetinin sözcüsü Yusuf Zerka da Abbas'ın, başkanlık süresinin dolmuş olması nedeniyle, aldığı kararın da kıymeti olmadığı görüşünü dile getirdi. Zerka, bu adımın, "Mısır'ın arabuluculuğundaki barış çabalarının mezara gömülmesi" anlamına geleceğini de belirterek, hükümetin bunu özel bir oturumda değerlendireceğini bildirdi.
Filistin parlamentosunun Gazze'deki Başkan Yardımcısı Hamaslı Ahmet Bahar da, Filistin halkının böyle bir kararı kabul etmeyeceğini, böyle bir seçimin Filistinliler arası bölünmeyi daha da artıracağını söyledi.
Abbas'ın seçimle ilgili imzaladığı kararın ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon görüşmesinden 3 saat sonra yayımlanması üzerine Batı Şeria'da siyasi analistlerce, Abbas'ın bu konuda Obama'dan bu konuda tam destek aldığı, ayrıca Abbas'ın bu kararına büyük olasılıkla Avrupa Birliği ve Orta Doğu barışıyla ilgili Dörtler Grubu'nun da destek verdiği değerlendirmeleri yapılıyor.
"Geri dönüş yok"
Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütü Merkez Komitesinin Ramallah'ta "Filistin Bağımsız Devletinin Başkenti Kudüs" konulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Hamas'a yüklendi ve seçim kararına eleştirileri yanıtladı.
Abbas, Hamas'ın "Abbas'ın meşruiyetinin bulunmadığı ve seçim kararı alma yetkisinin olmadığı" yolundaki sözlerine karşılık, "Gazze Şeridi'ndeki Hamas hükümetinin kendiyasal durumuna bakmasını" istedi.
Seçim kararının Filistin anayasasına dayandığını belirten Abbas, bu kararın, Mısır'ın Filistinliler arasındaki bölünmeyi sona erdirecek anlaşmasına Hamas'ın ayak diremesi ve uzlaşma görüşmelerinin başarısız kalmasını izlediğine dikkati çekti.
Abbas, seçim kararına rağmen, Filistinli gruplar arasındaki uzlaşma çabalarının ve anlaşma görüşmelerinin devam edeceği taahhüdünde de bulundu.
İsrail'le barış görüşmelerinin yeniden başlatılması konusuna değinen Abbas, ABD'nin iki tarafla temaslarını sürdürdüğüne işaret etti. Abbas, İsrail'in "geçici sınırlarla bir Filistin devleti ilanı" önerisini kabul etmeyeceklerinin altını çizdi, ayrıca görüşmeler için Yahudi yerleşimlerindeki faaliyetlerin tümüyle durdurulması yolundaki talebini yineledi. Abbas, "Bu bizim ön koşulumuz değil, İsrail tarafının yol haritasına göre yükümlülüğüdür" dedi.
Merkez Konseyi, iki günlük toplantısında ulusal diyalog, seçimler, Goldstone raporu, FKÖ'de reform çalışmaları ile Kudüs'te ve Batı Şeria'daki son gelişmeler de dahil pek çok konuyu ele alacak.
İslami Cihad da karşı
Öte yandan Abbas'ın 24 Ocak 2010'da seçimlerin yapılması kararına İslami Cihad da tepki gösterdi.
Örgütün bildirisinde, seçim kararının Filistin arenasındaki krizin derinliğini gösterdiği ve diyalog ve uzlaşma çabalarına yeni darbe vuracağı ifade edildi.
Bildiride, Batı Şeria'da tek taraflı bir seçime gidilmesinin de Gazze Şeridi'nin "siyasi ve coğrafi" olarak ayrılması anlamına geleceği, bunun da Gazze'ye yönelik saldırılara ve bölge üzerindeki ablukanın devamına yol açacağını belirtildi.
Karara destek
Filistin Halk Partisi ise seçim kararının Filistin anayasasıyla uyumlu olduğunu ve "temel bir ihtiyaç" olarak ortaya çıktığını savundu.
Parti, ortaya çıkan çözümsüzlükler karşısında demokratik sürecin işletilmesinin ve Filistin halkına başvurulmasının önemli olduğunu ifade etti.
Filistin Halk Mücadele Cephesi de seçimlere gidilmesi çağrısını memnuniyetle karşıladı.
Parti sözcüsü Avni Ebu Guş, seçimlerin Filistin uzlaşmasına katkıda bulunacağı görüşünü dile getirirken, partinin karara destek verdiğini, Filistin anayasasına dayanan bu karara tüm Filistinlilerin de uyması gerektiğini belirtti.
"Arap ülkelerinin çoğunun desteğini aldı"
Öte yandan Filistin kaynakları, Abbas'ın seçimlerle ilgili kararını yayımlamasının, bu konuda "Arap ülkelerinin pek çoğunun desteğini aldığını gösterdiği" şeklinde yorumladı.
Abbas ile Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in dün bir telefon görüşmesi yaptığına dikkati çeken kaynaklar, bu görüşmede Abbas'ın Mübarek'e seçimlerle ilgili kararlı olduğunu anlattığını ifade etti.
Mübarek'in, El Fetih ile Hamas arasındaki anlaşma çabalarının başarısızlıkla sonuçlanması ve diyalog anlaşmasını sürekli ertelemesi nedeniyle Hamas'a öfkeli olduğu belirtiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!