ABD'de Rus ajanı

ABD'de Rusya lehine casusluk yapan şebekeye karşı başlatılan geniş çaplı operasyon kapsamında pazar günü gözaltına alınan 10 kişiden 5'inin mahkemeye çıkarıldığı bildirildi.

Yayınlanma: 29.06.2010 - 06:09
Abone Ol google-news

Yargıç James Cott'un, bu kişileri henüz resmen casuslukla suçlamadığı, ancak Richard Murphy, Cynthia Murphy, Juan Lazaro, Vicky Pelaez ve Anna Chapman adlı kişilerin "firar etme riski bulunduğu için tutukluluk hallerinin devam etmesine karar verdiği" belirtildi.

Amerikan Adalet Bakanlığı, pazar günü 10 kişinin yakalandığını, bir kişinin de firarda olduğunu bildirmişti. Bu kişilerden 9'u, ayrıca kara para aklamakla da suçlanıyor ve 25'e yıl hapis cezası riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

Zanlılar, Amerikalı, Kanadalı ve Perulu olduklarını söylüyor. Rus vatandaşı Anna Chapman ise kısa bir süre önce ABD'ye geldiğini, sahip olduğu çalışma vizesinin geçen cumartesi elinden alındığını söylüyor.

Rus istihbarat servisi SVR ise bu konuda yorumda bulunmaktan kaçındı.

SVR sözcüsü Sergey İvanov, ABD'de Rusya lehine casusluk yapmakla suçlanan bir şebekenin çökertildiğinin açıklanması üzerine Ria Novosti'ye yaptığı açıklamada, "Bu bilgi hakkında yorum yapmıyoruz" ifadesini kullandı.

Amerikalı yetkililer, 10 kişinin Amerikalı siyasi çevrelere sızarak istihbarat toplamak amacıyla SVR tarafından eğitildiğini ve şebekenin, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından 10 yıllık bir soruşturmanın ardından çökertildiğini belirtiyor.

 

"ABD'de yaklaşık 50 Rus casus çift olabilir"

Öte yandan Soğuk Savaş döneminin en ünlü iltica vakalarından birinin aktörü olan, 1985'de İngiltere'ye iltica eden Londra'daki eski KGB başkanı Oleg Gordievski, ABD içinde casusluk yapan yaklaşık 50 Rus çift olabileceğini söyledi.

Gordievski, ABD'de Rus ajanı oldukları iddiasıyla önceki gün 10 kişinin tutuklandığı haberlerinin ardından yaptığı açıklamada, hedef ülkelerde yasadışı faaliyetlerde bulunanlar olarak adlandırılan ajanların tam sayısını Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in bilebileceğini, isimlerini ise bilmesine gerek olmadığını kaydetti.

 

İrlanda 'sahte İrlanda pasaportu' iddiasını araştırıyor

İrlanda Dışişleri Bakanlığı, ABD'de Rusya hesabına ajanlık yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan 10 kişiden birinin "sahte İrlanda pasaportu kullanmış olabileceğine" ilişkin iddiayı araştırıyor.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD'de tutuklananlardan birinin sahte İrlanda pasaportu ile seyahat ettiğine yönelik iddialar bulunduğu, bu konuda ayrıntılı bilgi edinmek için harekete geçildiği bildirildi.

İrlanda basınında çıkan haberlere göre, ABD Adalet Bakanlığı'nın suç duyurusu belgelerinde, "tutuklananlar arasında bulunan Philadelphia doğumlu Richard Murphy'nin, Eunan Gerard Doherty adına kayıtlı İrlanda pasaportunu kullanması yönünde talimat aldığı" iddiası yer alıyor.

İrlanda, Hamas komutanlarından Mahmud El Mebhuh'a ocak ayında Dubai'de düzenlenen suikastta sahte İrlanda pasaportlarının kullanılmasına tepki olarak, bu ay İsrailli bir diplomatı sınır dışı etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler