ABD'den İran'a finansal yaptırımlar

ABD Hazinesi İran'a karşı uygulanan finansal yaptırımlara uymayan birkaç bankayı kara listeye almaya hazırlanıyor.

Yayınlanma: 04.05.2011 - 12:34
Abone Ol google-news

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı David Cohen, Senato Bankacılık Komitesi'nde yaptığı konuşmada, ABD Hazine Bakanlığı'nın Kapsamlı İran Yaptırımları Yükümlülük ve Tasfiye Yasasını (CISADA) sıkı biçimde uygulayacaklarını söyledi. Şimdiye kadar İran dışında hiçbir bankaya bu yasa uygulanmadı.

Bu yasanın birçok bankanın kara listeye alınan İranlı kuruluşlarla iş yapmasını engellediğini, ancak bazılarının ise iş yapmayı sürdürdüğünü ve Hazine Bakanlığının onları bulmaya odaklandığını ifade eden Cohen, ''İlk seçeneğimiz onların faaliyetlerine son vermek ve ikinci en iyi seçeneğimiz ise yaptırımları uygulamak'' dedi.
 

Türkiye'den bir banka

Senato Bankacılık Komitesi'nde New Jersey'den Demokrat Partili Senatör Robert Menendez, Hazine Bakanlığının CISADA'yı, Türkiye'deki bankalar dahil layıkıyla uygulamadığından kaygı duyduğunu söyleyerek, ''Anlıyorum ki şu anda bir İranlı bankayla iş yapan Türk finansal kuruluşları bulunuyor. Onlara yaptırıma hazır mıyız?'' dedi.

Menendez'in sorusuna yanıt veren Cohen ise, ''Yasayı uygulamada kararlıyız. Ve sizin de söylediğiniz gibi bizim görüşme önerilerimize karşılık vermeyen bir finansal kuruluş var ve bu kuruluş CISADA'ya göre yaptırım uygulanabilir faaliyetlerde bulunuyor. Bu kuruluşu çok güçlü biçimde izleyeceğiz'' diye konuştu. Hazine Bakanlığının, İran Merkez Bankasının terörist faaliyetlerin ve silahların yaygınlaştırılmasının finanse edilmesine doğrudan dahil olup olmadığı konusunda kanıt aradığını ifade eden Cohen, herhangi bir kanıtın İran'a karşı yaptırımlar kararına destek vereceğini kaydetti.

ABD'de Temmuz 2010'da kabul edilen CISADA, terörizmi desteklediği ve nükleer programının barışçıl amaçlı olmadığı gerekçesiyle İran'a yaptırım uygulamayı amaçlıyor. ABD bu yasayla İran ile finansal ve ticari ilişki içindeki ülkelere baskı yaparak, bu ilişkilerini kesmesini istiyor.
Geçen hafta İstanbul ve Ankara'da hükümet ve bankacılık sektörü temsilcileriyle temaslarda bulunan Cohen, görüşmelerin odak noktasını, uluslararası toplumun taleplerini yerine getirmeyi reddeden İran'a yönelik küresel yaptırımlar konusunun oluşturduğunu belirtmişti.

Türkiye'den hiçbir bankanın, ABD'nin, İran'ın silahlanma faaliyetlerine ve terörizme desteğe bulaştığını belirlediği hiçbir bankayla finansal işlem yapmaması gerektiğini, bu finansal kuruluşların uluslararası toplumla bağlarının tamamen kesilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Cohen, Türkiye'de şubeleri bulunan ''İranlı Bank Mellat'ın'' da bunlardan biri olduğuna işaret etmişti.

Cohen, Türkiye'de yaptığı görüşmelerde, ABD, AB, Japonya ve Güney Kore'nin silahlanmaya destek verdiğini belirttiği ''Bank Mellat'ın'', Türkiye'deki şubeleri de dahil olmak üzere tamamen izole edilmesinin önemine değindiğini söylemişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler