Aç olan siz değilsiniz
Her zaman acıktığımız için yemek yemiyoruz. Bazı durumlarda stresi azaltmak, üzüntü, yalnızlık gibi duygularla başa çıkmak ya da kendimizi ödüllendirmek için yemek yiyoruz ve yedikten sonra kendimizi suçlu hissediyor, pişman oluyoruz.
BAŞA ÇIKABİLİRİZ Her pazartesi diyete başlayıp haftanın sonunu göremeden kendinizi tatlı yerken buluyorsanız ya da geceleri uyanıyor ve buzdolabına yöneliyorsanız duygusal açlık çekiyor olabilirsiniz. Tok olduğunuz halde yediğiniz her yemek aslında duygusal açlığınızı bastırmak için yaptığınız bir davranıştır ve kilo artışına sebep olabilir. Duygularınızla başa çıkmanın daha sağlıklı yollarını bulabilir, kilonuzun kontrolünü yeniden sağlayabilir ve duygusal yemeyi durdurabilirsiniz. Öncelikli olarak normal açlık ve duygusal açlığın ayrımını iyi yapmalısınız.
- Duygusal açlık aniden ortaya çıkar ve yemek yedikten hemen sonra memnuniyet hissi oluşur, fiziksel açlık daha yavaş ilerler.
- Duygusal açlıkta spesifik besinlere karşı yeme isteğiniz artar. Tatlı ya da abur cuburları yemek o an sizin için önemli bir ihtiyaç gibi gelir. Fiziksel olarak aç olduğunuzda ise, sebze gibi sağlıklı şeyler de dahil olmak üzere neredeyse her besini aynı derecede yeme isteği duyarsınız.
Mİde dolunca bitmeli
- Kendinizi tok hissetmenize rağmen yemeye devam ediyorsanız duygusal açlık çekiyorsunuzdur. Fiziksel açlıkta mide dolunca yemek yeme işlemi de biter.
- Duygusal açlık çoğu zaman pişmanlık, suçluluk veya utanma gibi hislere yol açar. Fiziksel açlığı gidermek için yemek yediğinizde, suçlu ya da pişmanlık hissetme ihtimaliniz yoktur.
Ne yapmalı
- Tatlı ya da herhangi bir şeyler yeme isteği geldiğinde öncelikli olarak kendinize zaman tanıyın, 10 dakika beklemeyi deneyin ve başka şeylere yönelin. 10 dakika sonunda yeme isteğiniz geçebilir. u Vücudumuzdaki mutluluk hormonu dediğimiz serotonin depolarının boşalması bizleri ekstra üzgün veya stresli yapabilir. Bu depoların boşalması durumunda ise protein ihtiyacımız artar. Öğünlerinizde az yağlı peynir, yoğurt, yumurta gibi sağlıklı protein kaynaklarına yer vermeye çalışın.
- Tok olduğunuz halde bir şeyler yemek istiyorsanız çevrenizdekilerin desteğini isteyin. Size ikram yapmamalarını ve ısrarcı davranmamalarını rica edin. Eşiniz ya da çocuğunuza bir süre börek, tatlı yapmayacağınızı anlatın ve onların da desteğini alın.
- Kendinizi tutamadınız ve aşırı yemek yediniz, bu durumda motivasyonunuzu kesinlikle düşürmeyin ve sağlıklı beslenmeye kaldığınız yerden devam edin. Unutmayın yeniden başlamak için pazartesi gününü beklemenize gerek yok.
- Yediklerinizi not almayı deneyin. Not almak ihtiyacınızın dışında yediklerinizi daha net görmenizi ve kontrollü olmanızı sağlayacaktır.
- Kendinizi gergin hissettiğinizde papatya, melisa gibi rahatlatıcı bitki çaylarından destek almayı deneyin.
- D vitamini seviyenizi kontrol ettirin. D vitamini eksikliklerinde depresyon görülebilmektedir.
- Kendinizi iyi hissettiren aktiviteler yapın. Yoga, pilates, doğa yürüyüşü gibi gevşeme hareketleri içeren aktiviteler stresinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!