Açılım Alevilere güven vermiyor

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin (AKAM) yaptığı araştırmaya göre, Alevilerin yüzde 89'u AKP'nin 'Alevi açılımının' samimi olmadığını düşünüyor.

Açılım Alevilere güven vermiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.01.2010 - 10:32

Alevi yurttaşların yüzde 56.7si Cemevlerinin ibadethane sayılması istemine öncelik verirken yüzde 24.6Diyanet İşleri Bakanlığının Kaldırılması”, yüzde 16.5i Zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevi inancının müfredata alınmasını istiyor.

AKAMın 6-8 Ocakta, Adana, İstanbul, İzmir, Ankara, Sıvas, Tokat, Çorum, Malatya, Erzincan ve Tuncelide Alevi olduğunu ifade eden 1860 kişi ile yüz yüze görüşerek yaptığı Aleviler Nasıl Yaşıyor Ne İstiyor Araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırmada, Sizce Alevilere Karşı Fiili Ayrımcılık Yapılıyor musorusu yöneltilen Alevilerin yüzde 33.9uevet sürekli”, yüzde 36.4ü evet bazenyanıtını verirken yüzde 29.7si ayrımcılık yapıldığını düşünmediğini söyledi. Alevilere karşı ayrımcılık politikasının AKP döneminde de sürdüğünü ifade eden Alevilerin oranı ise yüzde 81 iken, Alevi Açılımında AKPnin samimi olmadığınısöyleyenlerin oranı yüzde 89.

 

Komşum ayrımcılık yapmıyor

Sünni komşularından ayrımcılık görmediğini ifade eden Alevilerin oranı yüzde 90.5i buluyor. Sünni komşularının bazenayrımcılık yaptığını söyleyen Alevilerin oranı ise yüzde 7.9. Araştırmada Alevilere açılımdan ne bekledikleri de soruldu. Bu soruya katılımcıların yüzde 56.7si Cemevlerinin ibadethane sayılması”, yüzde 24.6Diyanet İşleri Bakanlığının Kaldırılması”, yüzde 16.5i Zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevi inancının müfredata alınmasıyanıtını verdi.

Alevilikle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisine katılıyorsunuzsorusu yöneltilen katılımcılar, yüzde 57.8 oranında Alevilik İslam dininin bir mezhebidirdedi. Katılımcıların yüzde 35.3ü Alevilik İslam dininin Anadolu kültürü ile yoğrulmuş halidir”, yüzde 3.1i Alevilik kültürel bir olgudur, dini inanç değildiryüzde 2.4ü ise Alevilik İslamdan farklı bir dindir”, yüzde 1.4ü ise Alevilik bir tarikattır ifadelerine katıldığını söyledi. Alevilik derneklerinin, oy kullanma tercihlerini ne derece etkilediği de sorulan katılımcıların yüzde 86.5i Hiç etkilemiyor dedi. Kısmen etkiliyordiyenler yüzde 9.4, çok etkiliyordiyenler ise yüzde 4.1 oranını oluşturdu.

 

Aleviler CHP’ye yakın

Alevilere kendilerini hangi siyasi partiye yakın hissettiği sorulduğundaysa bunun yanıtı büyük oranda CHP oldu. CHPye yakın olduğunu söyleyenlerin oranı 81.3 iken AKP’ye yakın hissediyorum diyenlerse ankete yansımayacak kadar küçük kaldığı için yüzde 0.6lık diğer bölümünün içine alındı. Alevilerin yüzde 7.1i kendilerini Demokrat Partiye (DP), yüzde 5.6sı DSPye, yüzde 3.3ü MHPye, yüzde 2.1i ise Barış ve Demokrasi Partisine (BDP) yakın olduğunu söyledi. “‘CHP Alevileri temsil etmiyor, yeni bir partiye ihtiyaç var”’ cümlesine katılıyor musunuz sorusu yöneltilen Alevilerin yüzde 80.9u bu soruya Hayır katılmıyorumderken yüzde 19.1i yeni bir parti kurulmasını istedi. Oturdukları çevrede cemevi olup olmadığı sorulan katılımcıların yüzde 62.1i olmadığını söyledi. Hangi sıklıkla cemevine gittikleri sorulan katılımcıların yüzde 45.3ü aralıklarla gittiğini söylerken, yüzde 23.1i çok seyrek gittiğini, yüzde 18.9u düzenli olarak gittiğini, yüzde 12.7si ise hiç gitmediğini belirtti. Araştırmaya katılan erkeklere sorulan Ne sıklıkla namaz kılıyorsunuzsorusuna ise yüzde 76.8 oranında hiç kılmıyorum”, yüzde 2.1 oranında vakit namazlarını kılıyorumyanıtı geldi.

 

AKP döneminde de sürüyor

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi’nin “Aleviler Nasıl Yaşıyor Ne İstiyor” başlıklı araştırmasının sonuçları açıklandı. “Alevilere Karşı Fiili Ayrımcılık Yapılıyor mu” sorusuna Alevilerin yüzde 33.9’u “sürekli”, yüzde 36.4’ü “bazen” yanıtını verdi. Ayrımcılık politikasının AKP döneminde de sürdüğünü belirten Alevilerin oranı ise yüzde 81’e ulaşıyor.

Din dersi zorunlu olmasın Alevilerin yüzde 90.5’i Sünni komşularından ayrımcılık görmediğini ifade etti. Açılımdan beklentilerini sıralayan Alevilerin yüzde 56.7’si “Cemevlerinin ibadethane sayılmasını”, yüzde 24.6’sı “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılmasını”, yüzde 16.5’i “Zorunlu din derslerinin kaldırılmasını” istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler