'Açılım' var randevu yok

6 yıldır görmezden geldiği Alevilerin taleplerini yaklaşan yerel seçimler öncesinde anımsayan hükümet, sözde “Alevi açılımını” Alevi örgütleriyle paylaşmaktan kaçınıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendileriyle görüşme talebinde bulunan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) temsilcilerine randevu vermedi. TBMM Başkanı Köksal Toptan ise örgüt temsilcileriyle 28 Kasım’da görüşecek.

Yayınlanma: 25.11.2008 - 08:47
Abone Ol google-news

Hükümetin Alevi açılımına ilişkin Alevilerin yaklaşımları da netleşmeye başladı. Bu çerçevede Alevi Bektaşi Federasyonu yönetim kurulu, önceki gün yaptığı toplantıda açılımda yer alan başlıkları masaya yatırdı.

 

‘Maaş istemiyoruz’

Açılımda yer alan Alevi dedelerine maaş bağlanması konusunda yapılan tartışmaların ardından, hükümetten bu konuda herhangi bir adım atılmamasının istenmesi kararlaştırıldı. Dedelere maaş istemiyoruz. Para işinin elimizde yangın çıkartacağına inanıyoruzdiyen ABF Genel Başkanı Ali Balkız, Alevi dedelerinin tarih boyunca devletten hiç para almadığını söyleyerek şöyle konuştu:

Alevi dedeleri, Devlet gölge etmesin yeter diye düşünür. Dededen memur olmaz. Halihazırda zaten cemevlerimiz, ihtiyacı olan dedelere hakullah kabilinde güçlerince ödeme yapabiliyorlar. Ama bu vergi ve hizmet eşitsizliğinin, adaletsizliğinin düzeltilmesi anlamında kurullarımıza, cemevlerimize harcamak üzere genel bütçeden bir pay ayrılmasını, ödenek ayrılmasını daha doğru buluyoruz.

Federasyon, hükümet kanadından gelen Madımak’la ilgili Müze değil, kütüphane yapalımönerisine de karşı çıkma kararı aldı. Hükümetle önümüzdeki günlerde görüşebileceklerini ümit ettiklerini söyleyen Balkız, Olumlu sonuçlar alabileceğimize dair ümidimizi korumak istiyoruzdedi.

 

‘Herkes katkı yapmalı’

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise konu ile ilgili sorulara Bu noktada iyi niyetliyiz. Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu arkadaşımız bu konunun koordinatörü olarak çaba ve çalışmanın gayreti içerisinde. Bu tip konular Mecliste bir aritmetik çoğunluk meselesi değildir. Herkesin yapabileceği olumlu, pozitif değerlendirmelerin, katkıların olduğuna ve olacağına inanıyoruzyanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler