Adana'da başkanlık seçimi 7 Nisan'da

İçişleri Bakanlığı'nca hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevden alınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın yerine oturacak başkan vekilini belirlemek için yapılacak seçim 7 Nisan'a ertelendi.

Yayınlanma: 01.04.2010 - 10:27
Abone Ol google-news

Hürriyet'in haberine göre, Adana Büyükşehir Belediye Meclisi, İçişleri Bakanlığı'nca hakkında açılan soruşturmalar nedeniyle açığa alınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın yerine başkan vekilini seçmek üzere olağanüstü toplandı, partiler adaylarını açıkladı, ancak bir ilçe belediye başkanının adaylığının yasal olup olmadığı konusunda bakanlık görüşüne başvurulmak üzere seçim 7 Nisan'a ertelendi. Meclis'e başkanlık eden Mustafa Tuncel, Büyükşehir ve tüm metropol ilçe belediye başkanlarının istifa ederek, Adana'da seçimlerin yenilenmesini istedi.

 

Partiler adaylarını açıkladı

34 üyeli meclis, 21 yıldır aynı koltukta oturan Aytaç Durak'ın yerine vekalet ismi belirlemek üzere Valiliğin çağrısı ile toplandı. AKP Merkez Yüreğir İlçe Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, CHP Halil Tüm, MHP Fethi Coşkuntuncel'i aday gösterdi.  AKP'li 13, CHP'li 10, MHP'li 9 ve bağımsız 2 üye bulunan meclis toplantısının açılışında konuşan, iddiaları ile Durak'ın 28 Mart'ta açığa alınmasını sağlayıp yasa gereği başkanlığa da vekalet eden Birinci Meclis Başkan Vekili Mustafa Tuncel, "Gerçekten tarihi gün sayılabilecek önemli günlerden bir tanesi. Herhalde şimdiye kadar Adana'dan böyle bir seçim yapılmadı. Bu ilk olacak. Ümit ederim ki bir daha da böyle bir seçim yapılmasın" diye konuştu.

 

'Karpuz seçer gibi seçilmez'

Kendisine seçimin bir günde bitmesi konusunda önerge verildiğini bildiren Tuncel, Aytaç Durak'ın açığa alınmasıyla ilgili sürecin belli olmadığını ifade ederek, "Ucu açık bir dönemde görev yapacak arkadaşımızın 3'te 2 çoğunlukla seçilmesini gönlüm arzu eder. Vilayete ilçe belediye başkanlarının aday olup olamayacağı konusunda görüş sorduk. Açık ve net olarak bir talimat olmadığını gördük. En azından İçişleri Bakanlığı'na yazacağımız resmi yazıyla bu konuya açıklık getirmemiz lazım. 2'ncisi böyle bir seçimin oldu bittiye getirilmesine ben asla müsaade etmem.  Onların hazırlık dönemi geçirmeleri lazım. Pazarda karpuz seçer gibi belediye başkan vekili seçilmez. Dolayısıyla ben bu önergeyi de oya sunmuyorum" dedi. Tuncel, ardından, her parti adına konuşma yapmak üzere birer meclis üyesine söz verdi.

 

Toplu istifa çağrısı


CHP adına söz alan merkez Çukurova İlçe Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, Tuncel'i seçimin oldu bittiye getirilmemesi konusundaki tutumu nedeniyle tebrik etti. Katıldığı bir televizyon programında, seçim için meclis üyelerini toplu üyelerine istifaya çağıran Arıkan, Genel Başkan Deniz Baykal'ın da oluruyla konuştuğunu belirterek, "Adana son bir yıldır da maalesef seçim şaibeleri ile tartışılıyor. Belediye Başkan Vekili'nin ilçe ve alt kademe belediye başkanlarından seçilemeyeceği çok açık seçik yazılı. AKP'li bir belediye başkanı arkadaşımız 'adayım' diyor.  Bunun hukuki sonucu ve sorumluluğu ne olacak. Mahkemeye gidecek, Adana yine tartışılacak. Niye Adanamızı bu kadar tartıştırıyoruz. Gelin hep beraber istifa edelim. 2-3 ay içinde de bu seçimi yenileyelim. Gelin güzel Adanamızı tartışılmaktan kurtaralım."

 

Kanun tartışması

MHP'li Meclis üyesi Zihni Aldırmaz da, 5216 sayılı Büyükşehir Kanunu'nun 17'nci maddesinde kesin hüküm bulunduğunu bildirerek, "Kesinlikle ilçe belediye başkanları başkan vekili olamazlar. Aday olsalar dahi önceden ilçe başkanlığından istifa etmeleri lazım. Zaten doğal olarak da meclis üyelikleri ortadan kalkar. Aday olurlarsa bu adaylığın kabul edilmemesi gerekir. 17'nci maddenin aynen uygulanmasını teklif ediyoruz. Günlerce uzaması sıkıntı getirebilir. Bunun da meclis üyesi arkadaşlarımızın dikkate alması gerekir" dedi.

 AKP Meclis üyesi Hıdır Bahçe de, ilçe belediye başkanlarının aday olup olmayacağı konusunda valilik görüşünün de bulunduğunu belirterek,  "5393 sayılı kanun genel kanundur 5216 sayılı kanun ise özel kanundur. 5393 sayılı kanunda böyle bir kesin hüküm yok. 5216'da bahsedilen konu ise başkan görevde iken tatile, göreve filan giderse ilçe belediye başkanları vekil olamıyorlar. İstifa edelim seçime gidelim önerisi de medyatik ve basına yöneliktir. Samimi iseler gelirler partilerle otururlar ve bunun gereği yapılır. Biz bundan kaçmayız" diye konuştu.

 
Toplantı 7 Nisan'a ertelendi

İlçe belediye başkanlarının seçilip seçilemeyecekleri konusunda tartışmalar üzerine Mustafa Tuncel, İçişleri Bakanlığı'na bu konuda yazı yazılıp, cevabının alınması için toplantıyı 7 Nisan'a erteledi.

 

CHP ile MHP arasında centilmenlik anlaşması

Başkan Vekilliği seçiminde CHP ile MHP arasında bir centilmenlik anlaşması yapıldığı, son turdan önce en çok oy alan adayın desteklenmesinin kararlaştığı belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler