AKP anayasada ilk ‘tavizi’ verdi
AKP yönetimi, yoğun itirazlar üzerine ‘yedek milletvekilliği’ konusunu değerlendiriyor.
AKP yönetimi, milletvekillerinden ‘yedek milletvekilliği’ konusunda yoğun eleştiri ve itirazlar gelmesi üzerine formül arayışına girdi. Yedek milletvekilliğinin uygulandığı ülkelerdeki sistemle ilgili ayrıntılı inceleme yapılırken, sistemin adının değiştirilmesi ya da il yedek listesi yerine ülke geneli için bir yedek milletvekili listesini öngören bir düzenleme üzerinde duruluyor. Değişiklik yapılmasına karar verilmesi durumunda MHP ile yeniden uzlaşma aranacak.
Başbakan Binali Yıldırım’ın anayasa önerisi konusunda milletvekilleriyle yaptığı toplantıda, çok sayıda milletvekili ‘yedek milletvekilliği’ düzenlemesini eleştirmiş, öneri metninden çıkarılması gerektiğini dile getirmişti. Başbakan Yıldırım başkanlığında önceki gün toplanan MKYK’da da benzer eleştirilerin geldiği öğrenildi.
Başbakan Yıldırım’ın konuyla ilgili olarak çalışma yapılması talimatını verdiği hukukçu kurmaylar, nasıl bir bir değişiklik yapılabileceği konusunda formül arıyor. Adalet Bakanlığı, konuyla ilgili olarak yedek milletvekilliği sisteminin uygulandığı ülkelerdeki işleyişle ilgili olarak ayrıntılı bir çalışma yapıyor. Yapılan ilk değerlendirmelerde, ‘yedek’ ifadesinin hem anayasada yeni bir statü getirmesi hem de rencide edici bir ifade olduğu eleştirileri doğrultusunda öneride geçen “yedek milletvekilliği” ifadesinin yerine başka bir ifadenin getirilebileceği, uygulamanın adının değiştirilebileceği kaydediliyor. Ancak ifade ya da isim değişikliğinin sorunu çözmeyeceği, sistemle ilgili sıkıntıları gidermeyeceği değerlendirmesi yapılıyor.
Üzerinde durulan diğer bir formül ise, milletvekillerinin seçim bölgelerinde yedek milletvekilleriyle sıkıntı yaşamaması için partilerin ‘iller için yedek vekil listesi’ yerine belli bir sayıda ‘ülke geneli yedek milletvekili listesi” oluşturulması. Ancak bu formülün de herhangi bir ilde boşalma olması durumunda yerine gelecek yedek milletvekilin o ille ilgisinin olmaması nedeniyle sıkıntı yaratacağı değerlendirmesi yapılıyor. Öneride, yedek milletveklliği tanımında yer alan ‘ölümü halinde” ifadesinin de çıkarabileceği kaydediliyor. Bu ifadenin yerine boşalmayı anlatacak daha genel bir ifade getirilebileceği ifade ediliyor.
AKP, bu konuda bir değişiklik yapılmasına karar verilmesi durumunda MHP ile uzlaşma arayacak. MHP kaynakları, AKP’den şu ana kadar kendilerine değişiklik yapılması konusunda bir öneri gelmediğini belirtti.
‘Madde ya düşerse’ kaygısı
AKP içinde, yedek milletvekilliğiyle ilgili maddenin TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamada düşmesi durumunda anayasa önerisinin tümünün Meclis’ten geçmesinin riske girebileceği endişesi de dile getiriliyor. Parti kulislerinde, “Eğer anayasa önerisinin bir maddesi paketten düşerse MHP, uzlaşmayı bozabilir ve anayasa önerisinin diğer maddelerinde ve tümünün oylamasında desteğini çekebilir” değerlendirmesi yapılıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!