AKP ve BDP denetleme istemiyor

AKP ve BDP'nin hedefinde anayasanın başlangıç maddeleri ve Anayasa Mahkemesi var. AKP'li üye İyimaya tutumlarını, "Zaten Anayasa Mahkemesi, millet iradesi fikrine terstir" sözleriyle savundu.

AKP ve BDP denetleme istemiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.03.2013 - 08:20

AKP hükümetiyle, Abdullah Öcalan arasında MİT aracılığıyla sürdürülen İmralı müzakereleri, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda AKP ve BDP “işbirliğine” de yansıdı. AKP ve BDP, anayasanın ilk 3 maddesinin değiştirilmesini isterken, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) anayasa değişikliklerini denetlemesine “yargıçların milletin temsilcilerinin kararlarını denetlemesi milli iradeye uygun değil” gerekçesiyle karşı çıkması dikkat çekti.

Yeni anayasanın “yargı” bölümünün görüşmelerini sürdüren TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş, yetki ve görevlerine ilişkin maddeler AKP ve BDP’nin, geçmiş yıllardaki parti kapatma kararlarını gerekçe göstererek, AYM’nin yetkilerini “tırpanlama” girişimi nedeniyle uzlaşma sağlanamadı. Komisyonu kilitleyen ise AKP ve BDP’nin AYM’nin anayasa değişikliklerinin “şekil ve esas bakımından hiçbir şekilde denetleyemeyeceği”ne ilişkin önerisi oldu. AKP’li komisyon üyesi Ahmet İyimaya, AKP’nin AYM üyelerinin tümünün Meclis tarafından seçilmesinin yargı bağımsızlığı açısından sıkıntı yaratacağına dikkat çeken CHP’lilere, “Zaten Anayasa Mahkemesi, millet iradesi fikrine terstir” karşılığını verdi.

Bunun üzerine CHP’li Komisyon Üyesi Süheyl Batum, Meclis çoğunluğunun “monarşi” ya da “padişahlık” sistemine geçiş kararı alması karşısındaki güvencenin ne olacağı sorusunu gündeme getirerek, “AYM, Meclis çoğunluğunu denetlemek için kurulmuştur. Hitler, Mussolini seçimle işbaşına gelince, millet iradesinin asla yanlış yapmayacağı düşüncesi de terk edilmiştir” sözleriyle tepki gösterdi.

 

‘4. maddeyi verin yeter!’

CHP’li Batum’un AKP ve BDP’den gelen “ilk 3 madde ile ilgili” değişiklik planını anımsatması üzerine İyimaya, kendilerinin ilk 3 maddede değil, “ilk 3 maddenin değiştirilmesinin dahi teklif edilemeyeceğini” öngören 4. maddesinin değiştirilmesini istediklerini ifade etti.

Öte yandan, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, yeni anayasa için komisyona verdikleri sürenin 31 Mart’ta dolduğunu belirterek, “Sonrasında eğer onlar samimi şekilde çok kısa bir zamanda bitirecekleri şeklinde beyan vermedikleri takdirde biz anayasa değişiklik teklifimizi veririz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon