AKP'de ilk adım anayasa
PKK'nin çekileceğini açıklamasıyla hükümet çözümün siyasi adımları için hazırlıkları hızlandırdı.
PKK’nin Kandil’deki bir numarası Murat Karayılan’ın çekileceklerini açıklamasıyla gözlerin çevrildiği AKP’de, “çözümün siyasi adımları” için hazırlıklar hız kazandı.
Karayılan’ın, çözüm sürecinin ikinci aşaması olarak tanımladığı çekilme ve beraberinde siyasal adımların atılacağı açıklamasına paralel olarak hükümet kanadında da çalışmalar yoğunlaştı. Edinilen bilgiler, AKP’deki hazırlıkların siyasi adımların 8 Mayıs’ta başlayacak çekilmeyle eşzamanlı olarak yürüyeceğini gösteriyor. Karayılan açıklamasında, çekilmeyle birlikte yeni anayasa sürecinin de tamamlanması gerektiğinin altını çizmişti. AKP’deki yol haritasına göre de çözüm sürecinin doğrudan siyasi nitelikli ilk adımı yeni anayasa konusu olacak. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasa için TBMM Uzlaşma Komisyonu’na tanıdığı sürenin ikinci uzatması da mayıs ayının ilk haftasında sona eriyor.
Anayasa planı
Sürede sona yaklaşılmasıyla birlikte AKP kurmayları arasında, 4 partili komisyonun sona ermesinden itibaren, yeni anayasa sürecinin nasıl yürütüleceğine ilişkin seçenekler üzerinde çalışmalar yoğunlaştırıldı. Erdoğan’ın açıkladığı “A, B, C planları” çerçevesinde diğer partilerle üçlü ve ikili olarak yeni anayasanın nasıl yapılacağı konusunda AKP’nin Meclis’te siyasi partilerle görüşmeleri başlayacak.
AKP’de MHP’nin kesinlikle kapılarını kapattığı, CHP ile birlikte ikili ya da BDP’nin de içinde olacağı üçlü birliktelik şansının zorlanacağı, ancak bunun gerçekleşme olasılığının da düşük olduğu belirtiliyor. Bu değerlendirme çerçevesinde AKP’de, koşulların yeni anayasada AKP-BDP işbirliğine doğru gittiği görüşü öne çıkıyor.
BDP ile anayasa yapılması AKP için iki partinin sayısının 367’yi bulmaması nedeniyle Meclis’te 330’u bulup zorunlu olarak referanduma gitmek anlamına geliyor. AKP yönetimi, BDP ile yapılacağı için “Çözüm süreci anayasası” olarak adlandırılacak olması ve referandum kampanyasının da “Çözüm sürecinin oylanmasına dönüştürüleceği” yeni anayasanın içeriği konusunda farklı formülleri tartışıyor. AKP’de, anayasanın BDP ile yapılması halinde, başkanlık sistemi olmasa da “Partili Cumhurbaşkanı” modeline geçilmesi görüşü öne çıkıyor.
BDP ile pratik
AKP’nin “Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi” adıyla kurduğu Meclis araştırma komisyonu da yine çekilmeyle eşzamanlı olarak çalışmasına başlayacak. Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in CHP ve MHP’ye de yeniden üye vermeleri için yazı göndermelerinin ardından bir süre daha beklenecek. Üye vermemeleri halinde komisyon AKP’nin 10 ve BDP’nin 1 üyesiyle çekilmenin olacağı hafta çalışmalarına başlayacak. Komisyonda da AKP ile BDP’nin bulunması, “AKP ile BDP çözüm komisyonunda yeni anayasanın pratiğini yapacaklar” şeklinde değerlendiriliyor. Komisyonun çalışmaya başlamasıyla AKP’deki hazırlıklar da koordine edilerek çözüm süreci için yasalarda ve idari mevzuatta yapılacak değişiklikler de bir takvime bağlı olarak hayata geçirilecek.
Bir takvime bağlı olarak Siyasi Partiler Yasası, Terörle Mücadele Yasası, çekilen PKK’lilerin geri dönüp siyaset yapabilmelerinin yolunu açacak topluma kazandırma yasası düzenlemeleri yapılacak. Koruculuğun kaldırılması ya da başka bir dönüşüme uğratılması üzerinde de planlamalar yürütülüyor.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği