AKP'de ince hesaplar

Referandumda evet sonucu çıkmasıyla istediği sonucu elde eden AKP'de, yüzde 58'lik oran içinde partinin gerçek oy oranının bulunmasına ilişkin ince hesaplar yapılmaya başlandı. Parti yöneticileri ve bakanlar arasında illerinde 'hayır' çıkarak kaybeden isimler de parti içinde tartışılıyor.

Yayınlanma: 13.09.2010 - 08:26
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da bulunması nedeniyle AKP Genel Merkezi, ‘evet’ sonucuna karşın sessiz sakin bir gece yaşadı. Genel başkan yardımcılarının yanı sıra Ankara’da bulunan bakanlar Cemil Çiçek, Ertuğrul Günay, Zafer Çağlayan, Nimet Çubukçu, Ali Babacan genel merkeze gelerek bir süre sonuçları takip etti. Parti medyanın akınına uğradı. Ancak medyanın çizdiği kalabalık görüntüye karşın çok az sayıda yurttaşın ilerleyen saatlerde bahçeye konulan büyük ekranlardan sonuçları takip ettiği gözlendi.

Bakan Günay partiden ayrılırken karara saygılı olacaklarını baştan söylediklerini belirterek aynı noktada olduklarını vurguladı ve “Türkiye demokratikleşme konusunda bir adım attı. Ümit ediyorum bundan sonrası daha güzel olur” dedi. Günay sonucun sürpriz olmadığını söyledi.
 

Yüzde 58’in sahibi kim?

Partide referandumda çıkan sonuçlar üzerine ilk değerlendirmeler de yapılmaya başlandı. Öncelikle yüzde 58 oranındaki evet oylarının dağılımları üzerinde çalışma yürütülüyor. Edinilen bilgilere göre partide yüzde 58 içinde yüzde 5’in SP’ye, yüzde 2’nin BBP’ye yüzde 1’in de partisiz sağ ve sol bağımsızlara ait olabileceğinin altı çizildi. Kalan yüzde 50 içinde yüzde 5-6 oranında MHP oyu olabileceği belirtildi. Bu tablo içinde partinin oy oranını yerel seçimlere göre arttırarak yüzde 45’i zorladığı analizleri yapıldı. Parti çevrelerinde AKP’nin yüzde 45’ler içindeki oy oranında referandum sürecine çok aktif biçimde katılan Fethullah Gülen cemaatinin de belli bir oran olarak dikkate alınması gerektiği ifade ediliyor.
 

Kaybedenler de var

Sonuçlar AKP’nin önde gelen isimlerinin seçim bölgelerindeki performansları açısından da ele alınıyor. ‘Hayır’ çıkan 18 ilden önde gelen parti yöneticilerinin seçim bölgeleri olmasına vurgu yapılıyor. Bu 5 ilden kabul edilen paketteki HSYK ve Anayasa Mahkemesi maddeleri nedeniyle parti içinde “referandumun sahibi bakan” olarak da nitelenen Adalet Bakanı Sadullah Ergin Hatay’da, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf Denizli’de, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın İzmir’de hayır çıkması nedeniyle kaybeden bakanlar oldu. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin Antalya’da, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve eski parti yöneticisi Dengir Mir Mehmet Fırat Adana’da kaybetti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da memleketi Manisa’da son yerel seçimlerde belediyeyi MHP’ye kaptırdıktan sonra bu kez de ‘hayır’ sonucuyla ikinci kaybını yaşadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler