Alevileri oyalıyorlar
Davutoğlu, ötekileştirmeden yakınan Alevilere başbakan olarak sorunlara sahip çıkma sözü verdi.
Alevi örgütü temsilcileri ile önceki akşam Başbakanlık Konutu’nda bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun AİHM’nin kararı için “İçerde de taraf bulması önemli. Sorunu Türkiye içinde çözmemiz gerekiyor” değerlendirmesi yaptığı öğrenildi. Alevilerden oy beklentisi içinde olmadığını belirten Davutoğlu’nun, ülkenin Başbakanı olarak Alevi sorununu çözümü için çaba göstermek zorunda olduğunu söylediği belirtildi. Davutoğlu, 30’a yakın Alevi temsilcisi ile önceki gün Başbakanlık Konutu’nda akşam yemeği yedi. Görüşmenin AİHM’nin cemevlerine ilişkin kararının hemen arkasından gerçekleşmesine karşın daha önceden kararlaştırıldığı ancak basına bildirilmediği belirtildi. Yemek sırasında Alevi temsilcileri, “zorunlu din dersleri uygulaması, Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi olması, kamuda işe alımlarda ve görevde yükselmede ayrımcılığa son verilmesi, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması” taleplerini bir kez daha gündeme getirdi.
Göreve gelir gelmez Alevilerin sorunlarının çözümü konusunda çalışma başlattığını anımsatan Davutoğlu ise, “Ben sizden oy istemiyorum, istesem de sizden bana oy gelmeyeceğini gayet iyi biliyorum. Bu yönde bir beklentim yok. Ben bu ülkenin başbakanı diye konuştu. Her siyasi partinin sadece kendi mahallesinin sakinlerine konuştuğunu vurgulayan Davutoğlu, öteki mahallelerin sakinlerine de hitap etmek ve sorunlarını, beklentilerini öğrenmek zorunda olduklarını kaydetti. Toplantıya katılan Alevilerin, AKP döneminde özellikle kamusal alanda Alevilere yönelik tasfiye ve ötekileştirme politikalarından yakınması üzerine, “Eşit vatandaşlık hakkını ihlal eden ne varsa getirin bize takipçisi olalım” diyen Başbakan Davutoğlu, kendisinin de Yörük Türkmeni bir aileden geldiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Alevilere yönelik verdiği davetli profilden hayli farklı isimlerin çağrıldığı toplantıda, Aleviler başta zorunlu din dersleri ve cemevlerinin hukuki sorunu olmak üzere pek çok konuda sorunlarını dile getirdiler. AİHM’nin cemevleri konusunda verdiği kararı anımsatan Mustafa Timisi ile Yolcu Bilgiç, “Keşke AİHM kararına gerek olmaksızın siz bu adımı atsaydınız” dileği üzerine ise Davutoğlu, “AİHM kararını böyle değerlendirmeyin. Bu toplantının da AİHM’in aldığı kararın sonucu olmadığını en iyi siz biliyorsunuz. Zira biz bu toplantının davetini size çok önceden bildirmiştik. Ayrıca AİHM kararı çıktı devlet bunu uygulamak zorunda gibi bir yaklaşım da pek doğru değil. Bir devlet o kararı uygulamak istemezse çeşitli oyalama taktiklerini devreye sokabilir. Alevi sorunu bir toplantıda oldu bittiye getirilecek bir konu değildir. Öncelikle yanlış algıları değiştirmek için çalışmalıyız” dedi.
Yemeğe davetli olan Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı Karaağaç Dergâhı Başkanı Hüsniye Takmaz, görüşmede Davutoğlu’nun AİHM kararına ilişkin, “AİHM kararının içeride de taraf bulması önemli. Sorunu Türkiye içinde çözmemiz gerekiyor” yorumu yaptığını, cemevlerinin ibadethane sayılmasına ilişkin olarak da “Bu yüzyılda böyle bir sorun olmaması gerekir” dediğini belirtti. Davutoğlu, “Sünni İslam zorunlu din dersi dayatması” sorununun dile getirilmesi üzerine ise, dinlerini öğrensin. Herkes dinini öğrensin, şu an buna yönelik bir çalışma yapılıyor” karşılığını verdiği öğrenildi.
Takmaz, üzerinde en çok durulan konulardan birinin de Alevilerin üst makamlarda yer almaması olduğunu söyledi. “Valiyi, kaymakamı geçtik, okul müdür yardımcısı dahi yok” diyen Takmaz, Davutoğlu’nun “Öyle bir şey olabilir mi, mümkünatı yok. Bu kadar da olmamalı” yanıtını verdiğini kaydetti. Takmaz, Davutoğlu’nun sabırla herkesi dinlediğini belirterek, “Samimi görünüyordu. Alevi literatüre göre bir dil kullanmaya çalıştı. Alevi geleneğine yakın olmasa da uzak da olmadığını belli etti” dedi.
‘Hakareti bana getirin’
Takmaz’ın verdiği bilgiye göre Davutoğlu, “Alevilere yönelik nerede hakaret, ayrımcılık varsa, ne yaşanmışsa tespitini yapın, bana getirin. Kitaplarda, ansiklopedilerde bir hakaret varsa, derhal tesipitini yapın, bunları çakaralım. Bunların ortadan kaldırılması için canı gönülden çalışacağım” dedi. Yemekte sanatçı da olan Tahtacı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yolcu çalıp söyledi. Toplantıya CHP’li eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, sanatçı Ganip Pekşen ve Karacaahmet Dernek Başkanı Muharrem Ercan davetli olduğu halde mazeret bildirip katılmadılar.
Toplantıya katılanlar ise şöyle: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Alevi Çalıştaylarının moderatörü Dr. Necdut Subaşı, Başbakanlık Danışmanları Etem Ete, Etyen Mahçupyan, Prof.Dr. Ahmet Taşgın, Prof. Dr. Alemdar Yalçın, Yrd.Doç.Der. Ali Yaman, Prof. Dr. Hasan Onat, Prof.Dr. Rıza Yıldırım, AKP’li Mihrimah Belma Satır ve İbrahim Yiğit, Prof.Dr. Belkıs Menemencioğlu, Alevi Birlikleri Federasyonu eski Başkanı Selahattin Özel, Alevi Vakıfları Federasyonu Cemevi Başkanı Veli Gülsoy, Süleyman Cem, Alevi- Bektaşi Enstitüsü Başkanı Gülizar Cengiz, Tahtacı Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı Yolcu Bilgiç, Karaağaç Dergâhı Başkanı Hüsniye Takmaz, SHP eski Genel Sekreteri Mustafa Timisi, eski CHP milletvekilleri Muharrem Kılıç, Etem Cankurtaran, Ali Rıza Gülçiçek, Bayram Meral, Kamil Ateşoğlulları, Suceattin Veli Derneği Başkanı Mehmet Demirtaş, Hüseyin Dedekargınoğlu.
Aleviye iş yok kavgası Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu’nda CHP’li Kamer Genç’in “Alevi yurttaşların devlet kurumlarında işe alınmadığına” ilişkin sözleri üzerine gerginlik yaşandı. CHP’li Ali Rıza Öztürk’ün de Genç’in sözlerine destek vermesi üzerine; AKP’li Ünal Kacır ile Osman Boyraz Öztürk’e tepki gösterdi. AKP’li ve CHP’li milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü. Meclis Başkanvekili Yakut oturuma ara verdi. Öztürk’ün eleştirilerini sürdürmesi üzerine bazı AKP’li vekiller “Yeter be” diye bağırdı. “Ünal Kacır gel buraya, erkeksen dışarıya gel” diye bağıran Öztürk, CHP’lilerce dışarıya çıkartıldı. CHP’li Engin Altay da “Kan çıkar, bize doğru yürümeyin, yetti ya” diyerek tepki gösterdi. AKP Kütahya Milletvekili Soner Aksoy da Altay’a bağırarak yanıt verdi. Bunun üzerine CHP ve AKP’li vekillerin birbirlerine “Lan, şerefsiz, yedi sülalen şerefsiz” ifadelerini kullandığı tartışma, diğer milletvekillerinin araya girmesi ile son buldu. |
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği