Ali Koç, Emre Belözoğlu kararını açıkladı

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma: 01.06.2021 - 15:53
Ali Koç, Emre Belözoğlu kararını açıkladı
Abone Ol google-news

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, bugün 15.30'da düzenlenen basın toplantısında medya mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Ali Koç, sözlerine kongre tarihi ile ilgili açıklamalarda bulunarak başladı:

"Duyumlarımızdan bazı endişelerimiz vardı, dünkü açıklamaları beklemek istedik. Pazar günü kısıtlamaların devam edeceğini hesap edemedik. Yeni bir duyuru yapmamız gerekiyor. 12-13 Haziran'ı 1 gün geriye çekmek, hukuken mümkün değil, mahkemelik bir konu bile olabilir. İkinci seçenek için de çok konuştuk ama hepimizin ilk defa karşılaştığı bir durum. Sabit tutalım, özel bir izin alabilir miyiz dedik. Pazara sabit kalabilir miyiz diye çalışıyoruz, zor görünüyor. Olmadığı takdirde, yarın geceye kadar yeni duyuru yapacağız. Onu yaparsak da seçim 25-26'sına kalacak."

"SAF VE DÜRÜST OLMAYI, ALGI OPERASYONU YAPMAYA TERCİH EDERİM"

Koç, Fenerbahçe aleyhine yapılan algı operasyonları sorusuna, "Herkesin vakıf olduğu bir konu var, nisan ayında şampiyon, yok efendim Zorlu sezonu, Dilmen, Tatlı sezonları... Sonuç ortada. Bunları dillendirenler, bir daha bu konulara girmiyorlar. Bu bir norm haline geldi. Bu herkesi ilgilendiren ve bir o kadar da rahatsız eden bir konu. Bu her sene devam ediyor. Bundan sonra sistemi değiştiremiyorsak, kendimizi değiştireceğiz demiştim.

Bizim dirençle karşılaşmamızın sebebi, biz eski köye yeni adet getirmeye çalışıyoruz. Uygun bir dille, centilmence, ortamı germeden de başarının gelebileceğini, adil rekabetin marka değeri için ne kadar önemli olduğunu belirttik. Bazıları tarafından naif, bazıları tarafından saf karşılanmış olabilir. Saf ve dürüst olmayı, algı operasyonu yapan kişilere tercih ederim. Umarım böyle olanların sayısı daha da artar, bu sektörün değişmesi lazım." şeklinde cevap verdi.

Koç, yapılan algılara üzüldüklerini belirterek, "Niye hep Fenerbahçe? Bu Fenerbahçe'nin belki de büyüklüğüyle de paralel bir durum. Bir rakibimiz seçimlere gidecek, hiçbir aday Fenerbahçe'yi dilinden düşünmüyor. Aynı durumu Fenerbahçe'nin adaylarından duyamıyorsunuz. Hep imalar ve algılar, Fenerbahçe üstünden yapılıyor. Bir kulübün çimcisinden, en üst seviyesine kadar bunu söylüyorlarsa bu bir stratejinin ürünüdür." diye açıkladı.

"YABANCI HOCA İLE DEVAM ETME KARARI ALDIK"

Ali Koç, yeni teknik direktör ile ilgili sorulara "İnşallah bütün başkanlık dönemimi bir hocayla geçiririm dedim, hoca konusunda hedeflediğimiz kan uyuşmasını bir türlü yakalayamadık. Bu değişikliği yaptıkça birçok şey zincirleme etkileniyor. Biz de aynı hocayla devam ediyor olmayı isterdik. Teknik direktör konusunda 3 alternatifimiz vardı. Biri, Emre ile devam etmek. İkincisi yabancı teknik direktörle devam edip altında Emre'ye tecrübe kazandırmak. Üçüncüsü de yepyeni yabancı bir teknik direktör. İçinde bulunduğumuz durumda, Emre Belözoğlu ile devam etme kararı çok riskli olacak." şeklinde cevap verdi.

Emre Belözoğlu'na teşekkür ederek sözlerine devam eden Koç, "Bugüne kadar yaptığı tüm hizmetler için teşekkür etmek istiyorum. Kendisinden ne istediysek, saf duygularla elinden gelenin en iyisini yapmak üzere, elini taşın altına koydu. Birçok konuda büyük artılar getirdi. En büyük hayali teknik direktör olmak olan bir insanın bu riski alma mecburiyeti yoktu. O geldikten sonra Fenerbahçelilerin beklentisine çok daha yakın bir seviyede futbol oynandı. İçinde bulunduğumuz durumda, Emre Belözoğlu ile devam etme kararı çok riskli olacak. Emre Belözoğlu'nu da riske atmamak adına yabancı hoca kararı verdik. Emre, düşünmek için zaman istedi ama çok sıcak baktığını söyleyemem." dedi.

Koç, yeni teknik direktörün takıma ne zaman katılacağı hakkındaki soruları yanıtlayarak sözlerine devam etti:

"Burada attığınız her adamı 30 kere düşünmeniz lazım. Biz üç hocayla çalıştık. Cocu, Ersun Yanal, Erol Bulut. Diğerleri geçiciydi. Öyle bir yazıyor ki insanlar. Kazandığımız tecrübe ve deneyimle, birçok konuda daha farklı hareket eden bir yönetim olduğunu göreceksiniz. Bizim uygulama zaaflarımız oldu, bazı şeyleri de ne yazık ki yaşayarak deneyimliyorsunuz. Şu an için teknik direktör tercihimiz daha çok Portekiz, Almanya üzerinde. Teknik direktörün de en geç kampta olması lazım. Ne kadar erken, o kadar avantajımıza. Teknik direktör içim benim tahminim, arzum yarın gerçekleşmesi. Tahminim ise haziran ayının 3. haftasına kadar gider."

"BİZ ŞAMPİYONLUĞU SİVASSPOR MAÇINDA KAYBETTİK"

"Hayal ettiğimiz Fenerbahçe doğal olarak futbol olarak algılanıyor. Orada net bir şekilde sınıfta kaldık. Hayal ettiğimiz Fenerbahçe, sadece futbol şampiyonluğuyla ölçülen bir Fenerbahçe değildi. Futbolda hiç tahmin etmediğimiz şekilde, attığımız adımlar sonuç vermedi. Aksini savunmak yanlış olur. Bu seneki şampiyonluk... Biz şampiyonluğu Sivasspor maçında kaybettik. Bizim 14-15 puanımız gitti ama biz o yapılanlara rağmen şampiyonluk şansımızı buraya getirdik. Üçüncü senede kurduğumuz takımla, yaptığımız yaklaşımla, bu sene şampiyon olabilseydik, işler rayına oturacaktı. Sivasspor maçı bize büyük bir maddi hasar vermiştir."

"BU SENE FUTBOLUN RENGİ SARI LACİVERT OLACAK"

Koç, transfer sorularıyla ilgili olarak da, "İnancım, bu sene futbolun rengi sarı lacivert olacak. Takımın %70'i hazır. Belki reddedemeyeceğimiz teklifler gelebilir, gelmediği takdirde bizi şampiyonluğa götüreceğine inandığımız oyuncularla kolay kolay bir hamle yapmayacağımızı söyleyebilirim. Birkaç genç alıp kiralayacağız, onları transferden saymayacağım. 1 stoper, 1 kanat, 2 forvet, belki de sağ bek ve sol bek, fırsat transferleri var. En azından bu transferleri yapacağız. "15 milyon avroluk bir satışımız olabilir. Kulübü birkaç sene götüreceğine inandığımız kadro şu anda elimizde. Gerekli dokunuşları yapıp, elden çıkarmak istediklerimizi elden çıkardığımız takdirde, Fenerbahçe'yi şampiyonluğa götürecek yapılandırma hazır diye düşünüyorum." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ali Koç, kadın futbol şubesini genel kurul izin verdiği takdirde kurmak istediklerini belirtti ve "Bu şube Fenerbahçe DNA'sı için de uygundur. Kadın olarak faaliyetimizin olmadığı tek branştır, diğer tüm dallarda var. Sponsorluk isteyenler var. Kadın futbolunun tohumlarını atacağız. Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray hangi spora girerse girsin, mücadele etsin o spor gelişir, tartışmasız gelişir." dedi.

"TEK BİR VAADİMİ TUTAMADIM..."

Koç ayrıca altyapı ile ilgili olarak da, "Ben tek bir vaadimi tutamadım. Altyapıya örnek ve dünya çapında bir tesis yapmaktı. 7 milyon euro bütçemiz var. Başvurular var. Arazi var. Ben o tesisi yapacağım burada. İnanılmaz sıkıştık Dereağzı'nda. Samandıra'da ek inşaat ile 12 oda çıkarmaya çalışıyoruz. Bahsettiğim arazi Samandıra'ya yakın. Parası da hazır. Yetkililere söylüyorum, paramız da planlarımız da var. Türk futboluna örnek tesis olacak. Düğmeye bassak 1 sene sürer. Sayın Aziz Yıldırım bu stadyumu yaptıktan sonra stadyumlar modernleşti. Neredeyse tamamı devlet eliyle. Fitili ateşleyen Fenerbahçe'dir. Kendi alın teriyle yaptı Fenerbahçe. Bu tesisler de fitili ateşleyecek. Benim en büyük hayalim bu." şeklinde yorum yaptı.

"BİZ BU SENE AİLE OLAMADIK"

Fenerbahçe'nin bu sezon en büyük eksikliğinin aile kavramı olduğunu belirten Koç, "Fenerbahçe kazandığı 19 şampiyonluğun 16'sını yabancı hocayla kazandı. Bu lig farklı bir lig, Avrupa'da çok az örneği olan bir lig. Bu ligin dinamiklerini bilmek çok önemli. Tercih edeceğimiz hocanın buna adapte olması gerekiyor. Biz bu sene tam aile olamadık, sorun buydu. 3 senedir istediğimiz Samandıra havasını sağlayamadık. Aile havasını sağlamamıza engel olduğunu düşündüğümüz insanlarla yollarımızı ayıracağız. Milyonlar acı çekiyor. Futbolcular sahaya çıktığında ölecek, savaşacak. O bilinçte oyunculara sahip olmamız lazım. Böyle oyuncularımız var ama olmayanlar da var. Ben buna kafayı taktım. Yaptığımız işin milyonlarca insanı etkilediğimizin bilincinde olmayan futbolculara karşıyız." dedi.

"YENİ SPORTİF DİREKTÖRÜMÜZ TÜRK OLACAK"

Sportif direktör konusuna değinen Koç, "Sportif direktörlük müessesine hala inanıyorum. Bir CEO kıvamında futbola bakan ama sahayla alakası olmayan birine ihtiyaç var. Bu müessesenin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Emre Belözoğlu'nun gönlünde yatan hoca olmak. En son sportif direktör atamasını yapacağız. Yeni sportif direktör muhtemelen Türk olacak." dedi.

"3 TEMMUZ'UN HELALLEŞMESİNİ YAPMADIK"

3 Temmuz süreci ile ilgili, "Biz daha 3 Temmuz kumpasının maddi manevi helalleşmesini yapmadık. Yakında karar çıkacak. Dava, tazminat demek istemiyorum ama bir helalleşme olacak. Yok etmeye çalış, ağzından salya çıkararak saldıran adamlar. Bugün tam tersi durumdalar. Benim borsa değerim, şampiyonluk sayım. Hala belimizi doğrultamadık. Fenerbahçe, 2-3-4 sene şampiyon olurduk ondan sonra. Her anlamda fersah fersah öndeydi. Hakkımız var, örnekler var, tarih var. Eee orada da hakkımı vermeyeceksin. Sahada yediğin kadar hakkımı yiyorsun. Denizli'deki maç başka ülkede biter miydi? 'Fenerbahçe her şeyi sinecek' Yok öyle bir şey..." dedi.

"NE GÜNAH İŞLEDİK BİLMİYORUM"

Ali Koç, basketbol başta olmak üzere amatöre branşlara dair şunları söyledi:

“Basketbol konusu açılmışken, önce dün şampiyonluk kazanan kendi BGL takımımızı, sonra da Anadolu Efes takımını kutlayalım. Son yedi senede Türk takımlarının Final Four’da yer alması ve iki kupa kazanması bize gösteriyor ki, Türk basketbolu Avrupa’da çok önemli bir yerde.

Sertaç Bey (Komsuoğlu) bu göreve geldikten sonra, tabii geç alınmış bir karar, bir hayat geldi takıma. Biz takımımızı son dakika kurmak zorunda kaldığımız için arzu ettiğimizden daha farklı bir transfer politikası ve oyuncu tercihleri yaptık.

EuroLeague‘e müthiş başladık. Efes’i yendik, Kızılyıldız’ı yendik. Sonrasında CSKA’ya son saniyede kaybettik, Bayern’e de 25 sayı öndeyken yenildik. Sertaç Bey göreve geldikten sonra bir seri yakaladık. Takım yerine oturmaya başladı, hocamız ligi tanımaya başladı. Kötü başlangıcın ardından takımın havası Sertaç Bey ile değişti ve iyi sonuçlar almaya, seriler yakalamaya başladık.

Obradovic gibi bir efsaneden sonra bu dönüşümü yapmak kolay değil. Ona da şapka çıkartmak lazım, Türk basketbolu bu seviyedeyse onun da katkısı var. Obradovic’e bize yaşattığı her mutlu an için burada şükranlarımızı sunarız. Onun liderliği hem Fenerbahçe’yi, hem de Türk basketbolunu başka seviyeye taşıdı. Bir de o gittikten sonra bütçenin üçte biri düştü, 30’dan 19’a… Zor geçecek bir sene olduğu belliydi. Ama hocanın alışmasıyla, Sertaç’ın devreye girmesiyle aralarında kimya yakaladılar ve birden bire çok hoşumuza giden sonuçlar almaya başladık ve bu sene Final Four’a kalacağımıza inanıyorduk. 

Artık ne günah işlediysek bilmiyorum ama şans faktörü hiç bizim lehimize olmadı. Kendi dönemimizde ilk gittiğimiz Final Four’da üç rekor kırarak gittik. Sonra ilk beşteki dört oyuncu sakatlandı… CSKA serisine geldik. Onlar aşılı biz aşısız… Ciddi anlamda Covid-19’dan darbe yedik. Oynamayanlar oldu, sonra Vesely sakatlandı ve gerisi malumunuz.

Bizde önümüzdeki sezonun kadrosu hazır. Belki bir iki dokunuş yaparız ama yıldız oyuncular için değil. Diğer takımlar, bizim bugün el sıkıştığımız oyuncularla sözleşme imzalayabilmek için ciddi para teklif ediyorlar. Yerli oyuncular arasında çok rekabet olmadığı için bence rehavete kapılanlar oldu. Kendilerine de söyledim.

Önümüzdeki sezon çok farklı bir Fenerbahçe Beko göreceksiniz, buna inanın.

Eskiden basketboldaki açığımız 18-19 milyon avro civarındaydı. Şu anda 11-12 milyon avro düzeyinde. Voleybol, kürek gibi diğer sporları da eklediğimizde bu açık 25 milyon avroyu buluyor.

"CAMİA BİR KARAR VERMEK ZORUNDA"

Koç, amatör şubelerin sarı-lacivertli kulübe oluşturduğu maddi yüke değindi:

"Yeniden yapılanmayı imzaladık. Orada diyor ki, 'AŞ'den derneğe bir lira para gitmeyecek. Futbol dışındaki tüm operasyonlara, oranın geliriyle devam edeceksiniz'. Basketbolda buna devam etmek zorundayız. Fenerbahçe olarak, ben olayım olmayayım, bu camia bir karar vermek zorunda. Fenerbahçe her kulvarda şampiyonluğa oynayacak mı? Biz geldiğimizden bu yana kürekte üç senedir kadın, erkek, tüm kulvarlarda şampiyon olduk. Kimin umurunda? Tarihimizde ilk kez kürekte olimpiyatlara sporcu gönderiyoruz. Şu an 14 kotamız var, 21-22 olacak kota. Tarihi rekor kıracağız. Bir faydası var mı? Taraftarın yüzde 99'unun umrunda mı? Biz voleybolda küme düşsek, ne olurdu bu camiada? Kimsenin umrunda değil şu an, herkesin umrunda olurdu o zaman. Fenerbahçe her yerde finalde.

Kadın voleybolda üçüncü maça çıkamadık. 'Fenerbahçe nasıl çıkmaz' diyorlar. 'Gençlerle çıkalım' dedik, talimatlar müsaade etmedi. Erteleme olamadı. Federasyona da kızılamaz. Kadın baskette şampiyon olduk. Final Four'a çıktık. Tarihimizin en düşük bütçesine, en kuvvetli basket takımını kurduk. Seneye EuroLeague'i alacağız. Bunu yazın. Bunu kafaya taktık. 'Ekaterinburg ile oynadığımız maç, son 10 yılın en iyi maçıydı' dedi FIBA. Benim bütçe 1.5 milyon, onun bütçesi 11 milyon. Bir de o takım aşılıydı. Bizi değerlendirenlerin gözünde bir değeri yok.

'Ne uğraşıyorsun bununla, futbolla uğraş' diyorlar. Galatasaray ve Beşiktaş, bu sporlara gençlerle çıkarsa sadece Türk sporu kaybedecek. İlgililer bunun farkında değil. Biz de girelim kadın futboluna, bakın, uçacak. Biz bu kadar sıkıntılı şartlarda, sıfır manevra alanı varken, olimpik branşlarda rekor kırıyoruz, olimpik branşların hepsinde şampiyon olmuşuz, bunu demiyor kimse. Fenerbahçe bir karar verecek. Sadece futbol ve erkek basketbolla mı devam edecek, yoksa dünyanın en başarılı spor kulübü mü olacak? Buna camia bir karar verecek, ben olayım veya olmayayım."

"SPOR OKULU DAHA FAZLA PUAN ALIRDI"

Ali Koç, hatalardan ders aldıklarını ifade etti:

"Aziz Yıldırım'ın ilk altı senede bir şampiyonluğu vardı. Öyle şeyler yaşadık ki, yani 50 senede yaşanacak şeyleri iki senede yaşadık. 2019-2020 sezonunda 22. hafta, Fenerbahçe şampiyonluğun en büyük adayıydı, sonraki 7 maçta 1 puan aldı. Sahaya biz Feriköy Fenerbahçe Spor Okulu olarak çıksak yedi maçta bir puandan daha fazlasını alırdık. Öyle şeyler yaşandı. Bizim özgüvenimiz yüksek. Her şeyle yüzleşebiliriz. Hiç kimse beni ve arkadaşlarımı, vargücümüzle, iyi niyetle, kulübün maddi ve manevi imkanları heba ettiğini, kendi çıkarlarımız için kullandığımızı söyleyemez. Sandığınızdan daha fazla destek var.

İnsanlar samimiyetimizi, çabalarımızı, maddi ve manevi fedakarlıklarımızı biliyor. Para olarak söylüyorum. Fenerbahçe, bütün büyük kulüplerin sıra sıra imza attığı anlaşmaya bir sene direniyorsa, bir duruş sergiliyorsa, bizim duruşumuzdan ötürü yararlananlar, o gün bizi devleti suçlamakla suçluyordu. Müthiş haksızlıklar, şanssızlık yaşadık. Hatalar da yaptık. Ben onun için futbolun rengi sarı lacivert olacak diyorum. Bu yüzden ilk defa bu kadar iddialıyım. Yaptığımız hatalardan fazlasıyla ders aldığımızı söylüyorum. Sadece yönetim değil profesyonel seviyede de geçerli.

"GELDİĞİM GÜN KEMER SIKMALIYDIK"

Sarı-lacivertli kulübün başkanı, üç yeni branş için kongreden izin isteyeceklerini belirtti ve kendi performansını puanladı:

"Fenerbahçe'de şu an öncelikli planlama kadın futbol. Gündemde e-spor var, 1907 Derneği onu götürüyor. Bir de seçim zamanı söylediğim engelli sporlar var. Bu üç şube için izin isteyeceğiz. Bunları finansmanını üç yıllık sağlayabilirsek hayata geçireceğiz. Para verecek imkan yok. İki tane spor var. Hentbolda Beşiktaş, su topunda Galatasaray var. Olsa daha fazla rekabet olur. Hentbola yatırım yapsak güzel olurdu tabii.

Kendime not verecek olursam; Sportifi 3'e bölelim. Futbol 10 üzerinden 5. Voleybol ve basketbol, 10 üzerinden 7. Diğer branşlar 10 üzerinden 8. Ekonomik; mali bağımsızlık anlamında gidecek çok yol var 6, yeni gelir yaratma açısından 9, tasarruf açısından bütün operasyonda garson, çimci dahil 6, kendime en kızdığım taraf o. Geldiğim günden itibaren tüm kemerleri sıkmalıydık."

"BAŞARILI OLMADAN BIRAKMAM"

Ali Koç, Türkiye'deki futbol iklimine uymadığını kaydetti:

"Futbol iklimi bana göre değil, ben bu futbol iklimine uygun değilim. Benden iki tane daha olması lazım. Benim burada yapacak işim var. Ben Fenerbahçeliyim. Beni küçükken Fenerbahçeli yapmışlar, ben de sadakat duygusu çok yüksek bir adamım. Beni küçükken Fenerbahçeli yapmışlar, ben de sadakat duygusu çok yüksek bir adamım. Fenerbahçe'nin son dönemde yaşadıkları nedeniyle motive olarak aday olmuşum. Tarihi seçimi kazanmanın faydasını camiaya gösterme zamanı geldi. Yaptıklarımızın meyvesini toplamanın tam zamanı.

Ben sadakati sandığınızdan daha yüksek olan bir adamım. En pes edilmesi gereken durumlarda direncim artar. Kolay kolay pes etmem. Başarılı olmadan bırakmam. Beni bu camiada görmek isteyenlere karşılığını vermeden, ben burayı bırakmam."

"BİR SENE ERTELEMEYE KARŞI DEĞİLİZ"

Koç, yayıncı kuruluşu ve futbolun paydaşlarını eleştirdi:

"Yayıncıyla müthiş sıkıntılar var, çözülemiyor. İndirim, indirim, indirim... Sonu yok. Bir tane şirket çıkıp Türk futbolunu parmağında çeviriyor. Hiçbir şartnameye uymuyor. Herkesin paraya sıkıştığı anda ödemiyor.

Yabancı sayısı açısından Fenerbahçe, en çok Türk oynatan ikinci kulüp. En az yabancı oynatan Göztepe. Ne yapmışız, biz planlarımızı iki senedir ifade edilen yabancı sayısını indirme üzerine kurmuşuz, hazırlamışız. En çok Hatay yabancı oynatmış. Biz buna göre planlama yaptık. Ancak yine eski sistem devam edecek. Bize sordular. Bizim rekabet açısından işimize gelir, diğer kulüplerin sıkıntısı var, elden oyuncu çıkaramıyorlarsa...

Fenerbahçe 5.50, Galatasaray 6.95, Trabzonspor 7.15, Beşiktaş 8.48, en çok Hatay 9.23, en az Göztepe 4.98. Yabancı oynatma sayıları.

Biz buna göre kurguladık. Emre'nin yaptığı önemli işlerden bir tanesi budur. Bizim paydaşlarımız hazır değilse, pazarlık aşamasında elleri zayıflayacaksa biz bir sene ertelemeye karşı değiliz. Biz işimize geleni tercih etmedik. 'Bana göre, işime yarayan' mantığında değiliz. Harcama limitlerinde bazı kulüpler bize bunu yaptı."

"TÜM TAKIMLAR HAKEMLERDEN ŞİKAYETÇİ"

Ali Koç, yapılan hakem atamalarının sıkıntılı olduğunu savundu:

"Kurullar... Dikkatle dinleyin diyeceklerimi. Bugün hakem atamalarında, hakem puanlandırmalarında yapılış şeklinde ve süreçlerinde, ilgili kişilerde büyük bir sıkıntı var. Çok büyük bir sıkıntı var. Tüm takımlar hakem performansından şikayetçi. Fenerbahçe'ye has bir şey değil. Şu olgudan uzak durmalı, 'Herkes şikayet ediyorsa biz doğru yapıyoruz' falan. Yok öyle bir şey.

Kaç tanesi A klasman hakemi, kaçı 4-5 senede maç almış? Biz niye 13-14 isim etrafında dönüyoruz? Beş senede dört maç almış adam neden A klasmanda? Bunu bulmak çok kolay. Hakem havuzunu genişletmek lazım. Genç hakem işi sekteye uğradı. Hazır olmayan gençleri büyük maçlara verdi. Onlar 1-2 hata yapıp kötü maç yönetince, eskisi gibi verilmez oldu. Yine aynı isimler etrafında dönüyoruz.

MHK, bir hakemin ismi Ali Koç diye atayan adamı işten aldı. Komik geliyor bana. 'Böyle bir şey olmamıştır' dedim. Bu, hakem camiasında çok konuşuluyor. 'Fenerbahçe altyapı maçına hakem atayanı görevden aldılar, neler yaparlar' diyor. Bu adam zaten öncesinde dört tane maçımıza atanmış. Hakem bunu kafaya yazıyor.

Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig maçlarının atamalarını 2 kişi yapıyor. Başkan ve Tokat soyadlı biri. Akraba kontenjanından o arkadaş. Sicilini söylememe gerek yok herhalde, geçmişini. 2 kişi, en iyi niyetli 2 kişi olsa da hata yapmamaları mümkün değil."

"HAKEMLER RÜZGAR NEREYE ESERSE ORAYA GİDİYOR"

Koç, Merkez Hakem Kurulu'nu sert sözlerle eleştirdi:

"'Alanya maçında kural hatası var' diye itiraz yapmıştım, niye o hakemi bir daha veriyorsun? Araştırmada bu konu. Etik olarak yapmaman lazım. Araştırılan konudaki hakemi atayarak ne mesajı veriyorsun! Atayanlara göre hakemler mesaj alıyor. Nasıl yönetmesine göre mesaj alıyor.

Kurullar olmalı MHK'de. 2'si bu kadar işi yapıyor. 7 kişi var MHK'de. 1'i kadın futbol, 1'i plaj, 1'i futsal. Arabalar jilet gibi, son model. Hepsi aynı huzur hakkını alıyor.

Yeni öneriler verdik. İki gözlemci atayın. Hakemlerin puanlarını formlarla verin. Gözlemci de eski hakem. Sen benim sırtımı sıvazla, ben seninkini sıvazlayayım. Verdiği puanları açıklayın, milyonlar da bilsin. Hakemler atanmak için rüzgar nereye eserse oraya göre gidiyor. İyi hakemlere maç versin. Süper Lig'i bir kurul atasın, 1. Lig'i başka, 2. Lig'i başka. Çok mu zor?"

"METİN TOKAT HAKEM ATAMASINDA OLAMAZ"

Fenerbahçe Başkanı, MHK'ye seslendi:

"Metin Tokat hakem atamalarında olamaz arkadaş, o-la-maz! Olmamalı. Hepiniz bu arkadaşın geçmişini biliyorsunuz. Göz göre göre bu hatayı yapıyor, göz göre göre. Burada sesleniyorum MHK'ye: Olimpiyatlarda ve EURO 2020'de saha hakemleri başka, VAR hakemleri başka olacak. Avrupa'da başlayacak. İnanın çok faydası olacak.

Malatyaspor - Fenerbahçe maçının son dakikasında penaltımız verilmiyor. İsyan edilmiyor. Forma değiştiriyor, kakara kikiri... Bu değişecek. 'Anti-Fenerbahçeliler'in bile 'penaltı' dediği pozisyonda adam vermedi penaltıyı. Üç gün sonra maça atandı. Sorun Serdar Tatlı'ya: Fenerbahçe - Galatasaray maçında Ozan Tufan'ın golü. Çağırın ikişer kişi iki takımdan. Koyun bir odaya, gösterin VAR konuşmalarını."

"HAKEM ATAMALARI TV'DE YAPILSIN"

Ali Koç, sonrasında eleştirilerini TFF'ye yöneltti:

"Türkiye'de futbolun kaderini belirleyen kurumun performans analizi yok ya, performans kriteri yok! Sonra Federasyon başkanı, 'Çok memnunum' diyor! Şampiyonlar Ligi finali de burada olacaktı, gördük.

'Puanlama sistemi olsun, şeffaf olsun' dedik. 80 puan üstü alıyorsan, bir sonraki maça atanıyordun. Haftaya maç alacaklar belli oldu. Fenerbahçe - Beşiktaş maçının zorluk derecesi farklı, mesela Hatayspor - Denizlispor farklı. Üç hakem var, dört hakem var, at kurayı çek birini. Diğer kalan hakemleri, diğer maçlara ver. Zorluk derecesi düşük maçlara da kendi torbalarını ver. Haydi 1 adım daha öteye gidiyorum, TV'de yapın ama hayatta yapmazlar. İnanın sorunlar minimize edilir. Eski köye yeni adetler var diyorum diye benle sıkıntıları var. Sorunlar yemin ediyorum minimize edilir. Artık büyük paralar var. Maça atanan para alıyor, iyi yönetirse prim alıyorlar."

"BİZE UEFA'DA GÜLÜYORLAR"

Koç, atamaları yapan kişilerin şaibeli olmaması gerektiğini savundu:

"Bu atamaları yapan şaibeli insanlar olmamalı. Küçük soru işareti olan insanın bu işareti yapmaması lazım. MHK, bütün maçların VAR konuşmalarını incelemeli. Avrupa'da böyle. Burada sadece kritik pozisyonları dinleyip inceliyor. Bütün VAR konuşmaları incelenmeli, kayda geçmeli.

47 yaşında emeklilik var hakemlere. FIFA kokartı alan bir hakem 8-10 sene maç yönetirse Şampiyonlar Ligi'nde maç alıyor. Biz zaten 40-41'de FIFA kokartı veriyoruz. Bize UEFA'da gülüyorlar ya, gülüyorlar. Barış Şimşek UEFA'da VAR sınavını geçemedi, VAR koordinatörü yaptılar. Nasıl oluyor bu? Olacak iş değil ya. UEFA'da sınavı geçemiyor, burada bu işe konuşuyor.

Beş senede 3-4 maç alan adamlar var A klasmanında. Torpille mi gelmiş buraya? Yapılacak o kadar çok şey var ki... 56 maçı iki tane adam atadı ya. İki adam, 42 hafta 56 maçın hakemini atıyor. Bunlardan biri de Metin Tokat!

Bir emniyet memuru, bir telefonla raporu değiştirmemeli. Olay çıkıyor, bir telefon, rapor değişiyor. Adam bir rapor yazıyor, 'Cibiliyetsiz'. O kayda geçtiği için değiştiremiyorlar. Sonra başka raporda 'Ciddiyetsiz'e çeviriyorlar. Hangisi daha az cezaysa oradan alıyorlar. Ucuz bunlar ucuz. Çok ucuz hareketler yapmayın."

"İKİ FORMA '19.07'DE TANITILACAK"

Ali Koç, yeni sezondan itibaren forma sponsorluğu konusunda Puma ile çalışılacağını açıkladı:

Yeni sezon sponsorumuz Puma. Adidas'a şükranlarımızı iletiyorum. İş globalleştikten sonra dizayn gibi konularda sıkıntı yaşadık. Esneklik azaldı. Çok dar kalıplara sokulmaya çalışıldık. Daha esnek, daha iyi teklif ve 1. kategori takım olacağı için puma'ya geçtik. İki tanesi 19.07'de, üçüncüsü ağustos ayında beş büyük takımla beraber lansman yapılacak.

Değişik ve enteresan formalar. Bir sonraki sezonun formalarını da önümüze getirdiler. Yaklaşımları değişik. Bunu tercih ettik.

Formalarımız dolu. 1-2 değişiklik oldu. Formalarımız dolu olmasa idi, en geç mart sonu isimleri vermen gerekiyor, son 2 ayda çok büyük, çok farklı değişik enteresan talepler, kol için, sırt için, şort için geldi. Ancak aşağı yukarı aynı sponsorlarla devam ediyoruz. Yeni gelen biri var. Kripto mripto, konuşuruz sonra."

"FREY'İ İSTEYEN ÜÇ KULÜP VAR"

Ali Koç, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Fenerbahçe'nin DNA'sı iliklerine kadar başarıdır. 7 sene bir şey değil, diğerlerinden biri 14, biri 15 sene yaşadı. Allah bizi ondan korusun. Fenerbahçe'nin DNA'sında başarı, öncülük, önderlik var. Dolayısıyla bir baskı yaratıyor. Ancak bir kırılma yaratmıyor.

93'lerden 50'lere düştük takım maliyetinde. 40-45 bandında kalmamız için Attila, Pelkas, Altay modelinden gitmemiz gerekiyor. İki seçenek var. Bir kendi içinden çıkaracaksın. Dışarıdan çok daha bilinçli, ekstra Türkiye primli vermeden mukavele yapman lazım. Almanya'dan ilgilendiğimiz Türk futbolcular var. İsviçre'den Frey'i isteyen üç kulüp var. Bu rakamlar yok. 5-8-10-12 demiyorum. 500 bin ile 3.5 milyon arasına çok iyi futbolcular alabiliyorsun. Bizden gidip 1 milyona oynayanları çok gördüm. Kolay değil ama masajlaya masajlaya gidiyoruz bu rakamları."

"GAZETECİLERİ AĞIRLAYANLAR VAR"

Koç, bazı futbolcuların ilginç ilişkilere girdiğini savundu:

"Gazetecileri, otellerinde ücretsiz ağırlayanlar var. Bir başkan bana 'Oyunu kurallarına göre oynamıyorsun' dedi. Bazı futbolcular, maç sonu telefonlarına bakıp kim ne yazmış diye bakıyorlar. Futbolcular, bu eleştirilerden uzak kalmak için ilginç ilişkilere giriyor."

"KENAN EVREN LİSESİ'Nİ KEŞKE 10 SENE ÖNCE VERSELERDİ"

Ali Koç, stadyumun yanındaki Kenan Evren Lisesi arazisinin son durumuna ve kulübe borç verdiği iddiasına dair açıklama getirdi:

"Kenan Evren Lisesi bu sene bize geçti. Ön izin aşamasındayız. Hastane, üniversite, rezidans, iş yeri, birçok değişik kriterde fizibilite yaptık. Keşke 10 sene önce verselerdi. Türkiye'nin ekonomik konjonktürüne bakınca 'altın yumurtlayan tavuk' durumunda değil. Eskiden AVM olarak düşünülmüş. Ne kadar AVM var, ne kadar sorun var biliyorsunuz. Hastane isteyenler var, 'İnşaatı siz yapın, biz 25 sene kiralayalım' diyenler var ama buna paramız yok."

Borç para lafları bana geliyor. Kulağıma geliyor. O kadar terbiyesizce. Ben kulübü kendime borçlandırıyormuşum. Bunu söyleyenlere yazıklar olsun! Onlara cevap vereceğim."

"FENER BASKIN OYNAR, HAKİM OYNAR"

Koç, Fenerbahçe'de istediği futbol felsefesine de değindi:

"Biz oynamak istediğimiz futbolu biliyoruz. En çok sıkıntı çektiğimiz konu son sezonda, kapalı defansları açma. Bizim fantastik gollerimiz yok geçen sezon. İki kişi geçmiş, uzaktan şutlar vs. yok. Kapalı defansları açamadık. 6-7 takım dışında tüm takımlar Fenerbahçe'ye böyle oynuyor. Değişik stratejilere ihtiyacımız var. Bunu yaparken de kaleyi sağlama almamız lazım. Öncelik yememek. Biz hem yiyerek, hem de ofansif anlamda feragat ederek yapmaya çalıştık. Birinci öncelik bu. İkincisi kanatlar. Biz kanatları iyi kullanamadık, şahsi düşüncem. 

Emre'nin dediği gibi, Fener baskın oynar, hakim oynar. Geride bekle falan, bazı maçlar olur ama büyük resimde atak oynamalı. Bunu yaparken de en az 2 tane genç oynatacak cesarette, kalibrede hoca lazım. 'Fenerbahçe şampiyon olmak istiyor, olmalı, gençleri oynatamazsın şu aşamada' diyorlar ama bu kısır döngüyü kırmalı, kıracak hoca arıyoruz. Portekizli hocalar daha kreatif, Almanlar daha disiplinli. İkisine de ihtiyacımız var. Hem daha disiplinli, hem daha kreatif olmalı. Konuştuğum insanların ortak akıl olarak unsur bu."

"AYAKTA KALMAMIZ ÇOK ZOR"

Ali Koç, kulübün ve ülkenin ekonomik sıkıntılarına da değindi:

"Fenerbahçe ayakları üstünde durabilecek konumdan çok uzak. Yapılandırmayı yaptık. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere herkese teşekkürler. Emeği geçen herkese teşekkürler. Bu bize sadece 2 senelik nefes aldırdı. 2 konu olmazsa, bu kulüpler ödeyemezler. Ellerindeki gayrımenkulleri daha iyi değerlendirmek. Değerlendirilmesi için gerekli iklimin oluşması, mevzuat demiyorum. 

Diğeri bahis. Kulüpler binde 5 alıyor, eskiden 4.5'tu. 12 milyardan 60 milyara geldi legal bahis. Şu an 90 toplam bahis, 60'ı legal. 4.5'a çıkarın ve kaynaktan kesin bu borçları. Bize gelmesin, direkt bankalara gitsin. Borçlar bitince yine oturup konuşuruz, 2'ye 1'e iner, buçuğa iner. Tüm olumsuz koşullar kulüplerin üstüne aynı anda geldi. Kurlar çıldırdı, en büyük gelir yayın 2 senedir iniyor ve 21'e bölündü, pandemi geldi, bilet ve loca yok.

Fenerbahçe bereket getirir, bunu unutmayın. Tribün ve locadan gelir yok. Gelir azaldı yayıncı kuruluştan. Stopaj iadesi denen, Cumhurbaşkanımızın bulduğu mükemmel sistem gitti. Anlayamadım. Bir de vergiler. Bunlarla birlikte ayakta kalmamız bekleniyor. Çok çok zor.

Yapılandırma anlaşması istediğimiz noktaya geldi. Ne devletimizi, ne federasyonumuzu kandırmadık. Birinci günden temerrüde düşecektik. 250'yi alıp bir sene sonra başka bir şey söyleyecektik. Biz ilk günden dedik."

"KULÜPLER BİRLİĞİ'NDEN ÇEKİLİRİZ"

Koç, 16 yabancı kuralının Beşiktaş için çıkarıldığını öne sürdü:

16 yabancı mevzusu oldu devre arasında. Kim için çıktı o? Beşiktaş. Kamuoyu Fenerbahçe için çıktı zannediyor. Biz destekledik ihtiyacı var diye. Beşiktaş'a yaradı mı bilmiyorum ama bizle alakası yok.

Fenerbahçe'nin şike yaptığı, teşvik verdiği söylendi. İspatlayın. Hep bizim üzerimizden oldu bu işler. Bir şey çıkar mı, çıkmaz mı biliyorum. Bir dilekçe verildi. Biz de imzayı attık. Geri çekileceğini hiç sanmıyorum. Çekilirse, biz de Kulüpler Birliği'nden çekiliriz. Geri çekilmesini net bir şekilde kabul etmem. Ben 8 kişi arasında 1 kişiyim. Artık çamur at izi kalsın bu kadar basit olmamalı. Yok 1 oyuncu çıkıyor... Yok tercüman bir hata yapmış, yanlış çevirmiş falan... O kadar basit değil bu işler. Dirayetli bir duruş olsa Türk futbolunda, böyle şeyler olmaz. Dirayetli olsa, gerçekten olmuştur, dibine inilir. Bir şey çıkmasa dahi incelenmesi çok önemli. Nereye kadar gider bilmiyorum."


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler