Alman muhalefeti ayakta

Parlamento onayı olmadan Suriye'nin Türkiye üzerinden izlenmesi tepki yarattı.

Alman muhalefeti ayakta
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.08.2012 - 07:11

Adana’daki Alman ajanlarının yanı sıra Suriye önlerinde konuşlanarak bu ülkenin içlerinden Özgür Suriye Ordusu’na aktarılmak üzere askeri bilgiler toplayan ileri teknolojiyle donatılmış askeri gemiye, Alman muhalefeti tepki gösterdi. Yeşiller Partisi ile Sol Parti’den yapılan açıklamalarda, hükümetin parlamentoya sormadan Almanya’yı bir savaşa karıştırabileceği iddiaları dikkat çekti.

Alman hükümeti için yurtdışından bilgi toplayan gizli servis BND’nin ve deniz kuvvetlerine ait geminin verdiği hizmetler hakkında hükümetin derhal bir açıklama yapması gerektiğini belirten Yeşiller Partisi Milletvekili Christian Ströbele, aksi durumda parlamentoda gizli servis etkinliklerini denetleyen kontrol komisyonunun duruma el koyması gerekeceğini bildirdi. Ströbele, BND’nin Suriye’deki muhalifler için bilgi toplama görevi olmadığının da altını çizerken, “BND sadece hükümet için bilgi toplar, bir iç savaşa müdahil olamaz” diye konuştu. Alman solunun bu konulardaki tutarlığıyla ünlü temsilcisi, Doğu Akdeniz’de seyreden deniz kuvvetlerine ait gemi hakkında da “Ordunun müdahalelerine Federal Meclis’te karar verilmesi şarttır, bu hâlâ böyle” diye konuştu.

Sol Parti de basın üzerinden yansıyan ve Suriye’deki çatışmalara bir biçimde karışıldığını ortaya çıkaran haberlerin mutlaka açıklığa kavuşturulmasını istedi. Sol Parti Başkanı Bernd Riexinger, Alman deniz kuvvetlerinin yabancı bir bölgede gizli servisle birlikte Federal Meclis’in onayı olmaksızın müdahalelerde bulunduğunu belirterek, bir savaşa karışma tehlikesine karşı uyardı.

‘Zaten oradaydık!’

Adana’daki İncirlik Üssü üzerinden Alman ajanlarının Suriye’den bilgi topladığı, Devlet Başkanı Beşşar Esad karşıtlarıyla bağlantı kurulduğu ve benzer bir hizmeti de Suriye önlerinde konuşlanan modern teknolojiyle donatılmış Alman deniz kuvvetlerine ait bir savaş gemisinin verdiği haberleri üzerine, Alman Savunma Bakanlığı bir açıklama yaptı. Doğu Akdeniz’de yıllardır zaten bir Alman savaş gemisinin bulunduğunu bildiren Savunma Bakanlığı Sözcüsü, bu yolla yıllardır bilgi toplandığını vurgularken, geminin herhangi bir casusluk görevi olmadığını belirtti. Ana muhalefet partisi SPD adına açıklamalarda bulunan Milletvekili Fritz-Rudolf Körper de Alman deniz kuvvetlerine ait geminin Alman parlamentosundan onaylı olarak Lübnan’daki Birleşmiş Milletler misyonu çerçevesinde görev yaptığını söyledi. Parlamento kontrol komisyonu üyesi Körper, filo hizmet botunun uzun süredir bölgede bilgi topladığını, ancak bunların isyancılara verilmiş olamayacağını savundu. Bu arada medyada yer alan haber ve değerlendirmelerde, Alman istihbaratının topladığı bilgilerin ancak dolaylı yollardan, yani ABD, İngiltere ve Türkiye üzerinden isyancı güçlerin eline geçebileceğine dikkat çekildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler