Alo, Sayın Başbakanım!
Uzlaşma Komisyonu'nda BDP'li Önder'in çalan telefonunu "Alo..Sayın Başbakanım" diyerek açması herkesi şaşırttı.
Yeni anayasa çalışmalarını sürdüren Uzlaşma Alt Komisyonu'nda İmralı süreci tartışması yaşandı. CHP ve MHP'nin, AKP ile BDP arasında İmralı odaklı olarak Başkanlık Sistemi üzerinden pazarlık yapıldığı iddiasını gündeme getirerek süreç hakkında bilgilendirme istediği toplantıda, BDP'li Sırrı Süreyya Önder "Perde arkasında olan biten birşey yok" dedi. Öcalan'ın mektuplarının içeriğinin yakın zamanda kamuoyuna açıklanacağını belirten Önder, "Ülkenin bütünlüğü ve ortak vatanı esas alıyoruz" dedi.
Uzlaşma Yazım alt komisyonun dünkü toplantısına "İmralı" görüşmelerine ilişkin tartışmalar damga vurdu. İmralı'da Öcalan ile görüşen 2. BDP heyetinde yer alan ardından da K. Irak'a giden Sırrı Süreyya Önder'in başkanlık ettiği toplantının başında söz alan CHP'li Atilla Kart, esprili bir üslupla "Yoğun görüşme mesailerinin ardından Uzlaşma Komsiyonu çalışmalarına da zaman ayırdığı için Sırrı Bey'e teşekkür ediyoruz" dedi. Kart şöyle devam etti:
"Bizi bilgilendirin"
"Bu süreçte tablo şu; komisyon çalışırken AKP ile BDP arasında ayrıca görüşme yapılıyor. Bu görüşmelerde de İmralı dinamiği işliyor. Başkanlık Sistemi üzerinden bir çalışmanın yoğunlaştığı anlaşılıyor. CHP olarak temel kaygımız, İmralı'daki 14-15 yıl içinde oluşan psikoloji ve devlet baskısıyla bunun bir manüpilasyona dönüşmesi. Barışın sağlandığı ya da sağlanacağı görüntüsüyle Türkiye'de zaten sınırlı hale gelen nisbi demokrasinin Başkanlık Sistemi adı altındaki diktaya kurban edilmesi. Bu yönde bir mühendisliğin yapıldığını görüyoruz. Bu anlayışla sürdürülen görüşmelerde toplumsal barış ve demokrasinin tesisi mümkün olmayacağı gibi, Kürt halkı ve Türk kamuoyunun bir kez daha 'yanıltıldık', 'kandırıldık' noktasına götürüldüğünü görüyoruz."
"Öcalan'ın örgüt üzerindeki gücü dikkate alındığında devletin bu süreçte bu güçten yararlanabileceğini", Türkiye'nin çıkarlarına aykırı olmaması, üniter yapının ihlal edilmemesi, Türkiye'yi sıkıntıya sokacak bir angajmana neden olmaması koşuluyla sürece sıcak baktıklarını ifade eden Kart, "Genel Başkanımız da bunu ifade etti. Ama iktidar kanadı bizi bilgilendirmiyor" diyerek, süreçle ilgili komisyonun bilgilendirilmesini talep etti.
Kart'ın Kürt halkının oyuna getirileceği yolundaki sözlerine tepki gösteren BDP'li Önder, AKP'nin Başkanlık Sistemi önerisinin tartışılabileceğini BDP olarak daha önce de ifade ettiklerini anımsatarak, "Biz CHP'ye 'Buyrun gelin ortaklaşalım' dedik fakat siz bize gelmediniz. Ayrıca burada kullandığın 'Kürt Halkı' diye başlayan cümleyi CHP grubunda söylesen üzerine yürüyecek en az 50 kişinin adına ben şimdi burada sayarım" dedi.
"Perde arkasında olan biten birşey yok" vurgulamasını yapan Önder, Öcalan'ın mektuplarında yer alan konuların kamuoyuna açıklanacağını söyledi. Önder, "Biz ülkenin bütünlüğünü ve ortak vatanı esas alıyoruz" şeklinde konuştu.
Önder'in açıklamalarının ardından yeniden söz alan Kart ise, yürütülen müzakerelerin içeriğinin yeni anayasa çalışmalarının içeriğini ve takvimini yönlendirmesini kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, "Biz burada bir figür olamayız, olmayız" ifadesini kullandı.
Önder'den telefon şakası
BDP'li Önder'in toplantı sürerken çalan telefonunu "Alo..Sayın Başbakanım" diyerek açması herkesi şaşırttı. Bir süre toplantı salonunda konuşmasını sürdüren Önder'in bu sırada "Anayasa üzerinde çalışıyoruz, ancak üyeniz Ahmet İyimaya çalışmalara yardımcı olmuyor, şiir okuyor" dediği duyuldu. Önder ardından da salon dışına çıktı. İyimaya, "Ben ne yaptım ya?... Başbakan beni bilir" derken, komisyon üyeleri kendi aralarında "Başbakan herhalde esir kamu görevlileriyle ilgili durumu öğrenmek için Sırrı Bey'i aradı" yorumunu yaptılar. Yaklaşık 20 dakika sonra salona dönen Önder'in bir arkadaşının numarasına Başbakan'ın fotoğrafını kaydettiğini ve espri yaptığını açıklaması herkesi güldürdü.
"Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar" maddesinde uzlaşma sağlanamayan toplantıda, TRT ile ilgili madde üzerinde de genel görüşme yapıldı. MHP'li Bal, TRT’nin kamu yararına çalışması gerektiğini belirterek, "Örneğin TRT sözde Ermeni soykırımının 100. Yılı dolayısıyla yayınlar yapmalı" dedi. Bunun üzerine söz alan BDP'nin komisyon danışmanı Özgür Sevgi Göral ise, "Ermeni soykırımı olduğu tezini savunan birçok akademisyen ve tarihçi olduğunu" belirterek TRT’nin bu insanların görüşlerini de yansıtması gerektiğini söyledi. BDP'li Sırrı Süreyya Önder ise, TRT’nin halkın vergileriyle işlediğini fakat halkın bütün kesimlerini temsil edemediğini her dönem iktidarların aleti konumuna getirildiğini ifade ederek "TRT 1’in kaldırılmasını" istedi. Komisyon TRT maddesi üzerinden çalışmalarına bugün devam edecek.(Gazetevatan)
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği