''Altın, önemli bir ihracat kalemi"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, altının, Türkiye'nin son derece önemli bir ihracat kalemi olduğunu, bir ödeme aracı olmadığını bildirdi.

''Altın, önemli bir ihracat kalemi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.12.2012 - 12:29

ABD'nin almış olduğu yaptırım kararlarının ABD'nin kendisini bağlayacağını vurgulayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Bunu her fırsatta ifade ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti devleti, dünyanın 16. büyük ekonomisidir, dünyada ve bölgesinde son derece güçlü bir devlettir. Bu anlamda bizim hangi anlaşmalara taraf olduğumuz ve hangi kurumların ve kuruluşların almış olduğu kararlara uyma zorunluluğumuz çok net ortadadır. Bizi Birleşmiş Milletler'in kararları bağlar'' dedi.

Teksas Kamu Hesapları Başmurakıbı Susan Combs başkanlığındaki heyeti, bakanlıkta kabul eden Çağlayan, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bugün açıklanan büyüme rakamları ve Türkiye'nin altın ihracatıyla ilgili sorular üzerine Çağlayan, Avrupa Birliği'ndeki (AB) kötüye gidişin 2013'te duracağını temenni ettiklerini söyledi.

AB'nin, Türkiye için son derece önemli bir partner olduğunu dile getiren Çağlayan, AB'de yaşanan talep daralmasının, Türkiye'nin buraya yaptığı ihracatta düşüşe neden olduğunu ifade etti.

Çağlayan, buna rağmen ihracatta yapılan ülke ve pazar çeşitlendirmesiyle Türkiye'nin önemli başarılar elde ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Eğer ihracat, 2012'nin ilk üç çeyreğinde bugünkü gibi büyümemiş olsaydı, biz sizinle bugün ilk 9 ayda yüzde 2,6'lık bir büyüme yerine küçülmeyi konuşacaktık. Büyüme rakamının tabii ki gelmiş olduğu seviye, 'Zafer Çağlayan, sizi mutlu ediyor mu?' derseniz, etmez. Ben çünkü daha fazla büyüme taraftarıyım ama biz üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz. Türkiye'deki üçüncü çeyrek büyümesinin şu anda istenilen seviyede olmayışının nedeni iç talepteki daralma, ancak ben 2012'nin son çeyreğinin, 2012'nin üçüncü çeyreğinden biraz daha pozitif olacağı beklentimi sizlerle paylaşmak istiyorum.''

İhracattaki artışın, durmaksızın devam edeceğini belirten Çağlayan, bu noktada ABD'ye yapılan ihracatın da ciddi oranda arttığını bildirdi. Çağlayan, ABD'ye geçen yılın tamamında yapılan ihracat rakamına bu yılın 9 ayında ulaşıldığını anlatarak, 10 aylık dönemler itibariyle karşılaştırıldığında ise geçen yıla göre yüzde 25 artış olduğunu ifade etti.

''ABD'nin almış olduğu yaptırım kararları ABD'nin kendini bağlar''

Altın ticaretine ilişkin de bilgi veren Çağlayan, bu konuya bir açıklık getirmek istediğini söyledi. Çağlayan, daha önce yapılan açıklamaların, biraz kafaları karıştırdığına işaret ederek, şöyle devam etti:

''Öncelikle şunu ifade edeyim, ABD bizim müttefikimiz, bizim iyi bir partnerimiz. Tabii ABD'nin almış olduğu yaptırım kararları ABD'nin kendini bağlar, bunu her fırsatta ifade ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti devleti, dünyanın 16. büyük ekonomisidir. Dünyada ve bölgesinde son derece güçlü bir devlettir. Türkiye, bilhassa gerek Türkiye'de gerek dünyada siyasi istikrarı sağlamış önemli bir devlettir. Bu anlamda bizim hangi anlaşmalara taraf olduğumuz ve hangi kurumların ve kuruluşların almış olduğu kararlara uyma zorunluluğumuz çok net ortadadır. Bizi Birleşmiş Milletler'in kararları bağlar. Bizi AB'nin kararı da bağlamaz. Çünkü Türkiye, AB'ye halen tam üye yapılmamış olan bir ülkedir. Bu noktada Birleşik Devletlerin almış olduğu karar çerçevesinde şunu ifade etmek istiyorum ki daha evvel gündeme getirilen altın ticaretindeki bilgi eksikliğini düzeltmek adına ben sizinle bir kaç şey paylaşmak istiyorum. Türkiye, 20 binden fazla ürün çeşidini ihraç eden bir ülkedir ve Türkiye, dünyanın her yerine ihracat yapan bir ülkedir. AB'ye ihracatımız azalırken, tüm dünyaya ihracatımız durup dururken olduğu yerde artmıyor. Bunu tüm dünyayla siyasi, ekonomik ilişkilerimiz ve bilhassa sayın Başbakanımızın liderliğinde yapmış olduğumuz görüşmelerle sağlıyoruz. Altın da Türkiye'nin 20 bin ürün çeşidi içinde bir metadır, bir eşyadır. Nasıl ben su sattığımda, domates, biber, salatalık sattığımda bunu ihracat olarak değerlendiriyorsam, kilosunu 2 sente satmış olduğum krom ihracat kayıtlarına geçiyorsa, altın da Türkiye'nin son derece önemli bir ihracat kalemidir, bir ödeme aracı değildir. Altını çiziyorum, altın asla Türkiye'nin bir ödeme aracı olmamıştır.''

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler