Anayasa Mahkemesi'nin 'Çevre Kanunu'na ilişkin kararı

Anayasa Mahkemesi, 5491 sayılı Çevre Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, petrol, jeotermal kaynaklar ve maden arama faaliyetlerinin, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kapsamı dışında tutulmasına ilişkin hükmü ile denetleme yetkisinin Çevre ve Orman Bakanlığı dışı kurumlara verilmesine olanak tanıyan hükmünü iptal etti.

Anayasa Mahkemesi'nin 'Çevre Kanunu'na ilişkin kararı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.01.2009 - 11:46

Davayı esastan görüşen Yüksek Mahkeme, Kanun'un, ''petrol, jeotermal kaynaklar ve maden arama faaliyetleri, Çevresel Etki Değerlendirmesi kapsamı dışındadır'' şeklindeki, 7. maddesiyle değiştirilen 2872 sayılı Yasa'nın 10. maddesinin üçüncü fıkrasını iptal etti.

Yüksek Mahkeme ayrıca, Kanun'un 9. maddesiyle değiştirilen 2872 sayılı Yasa'nın 12. maddesinin birinci fıkrasının ikinci tümcesindeki, ''kanun hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisinin Bakanlıkça uygun görülen diğer kurum ve kuruluşlara devredilmesine'' ilişkin hükmün de iptaline karar verdi.

Kanun'un, ''Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte faal durumda olan işletmelere bu Kanun ve yönetmeliklerle getirilen ek yükümlülüklerin gerçekleştirilmesi için, yönetmeliklerin yayımlanmasından sonra, Bakanlıkça bir yıla kadar süre verilebilir'' şeklindeki geçici 2. maddesinin birinci fıkrası da iptal edildi.

Yüksek Mahkeme, petrol, jeotermal kaynaklar ve maden arama faaliyetlerinin, ÇED kapsamı dışında tutulmasına ilişkin hüküm ile işletmelere yükümlülüklerini yerine getirmek için 1 yıla kadar süre verilmesine yönelik hükmün iptal edilmesi nedeniyle doğacak hukuksal boşluk kamu yararını ihlal edici nitelikte görüldüğünden, bu fıkralara ilişkin iptal hükümlerinin, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak 6 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.

CHP, 26 Nisan 2006 tarihli Kanun'un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler