Ankara swap hattı kurmak için Tokyo ve Londra ile görüşüyor

Ankara yeni döviz takas hattı için Tokyo ve Londra ile görüşürken var olan swap imkanının hacmini artırmak için Beijing ve Katar ile de temas halinde. Dolar/TL düşüşe geçti

Yayınlanma: 15.05.2020 - 09:59
Abone Ol google-news

Dolar/TL geçen hafta 7.2690 ile yinelediği tarihi zirvesinden 7 seviyesinin altında gerilemeyi sürdürüyor. Kur gün 6.9 ile 20 Nisan'dan beri en düşük seviyeye gerilerken düşüşte kısa sürede swap anlaşması sağlanacağı beklentisi etkili.

Analistlere göre potansiyel bir kur krizine karşı ekonomiyi savunmak için hazırlık yapan Ankara, dış kaynak sağlamak için yakın başkentler ile görüşmeler yürütüyor.

Reuters'ın özel haberinde yer alan yetkililerin verdiği bilgiye göre Ankara yeni döviz takas hattı, yani swap hattı kurmak için Tokyo ve Londra ile görüşürken var olan swap imkanının hacmini artırmak için Beijing ve Katar ile de temas halinde. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey yetkili, “Görüşmeler özellikle Katar, Çin ve İngiltere ile daha iyi durumda. Belli bir miktarda kaynağın sağlanacağı konusunda iyimserim… anlaşmaya varılması çok uzun sürmeyebilir” dedi.

Diğer iki yetkili, Türkiye’nin potansiyel kayan sağlayabileceği Japonya ile temas kurulduğunu belirtirken, bir diğer yetkili swap müzakerelerinin hızlı sonuçlandırılması için ek bir görüşme gerçekleştirilebileceğini söyledi.

12 AYLIK DIŞ BORÇ 168 MİLYAR DOLAR

Türkiye’nin 12 aylık dış borç yükümlülüğü 168 milyar dolar seviyesinde ve bu yükümlülüklerin yaklaşık yarısının Ağustos ayına kadar ödenmesi gerekiyor. Turizm gelirlerinin azalması nedeniyle aylık cari açık da yaklaşık 5 milyar dolara çıktı.

Bir yetkili, özel sektör dahil Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmede herhangi bir sorun içinde olmadığını ve olmayacağını belirtti.

BU SÜREÇ NASIL ATLATILACAK ÖNGÖREMİYORUM

New York’taki AllianceBernstein’deki gelişmekte olan ülke tahvili birimi direktörü Shamaila Khan, “Türkiye’nin özellikle dış kırılganlıklarını göz önünde bulundurarak bu süreci nasıl atlatacağını gerçekten öngöremiyorum” dedi.

Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın uluslararası yatırımcılara yönelik düzenlediği telekonferanstaki yüzlerce yatırımcı arasında bulunan Khan, Türkiye’nin “maalesef aylardır” risklerini hafife aldığını söyledi.

Albayrak 6 Mayıs’ta Türkiye’nin yeterli olandan da fazla döviz rezervi olduğunu söyleyerek, sermaye kontrolleri getirilmesi gibi bir planları olmadığını söylemişti.

Albayrak ayrıca yabancı ülkelerle TL-döviz swap mekanizması kurulması konusunda iyimser olduğunu belirtmiş, ancak ayrıntı vermemişti.

Telekonferansa katılan bir yatırımcı, Albayrak’ın Türkiye’nin yüksek ticaret açığına sahip olduğu ülkelere atıfta bulunarak var olan swap imkanlarının güncelleneceğine söz verdiğini ifade etti. Türkiye’nin Çin ile 1.7 milyar dolar ve Katar ile 5 milyar dolar hacimde swap hattı bulunuyor.

FED’İN SWAP HATLARINDA TÜRKİYE YOK

Fed Mart ayında koronavirüs salgınıyla mücadele için daha önce swap imkanı sağladığı ülkelere ek olarak Brezilya, Yeni Zelanda ve Güney Kore ile de swap hattı kurdu. Ancak swap anlaşması olan ülkeler arasında Türkiye yer almadı.

New York Fed eski başkanı William Dudley, ekonomik zorlukları ve ABD ile inişli çıkışlı diplomatik ilişkileri göz önüne alındığında Türkiye’nin nakit ihtiyaçlarını Fed’in gidermesinin muhtemel olmadığını söylemişti.

Bir Japon hükümet yetkilisi Tokyo’nun şimdilik TL’yi yakından izlemenin ötesinde bir planı olmadığını, ancak “gerçek bir krize dönüşürse” G7 ülkelerinin veya Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye’ye ekonomik destekte bulunacağını sözlerine ekledi.

Brown Brothers Harriman’ın küresel para birimi stratejisi başkanı Win Thin, “Bu olanlar son TL krizinin tekrarı gibi. Geçen iki yılda Türkiye’nin temellerinde yatırım yapmayı daha da zorlaştıran politikalar hariç şaşırtıcı düzeyde az şey değişti” dedi.

Bir Türk yetkili, kura yönelik “spekülatif saldırıları” önlemek için bazı adımlar atıldığını ancak sermaye kontrollerinin “kesinlikle gündemde olmadığını” söyledi.

DOLAR 6.90 SEVİYESİNE İNDİ

Dolar/TL bu sabah güne 20 Nisan'dan beri ilk kez 6.90'a gerileyerek başladı. Kur saat 08:57'de 6.9100/6.9170 seviyesinde işlem görüyor. Aynı saatte sepet bazında TL 7.1876/7.1956, Avro/TL 7.4649/7.4742 seviyesinde işlem görüyor.

TL son dönemde sert değer kayıpları ardından bir kaç gündür gelişmekte olan ülke para birimlerinden biraz daha iyi bir performans gösteriyor. Bankacılar bunu Fed olmasa da diğer merkez bankalarından kısa vadede swap anlaşması yapılacağına dair iyimser beklentilere ve TCMB'nin rezervlerindeki düşüşün haftalık bazda 10 milyar dolardan 200-400 milyon dolarlara kadar gerilemesine bağlıyorlar.

Dolar üç haftalık zirvesinden gerilemiş olsa da ABD-Çin arasındaki gerilim ve koronavirüs salgınının ikinci dalgası konusundaki kaygılarla haftayı kazanımla kapatmaya hazırlanıyor.

TCMB'nin 1 Mayıs ile biten geçen hafta rezerv kaybı 200 milyon dolar ile geçtiğimiz haftalara göre oldukça sınırlı kaldı. 8 Mayıs ile biten hafta da kayıp 410 milyon dolar oldu. 20 Mart ile biten haftada rezervlerindeki düşüş bir haftada 10.7 milyar dolar olmuştu. Bu nedenle rezerv kayıplarının nasıl bir ivme ile devam edeceği izleniyor.

Mart ayı ödemeler dengesi verilerinin de teyit ettiği üzere Türkiye'den portföy çıkışları rekor hızda gerçekleşiyor. Gelişmekte olan ülkelerin neredeyse tamamı benzer bir süreç yaşıyor. Türk hisse senetlerinden yabancı yatırımcılar yıl başından beri 3.2 milyar dolar, tahvillerden 6.3 milyar dolar çıkış yaptı. Toplam çıkış 9.5 milyar doları buldu.

CDS'LER ZİRVEDE

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 650 baz puanı aşarak 2008 finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye geldikten sonra bir miktar gerilemişti. Yılın başında 20 ayın en iyi risk iştahına işaret eden 240 puanda bulunan CDS bu sabah 620/640 seviyesinde bulunuyor.

Hazine'nin yüklü borçlanmaları dün de altın ihracı ile devam ederken Merkez Bankası da tarihinin en hızlı tahvil alımlarını da sürdürüyor.

BDDK'nın bankaları daha çok kredi vermeye, tahvil alımına gitmeye ya da TCMB ile swap yapmaya yönelten kararı sonrası TL cinsi tahvil getirilerinde sert düşüşler sonrası daha yatay bir seyir görülüyor. Ancak lokal bankaların tahvil ilgisi devam ediyor.

Gösterge 2 yıllık tahvilde bileşik getiri BDDK kararı sonrası 360 puan gerilemişti. Gösterge 10 yıllık tahvilde ise dün son işlem yüzde 13.21 seviyesinde gerçekleşti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler