Artık 'baraj' da masada
Anayasa Mahkemesi’nin yüzde 10 seçim barajıyla ilgili vereceği kararla eşzamanlı olarak HDP’nin seçime parti olarak girip girmemesi İmralı’daki görüşmeler çerçevesinde sürecin bir başlığı haline geldi. HDP heyetinin son İmralı görüşmesinde de konu ele alındı. HDP, bir süredir seçime nasıl katılınacağına ilişkin kararı kendi içinde tartışıyor. HDP’de seçime parti olarak katılma görüşü ağır basıyor.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) vereceği kararın merakla beklendiği yüzde 10 seçim barajı konusu, İmralı görüşmeleriyle yürütülen çözüm sürecinin de en kritik gündem maddesi konumunu kazandı. Bir süredir seçime parti kimliğiyle girip girmemeyi tartışan HDP, bu konudaki kararını Abdullah Öcalan’ın ortaya koyacağı görüş doğrultusunda verecek.
Siyasetin en sıcak konusu olan yüzde 10 seçim barajı, AYM’den çıkacak olası bir karara göre çıkaracakları milletvekili sayısı açısından doğrudan HDP ve AKP açısından tartışılıyor. Bu nedenle yüzde 10 baraj konusu AYM ile çözüm süreci görüşmelerinin gündemine aynı anda girdi.
Hatta AYM’nin barajı gündemine aldığı bilgisinin ortaya çıkmasından bir gün önce gerçekleşen HDP’lilerin İmralı ziyaretinde konu ilk kez ele alındı ve Öcalan, seçime parti kimliğiyle de girilebileceğinin mesajını verdi. Siyasi kulislerde yüzde 10 barajı ve bununla bağlantılı HDP’nin seçimlere nasıl gireceği konusunun çözüm süreciyle ilgisine ilişkin yapılan değerlendirmeler şöyle:
Baraj masada: HDP, Kobani eylemleri nedeniyle yaşanan tıkanıklık sürecinde kendi içinde bu konuyu tartışmaya başlamıştı. Yüzde 10 barajına karşın Selahattin Demirtaş’ın cumhurbaşkanı seçimlerinde aldığı yüzde 9.8 oy oranından hareketle seçime ‘parti olarak mı’ yoksa ‘bağımsız adaylarla mı’ katılınması konusu tartışılıyordu. Bu tartışma HDP ziyaretiyle İmralı’ya da taşındı. Öcalan, prensip olarak parti kimliğiyle seçime katılınması mesajını verdi. Bu görüşmeyle baraj konusu çözüm sürecinin önemli bir başlığı haline geldi.
Müzakereye dahil: AYM’nin de gündemine girmesiyle artık konu İmralı’da başlaması planlanan müzakere maddelerinden biri haline dönüştü. Buna göre Öcalan’ın istediği ‘yasal güvence’ koşulunun sağlanmasıyla bir müzakere masası oluşması halinde baraj konusu da ele alınacak. Eşzamanlı olarak AYM’nin baraj konusunda vereceği karar süreci ve sonuçları izlenecek. Ortaya çıkacak siyasal tabloya göre Öcalan’ın devletle de bu konuyu ele alması bekleniyor. Tüm bu süreçlerin sonucunda Öcalan’ın görüşü, HDP’nin kararında etkili olacak.
HDP sıcak: HDP’de seçime parti kimliğiyle katılma yönündeki görüş ağır basıyor. Ancak konu AYM’nin gündemine girdiği için acele edilmeyip karara göre ortaya çıkacak siyasal gelişmelere göre hareket edilmesi benimsenmiş durumda.
Meclis dışı kalma riski: AYM’nin barajı kaldırmaması ya da bireysel hak ihlali sayıp hükümete süre vererek 2015 seçimlerinde yine yüzde 10 baraj uygulanması halinde HDP yine de seçime parti kimliğiyle girebilir. Öcalan’ın ‘yasal güvence’ koşulunun yerine gelmesi durumunda HDP, yüzde 10 barajı devam etse bile seçime parti olarak girme kararı alabilir. Bu noktada HDP’nin yüzde 10 barajına takılarak Meclis dışı kalma riski dile getiriliyor. Ancak partide, böylesi koşullarda ‘yüzde 10’u aşamayarak parlamento dışı kalma riskinin göze alınabileceği’ görüşü de dile getiriliyor. “Önemli olan Meclis değil çözüm” bakış açısı öne çıkarılıyor. Bu görüşe dayanak olarak da “Yasal güvence alındığı takdirde çözüm süreci sonuca doğru gidecek demektir. Parti kimliğiyle seçimlerde halkımızın karşısına çıkıp bunun için oy istemeliyiz. Üstelik artık AYM gündemiyle ilgili son tartışmalardan sonra barajı kaldırmasalar da biz baraja takılsak da bu seçimin meşruiyeti sorgulanacaktır” ifadeleri seslendiriliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği