"Askeri operasyonlar dursun"

Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu'nda konuşmasında Türk hükümetinin "Kürt Açılımı"na destek verirken, "Operasyonlar durdurulmalı ve çözüm parlementoda aranmalı" dedi.

Yayınlanma: 10.11.2009 - 16:34
Abone Ol google-news

Brüksel ziyareti sırasında Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesinde konuşan ve basın toplantısı düzenleyen Barzani, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helen Flautre'ın Kürt açılımı süreci ve PKK'nin tasfiyesiyle ilgili sorusunu yanıtladı. Barzani, "Bence Türkiye geçmişte yaptığı gibi Kürt sorununun sonuçlarıyla ilgilenme yerine nedenlerini ortadan kaldırmak için bir süreç başlattı. Operasyonlar durdurulmalı ve çözüm parlementoda aranmalı" diye konuştu. Peyamner ajansına göre, Barzani şöyle devam etti:


"PKK barışçıl ve normal hayata dönecek"


"Geçmişteki sorunu çözmeyen bakış açısı değişmiş olduğu için bu çok önemli bir gelişme. Bu nedenle süreci teşvik ediyor ve destekliyorum. Bu yolla sonuca ulaşılacağını umuyorum. Eğer siz sorunu oluşturan nedenleri dostça ortadan kaldırırsanız sonuçta kimsenin silaha sarılmasına gerek kalmaz. Bu nedenle PKK'nin de barışçıl ve normal hayata, siyasi sürece döneceğine inanıyorum. Bu sorun nasıl çözülmeli, tüm silahlı grupların varlık nedenlerini yitirmesi nasıl sağlanmalı, bunlar tartışılıyor. Biz sürecin başında olumlu sonuç beklentisi içine girdik."

Şu anda Türkiye'deki sürece ilişkin bir yargıya varmak için çok erken olduğunu da ifade eden Barzani, "Fakat iyi ki başladı, bunu memnuniyetle karşıladık. Biz Türk hükümeti siyasi çözüm yolunu takip ederse yardımcı olacağımızı ve destek vereceğimizi defalarca söylemiştik" şeklinde konuştu. Barzani, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sürece karşı çıkanların da olduğunu görüyoruz. Türk hükümetinin attığı adıma güçlü bir muhalefet var. Bu süreç kolay değil ve doğrusunu yaptığı için Türk devletini kutluyor, devamını getirmeye teşvik ediyoruz. Bence Kürt halkı bu süreci destekliyor. Şimdilik toplumun tamamı desteklemese de süreç ilerledikçe tam destek sağlanacak."

Mesut Barzani, barış gruplarıyla ilgili olarak da "Bu süreci teşvik edecek her türlü öneri memnuniyetle karşılanmalıdır. Henüz bu sürecin başındayız. Yaşananlara dikkatlice bakılmalı. Bence yaşananlar doğru şeyler değildi. Daha sürecin ilk günleriydi. Bazı endişelerimiz vardı ve bunları dile getirdik" diye konuştu.

Brüksel temasları kapsamında AB ortak dış politika ve güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile de biraraya gelen Barzani, Türkiye başta olmak üzere İran ve Suriye'den gelen çok sayıda Kürt kökenli öğrencinin bölgesel yönetime bağlı üniversitelerde eğitim gördüğünü, 400 Türk şirketinin bölgede faaliyet gösterdiğini ve Türkiye ile yıllık ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaştığını dile getirdi.

Barzani, "Gelecekte Türkiye ile ilişkilerimizin çok parlak olacağına inanıyorum. Sosyal ve ekonomik birçok alanda ortak çalışabiliriz. Türkiye'nin başlattığı süreç ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesini sağlayacak" dedi.

Bazı üst düzey Kürt yetkililerin Türkye ile birleşmek istediği savlara ilişkin "Bunları kimler söyledi emin değilim. Bunlar gerçekçi ve pragmatik değil. Türkiye ile çok iyi ilişkilere sahip olmak isteriz ve bundan memnuniyet duyarız. Bu raporda açıklanan görüşler kişiseldir, resmi görüşler değildir" şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler