Aydoğan’a AYM’den ret

Gezi direnişi sırasında gaz bombasıyla ayağından vurulan Aydın Aydoğan’ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hakkında Gezi eylemlerine katılanlarla ilgili sözleri nedeniyle yaptığı başvuru Anayasa Mahkemesi’nce (AYM) reddedildi. AYM, Aydoğan’ın başvuru yollarını tüketmediğini, isterse tazminat davası açabileceğini belirtti.

Yayınlanma: 12.10.2018 - 13:38
Abone Ol google-news

Devlet korumakla yükümlü

Aydoğan, başvuru dilekçesinde, Erdoğan’ın Gezi Parkı eylemlerine katılanlara ilişkin, “Çapulcu, kemirgen, barbar, vandal, terörist ajan, piyon..” gibi ifadeler kullandığını belirterek, birine onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat etmenin suç olduğunu vurguladı. Aydoğan, “Bu söylemlerce kamuoyunda bizleri ve şahsımı ötekileştirerek toplumda bizlerin üzerinde algı yaratarak, toplumun bir kısmını bizlere düşman etmiştir. Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde 28 Mayıs 2017’de yaptığı konuşmada ‘15 Temmuz’un en büyük kahramanlarından biri de gençlerimizdir. O gece oraya gelenler, Gezi Parkı’nın gençleri değildi’ diyerek, halkı ayrıştırmaya kalktı. Devlet, Anayasa’nın 17. maddesine göre bireyin manevi varlığının bir parçası olan şeref ve itibara keyfi olarak müdahale etmemek ve üçüncü kişilerin saldırılarını önlemekle yükümlüdür” dedi. Erdoğan hakkında verilen takipsizlik kararının kaldırılmasını ve dava açılmasını talep etti.

AYM’den yetkisizlik kararı

AYM ise Aydoğan’ın “Maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine” ilişkin iddiasını, başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez buldu. Kararda, “Devletin maddi ve manevi varlığa yönelik müdahalelere karşı etkili mekanizma kurma yükümlülüğü, her durumda mutlaka ceza soruşturması yapılmasını gerekli kılmaz. Somut olayda ileri sürülen iddianın ceza soruşturması yerine tazminat yolu tüketildikten sonra bireysel başvuruya konu edilmesi gerekir. Başvuruya konu olayda, tazminat yoluna gidilmediği anlaşılmaktadır” denildi. Aydoğan’ın soruşturmanın adil yürütülmediği yönündeki iddiası da ‘konu bakımından yetkisizlik’ nedeniyle reddedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler