Bakan Atalay, Yaşar Kemal'le de görüştü

"Kürt açılımı" kapsamında bazı ziyaretlerde bulunan İçişleri Bakanı Beşir Atalay bugün de DİSK'i ziyaret etti. Atalay dün akşam da yazar Yaşar Kemal'le görüştüğünü ve onun da açılım konusunda düşüncelerini aldığını belirtti.

Bakan Atalay, Yaşar Kemal'le de görüştü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.08.2009 - 08:35

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Kürt açılımı" çalışmaları kapsamında Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nu (DİSK) ziyaret etti. DİSK Genel Merkezi'nde yaklaşık bir saat süreyle basına kapalı olarak DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve konfederasyon yetkilileriyle görüşen Atalay, ziyaretinin ardından açıklama yaptı.

"Kürt açılımı" diye niteledikleri konunun, çok farklı bir konu olduğunu ifade eden Atalay, bu süreçte birçok paylaşımın, yardımlaşmanın, düşüncenin bir araya gelmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Atalay, bu toplumsal sorunu paylaşmak için siyasi partileri ve önemli meslek kuruluşlarını ziyaret ettiği anımsattı. Bu kapsamda bugün ziyaret ettiği DİSK'in ''toplumsal sorunlara kafa yoran'' bir konfederasyon olduğunu ifade eden Atalay, verimli bir görüşme yaptıklarını ve yürüttüğü çalışmaları anlattığını kaydetti.

Atalay, DİSK yöneticilerinin de bu konuyla ilgili hazırladıkları dosyayı kendisine sunduğunu ifade etti.

''Bu sadece AK Parti'nin, sadece hükümetin sorunu değil. Yaşadığımız büyük acılarla dolu bu süreç hepimizin görevi. Bütün siyasi partiler, bütün kurumlar, bütün bireyler ve basınımızla paylaşarak ortak çaba sarf ederek bu sürecin önündeki engelleri, önleyici provokatif yaklaşımları giderebiliriz'' diyen Bakan Atalay, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde dün basın mensuplarıyla bir araya geldiğini hatırlatarak, bu görüşmenin de kendisi için çok verimli geçtiğini söyledi.

Atalay, dün akşam saatlerinde de Türkiye'nin yetiştirdiği büyük edebiyatçı Yaşar Kemal'i evinde ziyaret ettiğini belirterek, ''Konuyla ilgili değerlendirmeleri çıkmıştı. İki saat kadar görüştük. Görüşlerini aldım. Kendisine de çok teşekkür ediyorum'' dedi.

Bakan Atalay, Yaşar Kemal'le yaptıkları görüşmede neler konuşulduğuna ilişkin soruyu ''Bu süreçte kendisini özel olarak ziyaret ettim. Bu çalışma sürecinde faydalanacağım önemli görüşlerini aldım'' diye yanıtladı.

 

"Devlete küsülerek bu sorun aşılmaz"

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Bakan Atalay'ı DİSK'te görmekten dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti.

Sorunun AKP'nin, diğer meslek örgütlerinin değil, Türkiye'nin sorunu olduğunu dile getiren Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu soruna hep beraber çözüm üretmek zorundayız. Devlete küsülmez. Devlet bizim devletimiz. Ülke bizim ülkemiz. Devlete küsülerek bu sorun aşılmaz. Ortaya konulan iradelere herkesin katkı vermesini diliyorum. Bu ülkede en çok bedel ödeyen örgüt olarak söylüyorum. Bu sorunun çözümünü istedik. Onlarca yıldır irademizi açık yüreklilikle ortaya koymuş bir örgütüz. Geç kalınmış gibi ifade edilse bile, artık bundan sonra atılacak her adım bundan sonra her bir damla kanın, her bir damla gözyaşının akmasını önleyecek.''

Süleyman Çelebi, bazı siyasi partileri bu konuda anlamakta güçlük çektiklerini ifade ederek, bu kadar direnmek yerine herkesin sürece katkı vermesi gerektiğini vurguladı.
Çelebi, sözlerine şöyle devam etti:
''Bu sorun, bu ülkenin sorunu. Bu soruna ilişkin sayın bakana daha önce de ifade ettiğimiz iradelerimizi, kaygılarımızı, buna ilişkin yaklaşımlarımızı net olarak ortaya koyduk. Anayasa tartışmaları gündeme geldiğinde, anayasa konusundaki düşüncelerimizi de çok net bir şekilde ifade ettik. Türkiye Cumhuriyet vatandaşlığı temelinde bir değişikliğe, yalnız o değişikliğe değil, demokratik açılımlara da ihtiyaç olduğunu ifade ettik. Irkçı milli söylemlerin ve o konuda yürütülen siyasetin bedelini en çok çalışan kesim ödedi. Yaşamın diğer alanındaki bedeller de önemlidir. Bu bedelin ödenmemesi gerektiğini düşünüyoruz. İşin ekonomik boyutunda da projeler geliştirilmeli. Bu konuda barışa gidecek adımların cesaretle atılmasına ihtiyaç var. 'Denedik ama başaramadık' yaklaşımını duymak istemiyoruz.''

Gazetecilerin ''Demokratik açılım çalışmalarıyla ilgili öneri listenizde neler var?'' sorusuna Çelebi, anayasa değişikliği başta olmak üzere demokratik açılımların ele alınmasını istediklerini, yaklaşımlarının o bölgedeki sorunların aşılması konusunda olduğunu bildirdi.

 

Atalay TÜSİAD'ı ziyaret etti

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kürt sorununun çözümü için demokratik açılımlar konusundaki temaslarını TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ile yaptığı görüşmeyle sürdürdü. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Bakan Atalay, demokratik açılımlar konusunda TÜSİAD'ın katkısını önemli gördüklerini ifade etti ve bundan sonra da TÜSİAD'la diyaloglarının süreceğini belirtti.

Atalay'ın ardından konuşan TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, demokratik standartların güçlendirilmesi olgusunun 1999 Helsinki Zirvesi sonrasında Türkiye'nin AB adaylığının resmen tesciliyle önemli bir dönemece girdiğini, geçen sürede yasalaşan demokratikleşme paketleriyle demokratik kazanımlar elde edildiğini anımsattı. 2005 yılından sonra demokratikleşme sürecinde belirgin bir yavaşlama yaşandığına dikkat çeken Yalçındağ, "Sayın Bakan'ın başlattığı bu süreçte demokratikleşme olgusunu yeniden, her boyutta ve her alanda ülkemizin öncelikli gündem maddesi haline geleceğini ümit ediyoruz" dedi. Bugün gündemde yer teşkil eden pek çok konunun, Türkiye daha yüksek demokratik standartlara ulaştıkça doğal bir çözüm sürecine gireceğini dile getiren Yalçındağ, "Demokratikleşme sürecini canlandırmak için bireysel hak ve özgürlükler, Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası, yargı reformu öncelikli olarak ele alınmalı ve toplumsal uzlaşmayla gerçekleştirilecek Anayasa değişiklikleriyle sürdürülmelidir görüşündeyiz" diye konuştu.

"Hiç şüphesiz yaklaşık çeyrek yüzyıldan fazla bir süredir on binlerce insanımızın hayatına mal olan terör olgusunu çözülmesi gereken en önemli problem olarak görmekteyiz" diyen Yalçındağ, terör sorununun çözülememesinin, Türkiye'nin tüm gelişme perspektiflerini doğrudan veya dolaylı olarak tıkadığını vurguladı. Yalçındağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Terörün kalıcı olarak sona ermesi sürecinde gerekli ekonomik, sosyal, kültürel açılımların demokratikleşme ana ekseni çerçevesinde ele alınması ve ilgili tüm kesimlerin katkıları ile meşru zeminlerde değerlendirilmesi gerekmektedir. Sorunun çözümünde toplumsal mutabakat olmazsa olmaz bir koşuldur. Dolayısıyla milletimizin iradesinin temsil edildiği TBMM çatısı altındaki diyalog hayati önem taşımaktadır. Sayın Atalay başta olmak üzere devlet yetkililerimizin bu demokratik açılım paketinin ayrıntılarını kamuoyuyla bir an önce paylaşmalarını beklemekteyiz."

 

Atalay AKP milletvekilleriyle bir araya geldi

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Kürt açılımı" çalışmaları çerçevesinde AKP'li bazı milletvekiliyle bir araya geldi.

AKP Genel Merkezi'ndeki toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atalay, ''MHP ve CHP'den randevu talebiniz olacak mı?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Şu anda bir talebim olmadı. Biz hep görüşmeyi istiyoruz zaten. Biz herkesle görüşmeyi istiyoruz. Özellikle siyasi partilerimizle görüşmek istiyoruz. O talebimiz devam ediyor''
Atalay, temas ve görüşmelerinin hafta sonuna kadar süreceğini bildirdi.

 

"Kamu kurumlarıyla temas halindeyiz"

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ''Milli Güvenlik Kurulu toplantısı dışında Genelkurmayla bir temasınız olacak mı?'' sorusuna, ''Her zaman var. Kamu kurumlarımızın hepsiyle bizim bu süreçte görüşmelerimiz var'' yanıtını verdi.

Bakan Atalay, bazı milletvekilleriyle yaptığı toplantının ardından AKP Genel Merkezi'nden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Atalay, yürüttükleri ''Kürt Açılımı'' çalışmalarıyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oluşturduğu bir çalışma grubu bulunduğunu ve bu çerçevede bu çalışma grubuna bilgi verdiğini kaydetti.

Yürütülen çalışmada bugüne kadar gelinen safha, yaptığı temaslar ve düşündüklerine ilişkin bilgi verdiğini, grup üyelerinin de görüşlerini aldığını ifade eden Atalay, ''Bu grubun şöyle de bir özelliği var; bizim bu konuyla ilgili medyayla da ilişkisini sürdürecekler, burada çalışmalar yapacaklar, partimiz adına belki açıklamalar yapacaklar veya değişik programlara katılabilecekler, bu arkadaşlarımızın böyle bir fonksiyonları olacak'' dedi.

Bir gazetecenin ''Yeni öneriler aldınız mı? Yeni görüşmeler yapacak mısınız?'' sorusuna da Atalay, ''Zaten devam ediyor programımız. Cuma günü görüşmelerim var. Görüşmediğim bazı çevreler var, onları da tamamlayacağım. Görüşemediğimiz bazı sendikalar, STK'lar var. Randevular alındı. Cuma günü tamamı Ankara'da görüşmelerimiz var'' dedi.

Atalay, ''Milli Güvenlik Kurulu toplantısı dışında, Genelkurmayla bir temasınız olacak mı? sorusuna ''Her zaman var. Kamu kurumlarımızın hepsiyle bizim bu süreçte görüşmelerimiz var'' yanıtını verdi.

''Başbakan Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile bu konuyla ilgili görüşüp görüşmeyeceği'' sorusu üzerine Atalay, Başbakan Erdoğan burada olmadığı için bu konuyu bilmediğini, yanlış bir şey söylemek istemediğini dile getirdi.

''Açılım ile ilgili somut adımların ne zaman açıklanacağının'' sorulması üzerine Bakan Atalay, ''Gelişmeleri açıklarız, paylaşırız'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler