Bakan Elvan'dan 'internet evrensel beyannamesi' önerisi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan "Ben, yarının savaşlarının topla tüfekle değil, siber ortamda bilgisayarlar aracılığı ile yapılacağına inanıyorum. Gelecekte milyarlarca dolarlık bir tesis, birkaç yüz dolarlık bir "Truva Atı" veya "Solucan" tarafından hasara uğratılabilecek" dedi.
9. İnternet Yönetişimi Forumu İstanbul'da bugün başladı. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek olan etkinlik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın açılış konuşmasıyla başladı. İnternetin olumlu yanlarından söz ettikten sonra, kötü niyetli kullanımlara da değinen Bakan Elvan, "İnsan tacirleri de, uyuşturucu madde satıcıları da, hırsızlık şebekeleri de, terör örgütleri de, çocuk istismarcıları da internet kullanıyor" dedi. Bunlarla mücadelenin her kesimin görevi olduğunu vurgulayan Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yani hem devletin hem uluslararası kuruluşların sorumluluğunda ve denetiminde olmalı. Ama daha da önemlisi, servis sağlayıcıların, içerik sağlayıcıların, sivil toplum kuruluşlarının ve internet kullanıcılarının sorumluluğunda ve denetiminde olmalı. İnternetin evrensel gücü, yapılacak evrensel işbirliğiyle ya insanlığın gelişimine hizmet verecek şekilde artacak ya da suç şebekelerinin rahatça hareket ettikleri bir ortam olacak."
BEYANNAME ÖNERİSİ
Konuşmasının devamında, Bakan Lütfi Elvan'dan bir de öneri geldi. Elvan, “İnternet Evrensel Beyannamesi'nin çok paydaşlı olarak ve zaman geçirilmeden hazırlanmasının gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Elvan, siber güvenliğe de değinerek, "Özellikle dikkat çekmek istediğim diğer bir konu da, siber güvenlikle ilgili. Son yıllarda siber saldırılar da fazlalaştı, devletlerin bu alandaki çalışmaları da arttı. Symentec 2013 yılı raporuna göre, dünyada yılda 556 milyon kişi, günde 1,5 milyon kişi, saniyede 18 kişi siber suç kurbanı olmakta. Siber suçların dünya ekonomisine verdiği zararın yılda 300 milyar dolar ile 1 trilyon dolar arasında olduğu tahmin edilmektedir" diye konuştu.
'SİBER SUÇTA İŞBİRLİĞİ ŞART'
Yarının savaşlarının farklı olacağını söyleyen Elvan, "Ben, yarının savaşlarının topla tüfekle değil, siber ortamda bilgisayarlar aracılığı ile yapılacağına inanıyorum. Gelecekte milyarlarca dolarlık bir tesis, birkaç yüz dolarlık bir "Truva Atı" veya "Solucan" tarafından hasara uğratılabilecek. Bununla ilgili yakın süreçte birçok ülkede, pek çok olaya şahit olduk. 2012'de dünyadaki siber güvenlik ürünlerinin toplam değeri 52 milyar doları aştı. 2011'den 2014'e siber suçların yol açtığı zarar her yıl bir önceki yıla oranla ortalama yüzde 60 arttı. Bu konuda sıkı bir işbirliği yapmamızın zorunlu olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.
'PETROL BORU HATTINDA DEĞERLİ OLACAK'
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de, internet hatlarının ileride petrol hatlarından daha değerli olacağını dile getirerek, "Bu nedenle günümüzde 'içerik zenginliği' son derece önemli bir konu haline geldi. Günümüzün en değerli varlıklarından biri haline gelen bilgiye internet sayesinde istediğimiz her yerde ve her an ulaşma imkanımız var. Bunun çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'