Balyoz dünya basınında
Balyoz davasının ilk duruşması, dünyada büyük yankı buldu. Yabancı gazeteler, davanın "darbe geleneğine son vermeye yardımcı olabileceği" belirtirken, "hükümet ile ordu arasındaki mücadelenin son tefrikası" olarak yorumladı.
Gazetenin internet sitesinde yer alan İstanbul mahreçli haberde, "ordu, medya, akademik çevre ve siyasetten ünlü isimlere yönelik toplu dava açmaların Türkiye'de son iki yılda yaygın hale geldiği, çoğunluğu, Ergenekon olarak bilinen karanlık bir örgütün üyeleri olduğu iddia edilen kabaca 400 kişinin, AKP hükümetini devirme çabaları vermekle suçlandığı" belirtildi.
"Türk kamuoyunun, bu tür davalar konusunda bölünmüş durumda olduğunun" ifade edildiği haberde, "davaları destekleyenlerin, İslam'ın kamu yaşamında daha fazla yer kaplamasını isteyen ve ekonomik açıdan yükselen Müslüman muhafazakarlar ile ordunun hükümet üzerindeki etkisinin azaltılmasını isteyen ordu karşıtları" olduğu kaydedildi.
"Bu kesimlerin, Türkiye'nin geçmiş tarihinde yaşanan darbelere dikkati çektiğinin" belirtildiği haberde, "Eleştirenler açısından ise Balyoz Planı davası, ordu içinde, AKP'ye karşı dost olarak görülmeyen unsurların tasfiye edilmesine yönelik giderek daha açık hale gelen bir girişimi temsil ediyor. Muhalifleri, laikliğin katı biçimde yorumlanmasına bağlı kalan ve şu anki iktidarı tehdit olarak gören ordu mensupları ile eskiden iktidarda olan elitler oluşturuyor. Bu kesimler, davanın, AKP'ye muhalif duruş sergileyen isimlere karşı misillemede bulunma amacını güden siyasi bir hareket olduğunu söylüyor. Hükümet ise bu suçlamayı reddediyor" görüşü dile getirildi.
FT: Davada hesaplaşma kaygısı var
İngiliz Financial Times gazetesi, "Balyoz davası sanıkları arasında 2003 sonrası en üst düzey komutanların bulunduğunu"na dikkat çektiği haberinde, "Bu kadar üst düzey komutanlar, Türkiye'de bir zamanlar dokunulmazdı ve Şubat ayında başlayan gözaltı dalgaları, AKP iktidarı döneminde ordunun, siyasi güç olarak gerilemesini teyit etti" yorumunu yaptı.
Buna karşın Balyoz ve Ergenekon davalarının, "hukuk üstünlüğünü güçlendirmekten çok siyasi muhaliflerle hesaplaşmaları için kullanılması kaygılarının bulunduğunu" da belirten gazete, Balyoz belgelerindeki çelişkilere dikkat çekildiğini kaydetti.
Telegraph: Orduya en büyük meydan okuma
Diğer önemli İngiliz gazetesi The Telegraph da, Balyoz davasını için "dönüm noktası" ifadesini kullandığı haberinde "Dava, bir zamanlar gücü sınırsız olan Türk ordusuna şimdiye kadar en büyük meydan okumasını oluşturuyor" yorumunu yaptı. Eleştirenlerin kanıtların bazılarının uydurma gibi göründüğünü savunduklarına dikkat çeken gazete " Davaya savcıların dayandığı bazı belgelerin gerçekliliğine ilişkin ciddi kuşkular gölgeledi. Bu da katı laik ordu ile hükümet arasındaki gerginlik ve güvensizliğini alevlendirdi" diye yazdı.
El Pais: İspanya'nın en büyük gazetesi, "Uzmanlar ve hukukçular, bu davanın ülkenin uzun bir süreden beri var olan darbe geleneğine son vermeye yardımcı olabileceğine işaret ediyorlar. Çünkü Türkiye'de askerler 1960 yılından bu yana modern Türk devletinin temel değerlerini koruma gerekçesiyle dört hükümeti devirdiler" yorumunu yaptı.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!