Balyoz sanıklarına tahliye umudu

Hükümet, ağır hasta veya sakat olan 'hükümlülerin' infazının ertelenmesi alanında düzenleme yapıyor.

Yayınlanma: 24.10.2012 - 09:10
Abone Ol google-news

Adalet Bakanlığı kaynakları, düzenleme kapsamında Yargıtay aşamasındaki Balyoz davasından yargılananların da yararlanacağını açıkladı. Buna göre, hastanede tedavi gören emekli Orgeneral Ergin Saygun gibi sağlık problemi yaşayanlar, Adli Tıp Kurumu’nun vereceği “cezaevinde kalamaz” raporuyla tahliye edilebilecek. Düzenlemeden, “tutuklular” ise yararlanamayacak. Balyoz Davası’ndan Saygun gibi hüküm giyen ve sağlık problemleri bulunan emekli Orgeneral Çetin Doğan, 28 Şubat soruşturması kapsamında ayrıca tutuklandığı için bu düzenlemeden yararlanamayacak.

Balyoz Davası’nda avukatlık yapan Hüseyin Ersöz, tutukluların tahliye edilmeyecek olması ile ilgili olarak, “Adli Tıp kurumuna sorulacak soru, ‘Bu kişinin sağlık durumu cezaevi koşullarında kalmaya uygun mudur?’ sorusu olacak ise ve gelen yanıt ‘kalmaya uygun değildir’ şeklinde olursa, o zaman bu kişinin hükümlü veya tutuklu olması neyi fark ettirir? Bir kişi hastaysa hastadır” şeklinde tepki gösterdi.

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan, önceki günkü Bakanlar Kurulu toplantısından sonra, hükümlülerin infazının ertelenmesiyle ilgili Adalet Bakanlığı’nın düzenleme yaptığını belirterek, “Şu anda mevcut durumda infazın ertelenmesi mahkumun hastalığının hayatı için kesin bir tehlike teşkil etmesi gerekiyordu. Bu tasarıyla toplum için tehlike oluşturmamak şartıyla maruz kaldığı ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen mahkumun cezasının infazı
iyileşinceye kadar, tedavi oluncaya kadar ertelenebilecek, geri bırakılabilecek” dedi. Babacan, bu değişiklikle şu anda cezaevinde bulunan yaklaşık 310 kişinin durumunun yeniden değerlendirilebileceğini kaydetti.

Tutuklular mahkemeye havale

Ancak, Babacan’ın konuşmasında sağlık problemleri yaşan “tutukluların” durumunun ne olacağı netlik kazanmadı. Cumhuriyet, konunun ayrıntılarına ulaştı. Buna göre, Yargıtay aşamasındaki Balyoz davasından hüküm giyenler bu düzenlemeden yararlanabilecek. Tutuklular ise yararlanamayacak. Adalet Bakanlığı kaynakları, “Tutukluların durumunu mahkeme değerlendirdiği için” kapsam dışında bırakıldıklarını belirtti. Ergenekon ve Balyoz davalarında sağlık problemleri yaşayan pekçok tutuklu bulunuyor. Kamuoyu tarafından bilinen isimler ile ilgili şu gelişmeler yaşanabilecek.

* Yargıtay aşamasındaki Balyoz davasından hüküm giyen ve halen hastanede tedavi gören Orgeneral Ergin Saygun ve beyninde tümör bulunan Kemal Uca, Adli Tıp’tan “Cezaevinde kalamaz” raporu alırsa tahliye edilecek.

* Sağlık problemleri bulunan Balyoz’dan hükümlü emekli Orgeneral Çetin Doğan, ayrıca 28 Şubat soruşturmasından tutuklandığı için “cezaevinde kalamaz” raporu alsa bile tahliye olamayacak. Tahliye olması için Ankara’daki mahkemenin tutukluluğu kaldırması gerekiyor. Kuvvet komutanları Orgeneral İbrahim Fırtına ve Oramiral Özden Örnek, sağlık problemlerini Adli Tıp’a onaylatabilirse tahliye olabilecek. Bu durum, diğer Balyoz hükümlüleri için de geçerli.

* Ağır sağlık problemleri yaşayan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, karaciğer kanseri Fatih Hilmioğlu, kalp problemleri yaşayan Prof. Dr. Mehmet Haberal, GATA’da tedavi gören Orgeneral Nusret Taşdeler, Demans hastası İbrahim Şahin, kalp yetmezliği bulunan Hasan Atilla Uğur gibi isimler “tutuklu” statüsünde olduğu için tahliye edilmeyecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler