Barrosa'nın Saraybosna ziyareti

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, günübirlik ziyaret için Saraybosna'ya geldi. Barroso, ziyareti kapsamında Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Başkanı ve Sırp üyesi Neboyşa Radmanoviç, Boşnak üye Bakir İzzetbegoviç ve Hırvat üye Jelyko Komşiç'le görüştü.

Yayınlanma: 08.04.2011 - 12:57
Abone Ol google-news

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı binasındaki görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Sarayabosna'ya Bosna-Hersek'in yalnız olmadığı mesajını vermek amacıyla geldiğini belirterek, ''Bu ülkenin Avrupa'daki geleceğine inanarak geldik'' dedi. Devlet Başkanlığı üyeleri ile yaptığı görüşmede, bu ülkenin AB üyesi olmak için istekli olduğu yönünde mesaj aldığını ifade eden Barroso, ''Ben de bu ülkenin Avrupa ailesinin üyesi olduğu mesajıyla geldim'' şeklinde konuştu.

Barroso, Bosna'daki seçimlerin ardından bir hükümetin kurulamamasına da dikkati çekerek, hükümetin en kısa sürede kurulmasını ve siyasi liderlerin ülkenin kaderini eline almasını istedi. Net programlar, ortak misyon ve fikir birliği sağlandığı takdirde Bosna-Hersek'in başarılı olabileceğini kanıtladığın dile getiren Barroso, bir süre önce AB vizesinin kaldırılmasını buna örnek gösterdi.

AB Komisyonu Başkanı Barroso, AB'nin Bosna Hersek'e her konuda destek vermeye ve yardımda bulunmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Başkanı ve Sırp üye Neboyşa Radmanoviç ise Barroso'ya, ülkenin AB ile bütünleşme yolundaki gelişme ve diğer süreçlerle ilgili bilgi verdiklerini ifade ederek, ''Bosna-Hersek'in Avrupa ailesinin üyesi olduğu'' şeklindeki mesajı aldıkları için mutluluk duyduğunu kaydetti.

Toplantıya, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ve diğer yetkililer de katıldı.

Barroso, dün de Hırvatistan Devlet Başkanı İvo Yosipoviç ve Başkan Yadranka Kosor ile Zagreb'de görüşmüştü.

Hırvatistan Başbakanı Kosor'la görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yapan Barroso, Hırvatistan'ın AB üyeliği için müzakerelerin bitirilmesiyle ilgili kesin bir tarihten bahsedemeyeceğin belirterek, ''Hep içeriğin hızdan daha önemli olduğunu söyledik'' ifadesini kullandı.

Barroso'nun Bosna'dan sonra Karadağ'ın başkenti Podgorica'ya da gideceği öğrenildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler