Başkan Ahmet Öküzcüoğlu 9 soruda yanıtlıyor
123 milyon lira borcuna rağmen hizmet için çalışıyor. Makam arabasına mazotu kendi parası ile alıyor, başkanlık maaşıyla 41 kız çocuğuna burs sağlayarak okumaya teşvik ediyor.
CHP’nin 71 yılsonra ilk kez kazandığı Alaşehir Belediyesi koltuğuna oturan Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, “Bize oy versin vermesin, herkesin elinisıktık. Düğün, sünnet, cenaze, hasta ziyaretleri, asker eğlenceleri olmak üzere halkın olduğu her yerde olduk. Onların dertlerini dinledik. Çözümönerileri anlattık” diyerek halka dokunarak seçim kazandıklarını anlattı. Eski yönetimden kalan 123 milyonluk borçtan kurtulmak için tasarruf amacıyla her yolu deniyor... İlk olarak aylık 700 bin TL ödenen temizlik işlerini belediye personeliyle 75 bin TL’ye yaparak büyük tasarruf sağladı. Taşa toprağa değil, insana hizmet anlayışıyla hizmet eden genç başkan, belediye de tek kişinin kararlar aldığı değil, ortak akılla yönetilmeli’ diyerek bir yönetim tarzı benimsiyor. ‘Kızlar okusun’ diyerek maaşıyla 41 kız çocuğuna burs vererek okutuyor. Kooperatifleri destekleyerek, ürünlerin Türkiye’ye açılmasını hedefliyor. İşte örnek genç belediye başkanı başarısını, Alaşehir için hedeflerini 9 soruda yanıtladı.
71 yıl sonra CHP’li başkan olarak koltuğa oturdunuz, başarı nasıl geldi?
Seçimlere 17 ay kala MYK’den onay alıp, sahaya inen tek aday oldum. İşimizin zor olduğunu biliyorduk. 27 yıl Alaşehir’de hizmet veren biri olarak saha da tek tek dolaştık. Bize oy versin vermesin, herkesin elini sıktık. 35 bin kilometre yol yaparak, düğün, sünnet, cenaze, nişan, hasta ziyaretleri, asker eğlenceleri olmak üzere halkın olduğu her yerde olduk.Her kahvede köyde, kendimizi anlattık. Onların dertlerini dinledik. Çözümönerileri anlattık. Halk sizi kendisinden biri olarak evine kabul ettiği zaman para ile pulla oylarını satın alamazsınız, gönüllere giremezsiniz, biz bunu ispat ettik. 17 bin oyu, 33 bine çıkarak yüzde 95 başarısağladık. Alaşehir, 20 yıl MHP’li başkan yönetimindeydi. İlk defa Cumhuriyet tarihinde tek partili dönemden sonra CHP ve Millet İttifakı’nın adayı olarak tarih yazdık.
Makamda oturan mı, sokakta dolaşan başkan mısınız?
Sabah evden çıkıyor ve her gün iki esnafın çayınıiçerek günü başlıyorum. Ziyaretsonrası belediyede yapılacak işleri yapıyor,sahaya inip sorunları yerinde görmek için yürüyorum.Günde 12 bin adımatıyorum.Ben hekimkökenli belediye başkanıyım,teşhis koymadan tedavi olmaz.Yerinde teşhis, yerinde tedavimetodunu uyguluyorum.
Borçlu bir belediye aldınız, hemen tasarrufa başladınız. Ne kadar tasarruf ettiniz?
Önceki yönetim kiralama yoluyla çöp toplama ve temizlik işlerine aylık 700 bin lira para ödüyordu. Biz farklı bir yol denedik. Belediyenin girişimleriyle 11 yeni çöp aracı hibe olarak alındı. Kayıtlı 4 aracımızla bu sayı 15’e yükseldi. Çöpümüzü de, temizliğimizi de kendimiz yapıyoruz. Kiralamayı iptal etmemiz sayesinde 5 yılın sonunda 35 milyonluk tasarrufsağlamış olacağız. Daha önce aylık 700 bin TL’ye temizlenen ilçemizi biz 75 binTL’ye temizleyerek büyük tasarruf sağladık. Bankalardan kullanılan kredileri yeniden yapılandırdık, 2 milyonun üzerinde indirim aldık. 350 elektrik abonesi vardı, 70 tanesini iptal ettik ve buradan 35 bin liralık fazla para ödenmesini engelledik. Belediye araçlarını tecrit altına aldık. Görev yazısı dışında hiç bir araç artık dışarı çıkmıyor. 500 bin TLolan yakıt parası, 230 bin TL’ye düştü. Tasarruf tedbirleriyle devraldığımız 123 milyon TL’lik borcu yönetmeye çalışıyoruz. Artık asfaltı, parkeyi şirketlere yaptırmıyoruz. Asfaltı, yama malzemesini, kaldırımı, kum, kilit parke taşlarını kendimiz üretir hale geldik. 25 bin metrekare üzerinde asfalt. 750 ton yama yapıldı. 20 binmetrekare taş döşedik. Kendi ürettiğimiz taşları kendi işçilerimizle yapıyoruz. Bu şekilde belediyelere büyük katkısağlıyoruz.
Kooperatifçiliği destekliyorsunuz?
Kooperatifçiliği destekleyen yönetim anlayışına sahibiz. Kadın kooperatifleri ve tarımkooperatifleri kuruyoruz.Tarladan çıkan ürünlerimiziİstanbul,İzmir ve Ankara gibi büyükşehirlerde pazarlamasına yardımcı oluyoruz.Standlar ve e-ticaret yoluyla ürünlerin satılmasınısağlıyoruz. Her evin içerisinde atölye olmasını planlıyoruz.Yöresel ürünler pazarlarda ve hanımeli tezgâlarında yerini alacak.
5 yıl sonra Alaşehir’de ne değişecek, neler olacak, hayaliniz?
Problemlerin başında ilk olarak issizlik geliyor .Bunu önlemek için de proje üretiyoruz. SeraOrganize Sanayi Bölgesi’ni faaliyete geçireceğiz. Yine tarıma dayalıİhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni de kuracağız. Bunları yaparsak,Alaşehir’i cazibemerkezi haline getirmiş oluruz. Huzurevi, kadın sığınma evi, kreşleri yapacağız. Eğitime ve gençlere destek veren bir belediye olacak.Yüzme bilmeyen kalmayacak. Doğalgaz veya jeotermalle donatıp, hava kirliliğini bitirme hedefimiz. Sağlık sektöründe artık dışarıya sevk eden değil, dışarıdan hasta kabul eden sağlık turizminin başladığı bir yer hayalimiz. Jeotermalle ısınan birilçe olması ve Pamukkale, Afyon gibi jeotermaltesisleri kazandırma çabamız var. Trafik ve otopark sorununun çözüldüğü bir Alaşehir olacak. Mutluluğun, huzurun ve barışın hâkim olduğu bir Alaşehir olacak.
Belediyeye ait akaryakıt istasyonları köylüye büyük katkı sağlıyor, nasıl yaptınız?
Belediyemizde iki adet akaryakıtsatış istasyonları vardı. Halkımız fiziki yapısı ve fiyat uygunluğu olmadığıiçin burayıtercih etmiyordu.Biz buralarda hizmet kalitesini yükselttik,fizikişartları yeniden düzenledik.Fiyat ayarlamalarıile vatandaşın yakıt alımınısağladık. Yakıtsatışların da yüzde yüz artış oldu. İstasyonlar hem vatandaşa hemde belediyeye büyük katkı sağladı.
İhale ve toplantılar halka açık olacak, dediniz, nasıl olacak bu sistem?
Seçimlerde, biz söz verdik. “Şeffaf belediye olacağız” diye. “Camgibi baktığınızda içini göreceksiniz” dedik. İlk defameclistoplantıları canlı yayımladık ve halka duyurduk. Şimdi daha da şeffaf olmak için belediye binası önüne led ekranlar kuruyoruz. İhale ve toplantılar canlı duyurulacak. Vatandaş herşeyi bu yolla görecek ve bilecek. Gizli kapaklı hiç birşey yapılmayacak.
Belediyeyi “ortak akılla yöneteceğiz” dediniz, yapıyor musunuz?
Belediyeli kurumsal yapı haline getirmek için çalışıyoruz. Tek kişinin kararlar aldığı değil, yatay bir yönetimtarzı benimsiyoruz. Görev yetki ve sorumluluklarını başkan yardımcılarına dağıttık.Herkes görev ve sorumluluklarını biliyor. Muhtar, STK, öğrenciler, meclis üyelerinin katılımıyla çalıştay düzenleyerek, stratejik planlama yapıyoruz. 5 yıllık yol haritamızı ortak akılla belirledik. Artık kararları alırken tek kişinin değil, ortak akıliradesini benimsiyor ve ortak akılla yönetiyoruz.
Makam aracının mazotunu kendiniz ödüyorsunuz... Maaşınızla burs veriyorsunuz..
Göreve geldiğimde,makam aracı yerine kendi aracımı kullanmak istedim. Ancak güvenlik nedeniyle makam aracımı kullanma zorunluluğu varmış, onun için makamaracımı kullanıyorumamamazot paramı kendim ödüyorum, yemek paramı kendim ödüyorum.Ben paranın, şöhretin peşinde değilim.Hizmet aşkımız var. Maaşımla 41 çocuğa burs veriyorum. Bu dünya da herşey para değildir.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!