Başkentin içme suyu tek barajdan karşılanacak

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kurtboğazı Barajı'ndan İvedik Arıtma Tesisine yapılan 3'üncü İsale Hattı'nın devreye girmesiyle birlikte, başkentin içme suyunun sadece bu barajdan temin edileceğini açıkladı.

Yayınlanma: 30.03.2011 - 09:53
Abone Ol google-news

Büyükşehir Belediyesi Haber Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Gökçek, Kurtboğazı Barajı'ndan 3 farklı isale hattı aracılığıyla İvedik Arıtma Tesisleri'ne su akışının sağlandığını, kapasitenin artmasının ardından başkentin içme suyu ihtiyacı olan yaklaşık 1 milyon metreküp suyun tamamının Kurtboğazı Barajı'ndan karşılanır hale geldiğini belirtti.
Kurtboğazı Barajı'ndan İvedik Arıtma Tesisine yapılan 3'üncü İsale Hattı'nın devreye girmesiyle birlikte, içme suyunun sadece bu barajdan temin edileceğini aktaran Gökçek, iki haftadır su alımı durdurulan Çamlıdere Barajı'nın ise dinlendirileceğini ve su depolaması yapmasına imkan verileceğini belirtti.

Başkentin su ihtiyacını karşılayan 6 baraj olduğunu, Kurtboğazı Barajı'nı da 3 farklı barajın beslediğini aktaran Gökçek, ''Daha önce Kurtboğazı Barajı'yla birlikte Çamlıdere Barajı'ndan da su alınıyordu. Yeni yapılan 3. İsale Hattı'yla su iletim kapasitesi artan Kurtboğazı Barajı'ndan daha fazla su alınmaya başlandı. Böylece Çamlıdere Barajı'ndan su alımını durdurduk'' ifadelerini kullandı.

Gökçek, Ankara'daki suyun daha verimli ve ziyan olmadan kullanılmasını sağlamak amacıyla sürekli yeni projeleri devreye soktuklarını belirterek, açıklamasında şunları kaydetti:

''En son yapmış olduğumuz projeyi de bu kapsamda değerlendirebiliriz. Örneğin son yıllarda oldukça bereketli olan yağışlar sayesinde kapasitesinin üstüne çıkan Kurtboğazı Barajı'ndaki suyun İvedik Arıtma Tesisleri'ne taşınmasını sağlayacak 43,5 kilometre uzunluğunda 3. İsale Hattı'nın yapımını gerçekleştirdik. Böylece buradan getirilen suyun miktarını arttırarak, Ankara'nın su ihtiyacını sadece Kurtboğazı Barajı'ndan karşılamaya başladık.''

Kurtboğazı Barajı'ndaki birbirine paralel 3 farklı boru hattı ile her birinden günde maksimum 550 bin metreküp su alınabileceği bilgisini veren Gökçek, açıklamasını şöyle tamamladı:

''Başkent'te yaz aylarında ortalama 1 milyon, kış aylarında ise 800 bin metreküp içme ve kullanma suyu tüketilmektedir. Kurtboğazı 3. İsale Hattı, hatlardan herhangi birinde arıza olması halinde Başkentlilerin içme ve kullanma su ihtiyacının kesintisiz bir şekilde karşılanmasının güvencesi olmuştur. Bu sayede dönüşümlü olarak iki hattan sürekli su akışı sağlanırken, yedek olan hatta ise bakım ve onarım çalışmaları yapılarak su verilmeye devam edilecektir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler