BASK'ı engelleme girişimi

İspanya'da, savcılık ve hükümet adına dava açma yetkisi olan Devlet Avukatlığı kurumunun, ETA ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle listesindeki tüm adayların yerel seçime katılmasına yasak getirilmesi istediği "Bildu" koalisyonu, yaşananları "skandal" olarak nitelendirdi.

Yayınlanma: 28.04.2011 - 10:18
Abone Ol google-news

Bask bölgesinde faaliyet gösteren ayrılıkçı "Eusko Alkartasuna", "Alternatiba" ve küçük sol örgütlerin oluşturduğu "Bildu" koalisyonunun Pamplona kentinde belediye başkanlığı adayı olan Eva Aranguren, partisindeki tüm adayların 22 mayıstaki yerel seçime katılmasının engellemek istenmesini, "siyasi ve hukuki bir saptırma ve skandal" diye yorumladı.

İspanyol resmi haber ajansı EFE'nin haberine göre, Aranguren, Bildu koalisyonunun "iki yasal ve demokratik partinin birleşiminden oluştuğunu" savunarak, 25 yıldır insan haklarını savunduklarını ve buna karşı olan tüm faaliyetleri reddettiklerini dile getirdi. Aranguren, "barışçıl ve siyasi yollardan çözüm arıyoruz" dedi.

"İktidardaki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE), ana muhalefetteki muhafazakar görüşlü Halk Partisi (PP) ve aşırı sağcı İspanyol basınının baskısına boyun eğdiğini" savunan Aranguren, "İspanyol demokratik sisteminin çok endişe verici boyutta olduğunu" ileri sürdü.

İspanya'da 22 mayısta yapılacak yerel seçimler öncesinde ilk olarak, AB terör örgütleri listesinde bulunan ETA'nın siyasi kolu olduğu gerekçesiyle 2004 yılında yasaklanan Batasuna partisinin liderlerinin kurduğu öne sürülen "Sortu" partisinin seçimlere girmesi, mahkeme kararıyla yasaklanmıştı.

Daha sonra kurulan "Bildu" koalisyonu da Bask bölgesi için 254 adayını sunarken, İspanyol güvenlik güçlerinin hazırladıkları raporlarda "Bildu"nun ETA'nın stratejisinin bir sonucu kurulduğu ve örgütle bağlantılı olduğu görüşü savunulmuştu.

Savcılık ve Devlet Avukatlığı, Bildu'nun adaylarının seçimlere katılmasının yasaklanması için Yüksek Mahkeme'ye başvururken, mahkemenin kısa sürede karar vermesi bekleniyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler